Bīstamus graustus varēs nojaukt arī bez būvatļaujas

Rīgas dome apstiprināja "Kārtību, kādā sakārtojamas vai nojaucamas pilsētvidi degradējošas, sabrukušas vai cilvēku drošību apdraudošas ēkas (grausti) Rīgā".

Noteikumi paredz - ja grausts ir tik sliktā stāvoklī, ka jebkurā brīdī var sabrukt, būvdarbus var sākt vēl pirms būvatļaujas saņemšanas: sertificētam būvinženierim pēc grausta tehniskās apsekošanas jānosaka neatliekami veicamie būvdarbi sabiedriskās drošības apdraudējuma novēršanai.

Noteikumos arī paredzēta kārtība, kādā grausti tiek apzināti un uzskaitīti, sakārtoti vai nojaukti, noteikta sadarbība starp pašvaldības struktūrvienībām graustu sakārtošanas procesā un iesaistīto institūciju - pašvaldības izpilddirekciju, Īpašuma departamenta un Rīgas pilsētas būvvaldes - kompetence. Izpilddirekcijas nodrošinās graustu apsekošanu vismaz divas reizes gadā. Konstatējot ēkas tehniskā stāvokļa pasliktināšanos vai uzlabošanu, Īpašuma departamentam tiks ierosināts veikt tās klasifikācijas maiņu. Īpašuma departaments savukārt lems par graustu piespiedu sakārtošanu.

Rīgas dome aktīvu cīņu ar pilsētas graustiem uzsāka pagājušajā gadā, kad tika apzināti pilsētas grausti un sadarbībā ar iedzīvotājiem un pilsētas izpilddirekcijām izveidots graustu saraksts. Šajā laikā sagatavoti un pieņemti Rīgas domes lēmumi par 42 objektu piespiedu sakārtošanu vai nojaukšanu. Brīdinājumi nosūtīti 96 graustu īpašniekiem.

Jau ziņots, ka 2011.gadā, lai atbrīvotu Rīgu no pilsētvidi degradējošām būvēm, Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks izdeva rīkojumu pilsētas izpilddirekcijām un Īpašuma departamentam uzsākt sistemātisku cīņu pret graustiem Rīgā - visām ēkām, būvēm un jaunbūvēm, kuras Rīgā netiek izmantotas, ir pamestas, degradē pilsētvidi un var apdraudēt sabiedrisko drošību.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.