Rīgas dome akceptē graustu sakārtošanas noteikumus

© F64

Pilsētas īpašuma komiteja akceptēja noteikumus „Kārtība, kādā sakārtojamas vai nojaucamas pilsētvidi degradējošas, sabrukušas vai cilvēku drošību apdraudošas ēkas (grausti) Rīgā”.

Īpašuma departamenta izstrādāti noteikumi nosaka, kā tiek apzinātas un uzskaitītas Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā atrodošās saimnieciskajā darbībā neizmantotās pilsētvidi degradējošas, sabrukušas vai sabiedrisko drošību apdraudošas ēkas (grausti), kā arī reglamentē to sakārtošanu vai nojaukšanu. Tāpat tie nosaka sadarbību starp Rīgas pilsētas pašvaldības struktūrvienībām graustu sakārtošanas procesā un iesaistīto institūciju – pilsētas pašvaldības izpilddirekciju, Īpašuma departamenta un Rīgas pilsētas būvvaldes – kompetenci.

Noteikumos reglamentētas arī situācijas, kad grausts ir tik sliktā stāvoklī, ka jebkurā brīdī var sabrukt, līdzīgi kā šobrīd ir ar graustu Lomonosova ielā 9. Noteikumi paredz, ka šādas ārkārtas situācijas novēršanai pieļaujams veikt būvdarbus pirms būvatļaujas saņemšanas, ja sertificēts būvinženieris ir veicis grausta tehnisko apsekošanu un noteicis neatliekami veicamos būvdarbus, kuri izpildāmi sabiedriskā drošības apdraudējuma novēršanai.

Šobrīd graustu sarakstā ir 465 objekti, 111 no tiem A kategorijā jeb bīstami grausti – būves ar būtiski bojātām nesošām vai norobežojošām konstrukcijām, kuru telpiskās noturības zuduma seku rezultātā var notikt pilnīga vai daļēja būves pašsabrukšana vai radīts apdraudējums būvei blakus esošajiem īpašumiem, transporta kustībai vai trešo personu veselībai un dzīvībai.

Noteikumi par graustu sakārtošanas kārtību stāsies spēkā pēc to apstiprināšanas domes sēdē.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.