Rīgas dome cīnīsies ar narkotiku izplatītājiem

Rīgas domes deputāti vērsīsies ar priekšlikumiem Veselības ministrijā, lai samazinātu birokrātisko procedūru laiku, kas paiet, papildinot Ministru kabineta noteikto aizliegto vielu sarakstu.

Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais uzskata, ka valsts un pašvaldības atbildīgās institūcijas nav darījušas visu iespējamo, lai mazinātu nelegālo apreibinošo vielu izplatību jaunatnes vidū.

Normatīvajos aktos būtu jānosaka plašākas tiesības pašvaldībai kontrolēt un ierobežot tirdzniecības vietas, kas pārdod dažādas formāli atļautas apreibinošas vielas. Pēc šo jautājumu saskaņošanas ar Rīgas pilsētas izpilddirektoru Juri Radzeviču, Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komiteja oficiāli vērsīsies ar saviem priekšlikumiem atbildīgajās valsts institūcijās. Savukārt Rīgas domes Labklājības departaments tiek aicināts aktivizēt skaidrojošo darbu skolu jaunatnes vidū par dažādu apreibinošo vielu lietošanas kaitīgumu.

Šodien pašvaldības un valsts atbildīgo struktūru sanāksmē, tika pārrunāti jautājumi par narkotisko vielu tirdzniecības ierobežošanu Rīgā. Minētā problēma īpaši aktualizējusies, sākoties jaunajam mācību gadam. Apspriedē tika vērtēts paveiktais narkotisko un apreibinošo vielu izplatības mazināšanā skolu jaunatnes vidū, kā arī atbildīgie dienesti sniedza savus redzējumu problēmas risināšanai.

„Galvenā uzmanība jāvērš uz narkotisko vielu tirdzniecību, maksimāli to apgrūtinot no valsts un pašvaldības struktūru puses. Jārada situācija, ka tirgotāji apzinās savas rīcības lielo risku. Šobrīd atbildīgo dienestu darba efektivitāte neapmierina arī mūs pašus,” sanāksmē sacīja komitejas priekšsēdētājs, norādot, ka statistika ir ļoti drūma – pēdējā gada laikā, pēc pašvaldības policijas datiem vien, narkotisko vielu izplatība jaunatnes vidū palielinājusies apmēram par 200 procentiem.

Sanāksmē arī piedalījās Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins, Rīgas pašvaldības policijas Latgales priekšpilsētas pārvaldes priekšnieks Māris Lapiņš, Veselības ministrijas Sabiedrības veselības departamenta Atkarības profilakses nodaļas vadītāja Inga Liepiņa, Rīgas domes Labklājības departamenta Sabiedrības veselības veicināšanas un profilakses nodaļas vadītāja Evija Dompalma, Rīgas Sociālā dienesta Atkarību profilakses speciālists Valts Ābele u.c. Šādas darba tikšanās tiks organizētas arī turpmāk.