Rīgas dome aicina valdību pārskatīt lēmumu par 100 latnieku programmas pārtraukšanu

Šodien Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks un Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko apmeklēja Mārtiņa kapsētu, kur, tuvojoties Mirušo piemiņas dienai un Valsts svētkiem, Mājokļa un vides departaments organizēja rudens talku.

Apmeklējuma laikā Mājokļu un vides departamenta direktors Anatolijs Aleksejenko amatpersonas informēja, ka kopš pērnā gada 19 pilsētas pārziņā esošo kapsētu kopšanu un uzturēšanu veic 140 stipendiāti valsts finansētā projekta "Darba praktizēšanas pasākumu nodrošināšana pašvaldībās darba iemaņu iegūšanai un uzturēšanai" ietvaros. Tajā pašā laikā Latvijas valdība pieņēmusi lēmumu no š.g. 1 decembra pārtraukt projekta finansēšanu, līdz ar to nav skaidrs, kā turpmāk būs iespējams nodrošināt minēto funkciju izpildi.

„Stipendiātu projekts līdz šim kalpojis kā laba atbalsta programma sociālajai stabilitātei valstī. Jāsaprot, ka valsts, atsakoties no projekta realizēšanas, nodara pāri visiem tiem cilvēkiem, kuriem stipendiātu programma devusi iespēju strādāt sabiedrībai derīgu darbu un ik mēnesi saņemt nelielus, bet tomēr regulārus ienākumus. Tāpat šis lēmums negatīvi ietekmēs arī pašvaldības funkciju izpildi, jo kopš 2010.gada, lai stipendiātus nodrošinātu ar darba iespējām, tika veikta vairāku pašvaldības funkciju pārdale, kā rezultātā no 1.decembra Rīgas domei būs atkārtoti jārisina jautājums par darbinieku, kas turpmāk veiks 270 hektāru lielās Rīgas dārzu un parku teritoriju, kā arī 452 hektāru lielo kapu teritoriju uzturēšanas darbus, atlasi”, atzīst A.Ameriks.

„Aicinu valdību vēlreiz pārskatīt lēmumu par programmas pārtraukšanu, kas, mūsuprāt, ilgtermiņā valstij un tās iedzīvotājiem radīs ievērojami vairāk zaudējumus, nekā ieguvumus,” uzsver domes priekšsēdētāja vietnieks.

Šogad stipendiātu programmas ietvaros Rīgas pašvaldība ik mēnesi nodrošinājusi ar darbu vismaz 500 stipendiātus, no tiem 140 cilvēki katru mēnesi nodarbināti Rīgas pilsētas kapu teritoriju uzturēšanā un sakopšanā, savukārt vairāk nekā 320 stipendiāti strādā pašvaldības uzņēmumā „Rīgas dārzi un parki”.