Plāno piešķirt līdzekļus Torņkalna memoriāla 2. kārtas darbiem

Saņemot nepieciešamo finansējumu, šogad plānots pilnībā pabeigt Komunistiskā terora upuru memoriālu Torņkalnā.

Par līdzekļu piešķiršanu piemiņas ansambļa 2. kārtas darbu pabeigšanai trešdien, 21. martā, lems Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas deputāti.

Tēlnieka Paula Jaunzema un arhitekta Jura Pogas radīto monumentu atklāja 2001. gadā, taču līdzekļu trūkuma dēļ mākslinieciskā iecere nebija īstenota pilnā apjomā. Tika uzstādīta skulpturālā kompozīcija un minimāli sakārtota tās apkārtne, taču piemineklis netika izgaismots, netika uzstādīti akmeņi ar izsūtījuma vietu nosaukumiem un veikta visas pieguļošās teritorijas labiekārtošana.

Šā gada pilsētas budžetā Rīgas pieminekļu aģentūrai jau ir piešķirti 56 tūkstoši latu Torņkalna memoriāla 2. kārtas darbiem, bet to pilnīgai pabeigšanai vēl nepieciešami 122 tūkstoši latu, ko plānots piešķirt no pilsētas infrastruktūras fonda līdzekļiem.

Monumenta 2. kārtas darbos plānots skulpturālo ansambli papildināt ar akmeņiem, kas satur skaidrojošu informāciju par monumentu un tiem notikumiem, kurus pieminot, tas izveidots. Zālienā tiks izvietotas melna akmens plāksnes, lai varētu piekļūt pie pieminekļa un tur nolikt ziedus. Atbilstoši autoru iecerei, kompozīcijas malā tiks izvietoti 18 stikla paneļi, kuros tiks iegravēta informācija par represijās cietušajiem un viņu vārdi. Plānots arī atjaunot bruģi un trotuārus Vilkaines ielai, kas ved uz monumentu, izbūvēt uzejas uz dzelzceļa stacijas peroniem, kā arī izveidot speciālu izgaismojumu, papildināt apstādījumus un nodrošināt videonovērošanu.

„Saņemot nepieciešamo finansējumu, piemiņas ansamblis beidzot tiks pilnībā pabeigts un iegūs sākotnēji iecerēto māksliniecisko veidolu,” norāda Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētāja p.i. Vadims Jerošenko.

Latvijā

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) ir izsludinājusi iepirkumu par Biķernieku kompleksās sporta bāzes tuneļa pārbūvi un būvju demontāžu, liecina informācija Elektronisko iepirkumu sistēmā (EIS).

Svarīgākais