Rīga cer piesaistīt 2,5 miljardus latu Eiropas naudas

Rīgas dome nākamajā Eiropas Savienības (ES) fondu plānošanas periodā no 2014. līdz 2020.gadam cer piesaistīt 2,466 miljardus latu, liecina Pilsētas attīstības departamenta sagatavotais pašvaldības indikatīvo investīciju apkopojums.

Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta Ekonomikas pārvaldes vadītāja vietnieks Guntars Ruskuls šodien Pilsētas īpašuma komitejā norādīja, ka šis skaitlis gan jāvērtē kritiski - sadalot šo summu uz septiņiem gadiem, kopējā investīciju summa būtu ap 300 miljoniem latu gadā, kuru apgūšanai domes budžetā katru gadu būtu jāparedz līdzfinansējums 50 līdz 60 miljonu latu apmērā. Patlaban pašvaldības budžetā ES fondu projektu līdzfinansēšanai gadā tiek paredzēti 30 miljoni latu.

"Svarīgi dot signālu ministrijai, ka esam gatavi apgūt un izstrādāt projektus dažādās tēmās, ja būs atbalsts. Mums jāparāda, ka esam gatavi realizēt šos projektus, jo [Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM)] pieprasījumus virza pēc tā, kāds ir pašvaldību pieprasījums," uzsvēra Ruskuls.

Pašvaldībām investīciju vajadzību apkopojums jāsagatavo tādēļ, lai VARAM rīcībā būtu informācija par pašvaldību un plānošanas reģionu vajadzībām, un atbilstoši šai informācijai VARAM varētu aizstāvēt to intereses sarunās un lēmumu pieņemšanā par ES fondu plānošanu 2014. līdz 2020. gada periodam.

Iesniegtā informācija kalpos aptuveno pašvaldību investīciju vajadzību apzināšanai un galvenokārt tiks izmantota apkopotā veidā, vienlaikus apkopošanas gaitā izvērtējot katra piedāvātā projekta ideju, tās pamatotību un paredzamos ieguvumus, vēstulē pašvaldībai norādījusi VARAM.

Vēlmju sarakstu pašvaldībām ministrijā bija jāiesniedz līdz 20.februārim. Ruskuls norādīja, ka tas arī izdarīts, jo pašvaldības domes lēmums par atbalstāmajiem investīciju projektiem ir bijis vēlams, bet ne obligāts priekšnoteikums. To saraksts pirms iesniegšanas ministrijā izskatīts un atbalstīts Mājokļu un vides jautājumu komitejā, kā arī Finanšu un administrācijas lietu komitejā. Rīt, 20.martā, to skatīs arī Satiksmes un transporta lietu komitejā un pēc deputātu ierosinājuma projektus vērtēs arī Izglītības, kultūras un sporta komitejas deputāti.

Eiropas Reģionālās attīstības fonda, Kohēzijas fonda un Eiropas Sociālā fonda līdzekļu piesaistīšanai kopumā iesniegti 108 projekti prioritārā secībā.

Kā vienu no svarīgākajiem Rīgas dome pieteikusi Rīgas Natālijas Draudziņas vidusskolas ēkas Rīgā, Bruņinieku ielā 24a, rekonstrukcijas un renovācijas projektu, kura kopējās izmaksas būtu ap 8 miljoniem latu. Kā otrs svarīgākais projekts norādīta "VEF" kultūras pils rekonstrukcija un renovācija par aptuveni 6,5 miljoniem latu, kā arī Austrumu maģistrāles posma no Ieriķu ielas līdz Vietalvas ielai pabeigšana, kam kopumā būtu nepieciešami 20,3 miljoni latu.

Rīgas pilsētas degradētās teritorijas Torņkalnā revitalizācijai Rīgas dome cer piesaistīt 4,3 miljonus latu, Rīgas pašvaldības SIA "Rīgas 1.slimnīca" Bruņinieku ielā 5 infrastruktūras attīstībai - 11,1 miljonu latu.

Prioritāro projektu vidū ir arī pirmsskolas izglītības ēkas būvniecība Rīgā, Tallinas ielā 6, 10, 12a, kam būtu nepieciešami 4 miljoni latu, kā arī Dziesmu svētku estrādes Mežaparkā rekonstrukcijas būvprojekts par 25 miljoniem latu.

Par 35,7 miljoniem latu Rīgas dome tuvāko sešu gadu laikā vēlētos izbūvēt satiksmes pārvadu pāri dzelzceļam Rīga-Skulte ar pievedceļiem, projekta otrajā kārtā veicot Tvaika ielas rekonstrukciju, bet trešajā kārtā veicot Tvaika ielas, Ganību dambja, Duntes ielas un Tilta ielas krustojuma rekonstrukciju.

Viens no lielākajiem projektiem 80 miljonu latu vērtībā ir Eiropas komunikāciju tīklu projekts Rīgas pilsētas un Rīgas ostas integrēšanai TEN-T tīklā, izbūvējot Raņķa dambja, Vienības gatves un Mūkusalas ielas savienojumu, tādējādi veidojot Rīgas brīvostas savienojumu ar "Via Baltica" maģistrāles dienvidu ievadu Rīgā. Par 102 miljoniem iecerēts izbūvēt Bolderājas pieslēgumu. Par 50 miljoniem latu Rīgā iecerēts izbūvēt brīvostas savienojumu ar Austrumu maģistrāli Rīgā.

Pretplūdu pasākumu realizācija Rīgas pilsētā pašvaldībai būtu nepieciešami 50 miljoni latu. Prioritāro projektu sarakstā ir arī Pils laukuma rekonstrukcija par 1,2 miljoniem latu, kā arī Latgales multifuncionālā centra būvniecība Rīgā, Maskavas ielā, par 19,5 miljoniem latu.

Par Eiropas struktūrfondu līdzekļiem pašvaldība vēlētos attīstīt arī "Park & Ride" autostāvvietu būvniecību, kam būtu nepieciešami 30 miljoni latu. Tāpat ES finansējumu iecerēts piesaistīt Latvijas Nacionālās operas apakšzemes autostāvvietas izbūvei par 9,2 miljoniem latu, kā arī Strēlnieku laukuma apakšzemes autostāvvietas izbūvei par 6 miljoniem latu.

Prioritāro projektu vidū ir arī vēsturisko ūdens apgādes un kanalizācijas komunikāciju atjaunošana par 42 miljoniem latu, kā arī Rīgas centrāltirgus attīstības projekts par 26 miljoniem latu.

Kopumā 382 miljonus iecerēts ieguldīt Rīgas sabiedriskā transporta attīstības projektos - sabiedriskā transporta līdzekļu remonta un tehniskās apkopes bāzes rekonstrukcijai būtu nepieciešami 71,5 miljoni, bet pilsētas sabiedriskā transporta infrastruktūras tīkla attīstībai - 310,5 miljoni latu. Par šo naudu tiktu iegādāti arī jauni trolejbusi, autobusi un tramvaji.

Svarīgākais