Rīgā pilnveido skolu tīklu

Rīgas domē šodien pieņemts lēmums par divu vidusskolu likvidēšanu, apvienojot administrāciju ar citu tuvumā esošu izglītības iestādi, kā arī nolemts likvidēt vienu bērnudārzu,informē Rīgas domē.

Rīgas 62.vidusskola un Rīgas Šampētera vidusskola tiks likvidētas, tās pievienojot attiecīgi Rīgas 25.vidusskolai un Rīgas 53.vidusskolai, savukārt Rīgas 63.pirmsskolas izglītības iestāde tiks pievienota Rīgas Ezerkrastu vidusskolai, kas atrodas turpat netālu un jau šobrīd nodrošina pirmsskolas programmu īstenošanu.

Reorganizācija ierosināta nepietiekama skolēnu skaita dēļ - skolā mācās 244 skolēni, un mazā pieprasījuma dēļ šajā mācību gadā skolā netika atvērta 1.klase un 10.klase. Arī Rīgas Šampētera vidusskolā šajā mācību gadā tajā mācās 209 skolēni, 1.klase netika atvērta, bet no 1. līdz 6.klasei bērnu skaits klasē svārstās no deviņiem līdz 19 skolēniem.

Abas skolas par likvidēšanu oficiāli tiks informētas līdz 2012.gada 30.aprīlim, un to finanšu līdzekļi, materiālās un nemateriālās vērtības tiks nodotas Rīgas 25.vidusskolai un Rīgas 53.vidusskolai. Skolu likvidāciju plānots pabeigt līdz 2012.gada 31.jūlijam.

Attaisnojusies jau iepriekš veiktā vairāku Rīgas skolu administrāciju apvienošana. Skolas tika apvienotas, izveidojot vienotu administrāciju, bet mācības notiek tajās pat ēkās. Tā Rīgas 5. pamatskola tika pievienota Rīgas 95. vidusskolai, bērni mācās abās ēkās. Rīgas Sarkandaugavas sākumskola pievienota Puškina licejam. Rīgas 16. vidusskola pievienota Rīgas 63. vidusskolai. Rīgas Mežaparka sākumskola pievienota Rīgas Jāņa Poruka vidusskolai. Apvienojot Rīgas 40. vidusskolu ar Rīgas M. Lomonosova krievu vidusskolu, arī šī skola darbojas divās tuvu esošās ēkās un skolēniem nav jāmācās divās maiņās.

Rīgas domei ir izdevies atbrīvot arī vairākas privātīpašnieku ēkas, kuras agrāk tika izmantotas izglītības vajadzībām, tādējādi ietaupot pašvaldības līdzekļus. Tie ir nami Ģertrūdes ielā 32, korp.3, Antonijas ielā 13 un Čaka ielā 42.

Vairākas skolas izdevies pārvietot no telpām, kas nebija piemērotas izglītības funkcijām. Rīgas 9. vakara (maiņu) vidusskola no Cēsu ielas 8 tika pārcelta uz Stāmerienes ielu 8 (apvienojot ar Rīgas 20.vidusskolu), bet Rīgas 1. vakara (maiņu) vidusskola no Skolas iela 65 tika pārcelta uz Margrietas ielu 4, apvienojot ar Rīgas 14. vakara (maiņu) vidusskolu. Š.Dubnova Rīgas Ebreju vidusskola tagad atrodas Miera iela 62 (bijušās Rīgas 30.vidusskolas ēkā), iepriekš tā atradās divās attālu esošās ēkās un viena no tām Dzirnavu ielā 29 nebija piemērota izglītībai.

Vairākām skolām un interešu izglītības iestādēm nodrošinātas piemērotākas telpas. Apvienojot Rīgas Lastādijas internātvidusskolu un Rīgas 7. internātpamatskolas, kas tagad darbojas Maskavas ielā 178, piemērotākās telpās Graudu ielā 21 atrodas Rīgas nedzirdīgo bērnu internātpamatskola. Mākslinieciskās jaunrades centrs “Praktiskās estētikas skola” tagad izmanto telpas Burtnieku iela 34 (bija Rīgas 38.vidusskola) un Rīgas Jauno tehniķu centrs atrodas Bauskas iela 88 (bija Rīgas Bišumuižas pamatskola).

Arī nākotnē plānoti skolu tīkla pilnveides pasākumi, lai taupītu līdzekļus un uzlabotu izglītības kvalitāti.

Skolu tīkla pilnveidošanas pasākumi ir ļāvuši iegūt papildus 849 vietas bērnudārzos, jo vairākās ēkās bija iespējams atvērt jaunus bērnudārzus vai palielināt grupu skaitu. Pirmsskolas izglītības vajadzībām tiek izmantotas bijušās sākumskolu ēkas Slokas ielā 197, Baltā ielā 15, Raņķa dambī 3, Akadēmiķa Mstislava Keldiša ielā 4, Lauku ielā 2b un Ulbrokas ielā 20.

Savukārt Rīgas 63.pirmsskolas izglītības iestāde Berģu ielā 4 atrodas ēkā, kas prasa būtiskus kapitālieguldījumus, bet, tā kā iestādē ir tikai viena grupa, kuru šobrīd apmeklē 22 bērni, tad nav efektīvi ieguldīt tik apjomīgus resursus ēkas renovācijā. Jau šobrīd viena audzēkņa izmaksas iestādē veido 157 latus mēnesī, tāpēc pieņemts lēmums bērnudārzu likvidēt, pievienojot to Ezerkrastu vidusskolai.

63.pirmsskolas izglītības iestādei jau no 2010.gada 27.decembra nav pastāvīga vadītāja, bet gan vadītāja pienākumu izpildītājas. Izglītības, kultūras un sporta departaments nav izsludinājis konkursu uz iestādes vadītāja amatu, jo uzskata, ka efektīvāk finanšu līdzekļi tiktu izlietoti, ja iestādi pievienotu kādai tuvumā esošai izglītības iestādei.

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentā pērn 29.novembrī saņemta Rīgas Ezerkrastu vidusskolas vēstule, kurā lūgts izskatīt iespēju atvērt papildu pirmsskolas izglītības grupas. Tā kā Rīgas Ezerkrastu vidusskola ģeogrāfiski atrodas blakus apkaimē un tā jau šobrīd nodrošina pirmsskolas izglītības programmas īstenošanu, tad racionāli būtu 63.pirmsskolas izglītības iestādi pievienot Rīgas Ezerkrastu vidusskolai, skaidroja departamenta speciālisti.

Arī 63.pirmsskolas izglītības iestāde par šo lēmumu tiks informēta līdz 30.aprīlim, bet tās likvidēšanu plānots pabeigt līdz 29.jūlijam.