Stiprinās sadarbību cīņā ar skolēnu atkarību no apreibinošām vielām

Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas un Izglītības, kultūras un sporta komitejas apvienotajā sēdē vairākām Rīgas domes institūcijām tika uzdots veikt virkni konkrētu pasākumu savstarpējās sadarbības stiprināšanā cīņā ar atkarību izraisošo vielu lietošanu skolēnu vidu.

Sēdē piedalījās Rīgas Pašvaldības policijas, Izglītības, kultūras un sporta departamenta, Labklājības departamenta un Rīgas skolu vadītāji.

Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais, komentējot pieņemto lēmumu, atzīmēja, ka kopš 2010.gada 28.maijā, kad tiks pieņemts lēmums par triju Rīgas domes iestāžu kopdarbību, novēršot atkarību izraisošo vielu lietošanas uzsākšanu, glabāšanu un izplatīšanu skolās, to teritorijās un apkārtnē vai to organizētajos pasākumos, būtiski ir samazinājies attiecīgo pārkāpumu skaits.

"Pašvaldības policijas statistika un dati, kas ir abu departamentu rīcībā, viennozīmīgi uzrāda pozitīvo tendenci - šīs vielas tiek lietotas iespaidīgi mazākos apmēros, un to atstiprina arī skolu direktori. Tūkstošiem nolasīto lekciju, sniegto konsultāciju, sociālo pedagogu un psihologu, daudzo īpaši sagatavoto speciālistu darbs gan ar bērniem un jauniešiem, gan viņu vecākiem ir nesis noteiktus augļus. Taču mēs nedrīkstam dzīvot ilūzijās, ka šī cīņa kādreiz varētu beigties. Mums jāturpina veikt gan profilaktiskos pasākumus, gan, nepieciešamības gadījumā, jāpiemēro arī sodi," sacīja D.Turlais.

"Arī šodien mēs dzirdējām par to postu, ko rada tā sauktie vīraki jeb "likumīgās narkotikas" – līdz pat šizofrēnijai līdzīgam, grūti ārstējamam efektam. Diemžēl mūsu likumdošana cīņā ar tām ir praktiski bezspēcīga, un šī problēma būtu jāaktualizē gan valsts, gan Eiropas Savienības līmenī. Otra problēma, kuras risināšana nav atkarīga no pašvaldības, ir tā, ka skolēniem nav piemērojama piespiedu ārstēšana no narkomānijas, kaut gan citas valstis iet arī šo ceļu. Taču, lai vai kā, mēs darām un darīsim visu, lai pasargātu mūsu jauniešus no šīs varbūt vislielākās mūsdienu nelaimes", uzsvēra D.Turlais.

Latvijā

Pēdējo trīs gadu laikā svārstīgas sociāli ekonomiskās situācijas rezultātā ievērojami palielinājies atbalstāmo personu - zemu ienākumu un krīzes situācijā nonākušo Latvijas iedzīvotāju - skaits, turklāt to vidū no 2022. gada bieži ir arī Ukrainas iedzīvotāji, valdībai sniegtajā informatīvajā ziņojumā par materiālās nenodrošinātības mazināšanu atzīmē Labklājības ministrija (LM).

Svarīgākais