Rīgas dome veiks iedzīvotāju aptauju par Dž. Dudajeva gatves nosaukuma maiņu

Rīgas domes Pieminekļu padome šodien izskatīja jautājumu par nosaukuma maiņu Džohara Dudajeva gatvei un nolēma šo priekšlikumu neatbalstīt. Tomēr, kā norādīja Pieminekļu padomes priekšsēdētājs, mākslas zinātnieks Ojārs Spārītis, padome ir gatava pie šī jautājuma atgriezties.

Padomes sēdes laikā izskanēja arī viedoklis, ka turpmākai diskusijai būtu nepieciešams noskaidrot šajā ielā dzīvojošo cilvēku viedokli. Jau tuvākajā laikā tiks lemts, kā organizēt šādu iedzīvotāju aptauju, lai tās rezultāti būtu reprezentatīvi. Šādas aptaujas organizēšanā nedrīkstētu pieļaut, ka dažādu uzskatu pārstāvji organizē savas paralēlas aptaujas un akcijas, apgrūtinot ielas iedzīvotājus.

Priekšlikumu pārdēvēt Dž. Dudajeva gatvi izcilā čečenu dejotāja Mahmuda Esambajeva vārdā izteica Groznijas pašvaldības pārstāvji, apmeklējot Rīgu. Šo ideju atbalstīja arī Latvijas Čečenu kopienas pārstāvji.

Jau ziņots, ka Rīgas Pieminekļu padome neatbalstīja Rīgas mēra Nila Ušakova ("Saskaņas centrs") ierosinājumu pārdēvēt Džohara Dudajeva gatvi čečenu dejotāja Mahmuda Esambajeva vārdā.

"Mēs zinām, ka nosaukumu šai ielai iedeva konkrētai personai par nozīmīgu ieguldījumu Baltijas valstu neatkarības atjaunošanā. Ar to mēs viņam izrādām cieņu," sacīja padomes pārstāvis Eižens Upmanis.

Viņš izpētījis, ka pasaulē ir 19 vietas vai ielas, kas nosauktas Džohara Dudajeva vārdā, tostarp Viļņā, Varšavā, Tartu un citviet.