Gatavojas pieņemt jaunus Rīgas sabiedriskā transporta lietošanas noteikumus

Tuvākajā laikā Rīgas dome plāno pieņemt jaunus saistošos noteikumus par pilsētas sabiedriskā transporta lietošanu. Noteikumu projektu šodien akceptēja Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komiteja.

Jauni noteikumi izstrādāti, jo iepriekšējie, kas tika pieņemti pirms 14 gadiem, laika gaitā ir novecojuši un vairākas normatīvā dokumenta normas neatbilst reālajai situācijai, - norāda komitejas priekšsēdētājs Vadims Baraņņiks.

Salīdzinājumā ar šobrīd spēkā esošo regulējumu saistošie noteikumi tiek papildināti ar normām, kas attiecas uz paaugstināta servisa (minibusu) pārvadājumiem. Noteikumos papildus precizēti atsevišķi ar sabiedriskā transporta lietošanu saistīti jautājumi – par priekšrocībām noteiktām pasažieru kategorijām iekāpt transportlīdzeklī un izmantot sēdvietas, vienreizējās biļetes iegādi pie transportlīdzekļa vadītāja, biļetes derīguma nosacījumiem, durvju atvēršanu un aizvēršanu (ņemot vērā jauno tramvaju tehnisko specifiku) u.c. Noteikumos iekļautas arī normas par aizliegumiem pasažieriem veikt darbības, kas nodara kaitējumu pārvadātāja transportlīdzekļiem vai citiem pasažieriem.

Lai mazinātu pārpratumus un konfliktsituācijas biļešu kontroles laikā, saistošie noteikumi papildināti ar paskaidrojošu normu, ka pasažiera pienākums ir nekavējoties izkāpt no sabiedriskā transportlīdzekļa vai iegādāties vienreizējo braukšanas biļeti, ja elektroniskais kartes lasītājs nav veicis brauciena autorizāciju. Ja brauciena autorizācija netiks veikta pārvadātāja vainas dēļ (elektroniskā kartes lasītāja bojājums), pasažierim radītos zaudējumus kompensēs pārvadātājs.

Svarīgākais