Rīgas budžeta prioritātes nemainīs

Rīgas nākamā gada budžets ir plānots ar deficītu, tomēr pašlaik tiek prognozēts, ka deficīts tiks samazināts par 20 miljoniem latu. Arī nākamgad nemainīsies līdz šim noteiktās prioritātes, un tas nozīmē, ka sociālajai palīdzībai, transportam un remontiem līdzekļi samazināti netiks.

«Neskatoties uz to, ka budžeta deficīts tiek samazināts, 2012. gadā pilsēta turpinās realizēt investīciju programmu, ieguldot līdzekļus skolu un bērnudārzu infrastruktūras uzlabošanā, kultūras un medicīnas objektu remontdarbos,» informēja Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova preses sekretāre Anna Kononova. Viņa Neatkarīgajai uzsvēra, ka sociālās palīdzības programmām finansējums netiks samazināts. Netiks mainīta līdzšinējā atlaižu sistēma pilsētas sabiedriskajā transportā. Jāatgādina, ka nesen tika pieņemti grozījumi pašvaldības 2011. gada budžetā un lielāko finansējuma palielinājumu saņēma Labklājības departaments un pašvaldības SIA Rīgas satiksme. Sociālo pabalstu izmaksai rīdziniekiem tika piešķirti papildu 4,5 miljoni latu, jo ir palielinājies trūcīgo un maznodrošināto skaits, kam pienākas palīdzība.

Rīgas domes Budžeta komisija, vakar izskatot nākamā gada budžeta projektu pirms nosūtīšanas komisijām, informēja, ka budžeta deficīts veidos 34,6 miljonus latu (jeb 8 procentus pret pilsētas budžeta ieņēmumiem). Taču Rīgas budžeta uzkrājumi 2012. gada beigās būs ne mazāki par 25 miljoniem latu. Līdz šim domes opozīcija ir pārmetusi pašreizējai vadībai, ka tā neapdomīgi tērējusi uzkrājumus. Šomēnes N. Ušakovs atspēkoja pārmetumus, informējot, ka Rīgas dome veica grozījumus šā gada budžetā, samazinot deficītu par 1,2 miljoniem latu. Viņš arī norādīja, ka pilsētas makā naudas pietiek, lai īstenotu uzsāktos projektus.

Pirms Latvijas Pašvaldību savienības un valdības smagajām pārrunām par valsts budžetu Rīgas mērs brīdināja par nedaudz pesimistisku prognozi, jo nebija zināms, kā tiks pārdalīts iedzīvotāju ienākuma nodoklis starp valsti un pašvaldībām. Sākotnējās prognozes šķita itin skarbas, tāpēc N. Ušakovs pieļāva, ka galvaspilsētai nāksies samazināt ieguldījumus infrastruktūras attīstībā, piemēram, skolu remontos.

Tomēr Budžeta komisijas sagatavotie priekšlikumi liecina, ka izglītības infrastruktūrā nākamgad tiks ieguldīti vairāk nekā 11 miljoni latu, kultūras pils Ziemeļblāzma ēku un būvju kompleksa un parka rekonstrukcijai un restaurācijai būs iespējams atvēlēt 3,5 miljonus latu, Rīgas 1. slimnīcas atjaunošanai, tajā skaitā, būvprojekta izstrādei, tiks piešķirti 1,4 miljoni latu. Ziemeļblāzmas būvdarbi kopumā izmaksās 9 268 373 latus. Visus būvdarbus plānots pabeigt līdz 2013. gada martam, jo tad kultūras pils svinēs savu simtgadi. Rīgas vicemērs Andris Ameriks, informējot par šo projektu, uzsvēris, ka 2014. gadā Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta un kultūras pili nepieciešams atjaunot, jo daudzo pasākumu vietu klāstā ir iekļauts arī šis objekts.

Nākamgad vairākās programmās tiks piešķirti papildu līdzekļi, saka A. Kononova. Piemēram, par vairāk nekā diviem miljoniem latu tiks atjaunots pilsētas ielu segums. Papildus miljons latu tiks atvēlēti sadarbībai ar privātajiem bērnudārziem.

Svarīgākais