Apkopoti dati par 247 graustiem Rīgā; no tiem 109 augsta apdraudējuma pakāpe

Rīgas domes (RD) Īpašuma departaments apkopojis datus par kopumā 247 graustiem galvaspilsētā, tostarp 109 ir ar augstu sabiedriskās drošības apdraudējuma pakāpi, liecina RD Pilsētas īpašuma komitejas sēdei sagatavotie materiāli.

Grausti ar augstu sabiedriskās drošības apdraudējuma pakāpi (bīstami grausti), tostarp nepabeigtās celtniecības objekti, ir būves ar būtiski bojātām tās telpisko noturību nodrošinošām nesošām vai norobežojošām konstrukcijām, kuru zuduma dēļ būves var pilnīgi vai daļēji sabrukt vai radīt apdraudējumu būvei blakus esošajiem īpašumiem, transporta kustībai vai trešo personu veselībai un dzīvībai.

Savukārt pārējie138 grausti ir tie, kas rada sabiedriskās kārtības apdraudējumu – būves, kuru uzturēšanā netiek ievērotas pašvaldības saistošo noteikumu prasības nekustamo īpašumu uzturēšanai, tajās brīvi var iekļūt nepiederošas personas, ēkās vai īpašuma teritorijā tiek uzkrāti dažādi atkritumi vai ir apdraudēta sabiedriskā kārtība.

Visvairāk bīstamo graustu ir Pārdaugavas izpilddirekcijā – 53. Ziemeļu izpilddirekcijā ir 35 augstas apdraudējuma pakāpes grausti, bet Austrumu izpilddirekcijā – 21.

Graustu, kas rada sabiedriskās kārtības apdraudējumu, savukārt visvairāk ir Austrumu izpilddirekcijā – 53, seko Pārdaugavas izpilddirekcija – 44 un Ziemeļu izpilddirekcija – 41, liecina domes dokumenti.

Attiecībā uz augstās apdraudējuma pakāpes graustiem pašvaldība plāno steidzami veikt darbības, lai nodrošinātu, ka būves īpašnieks nekavējoties veic pasākumus bīstamo konstrukciju nostiprināšanai vai demontāžai, bet nepieciešamības gadījumā nodrošināt piespiedu izpildes procedūru atbilstoši RD lēmumam.

Mazāk bīstamos 138 graustus savukārt uzraudzīs pašvaldības policija un izpilddirekcijas, un plānots arī organizēt darbu ar īpašniekiem, viņus administratīvi sodot vai piemērojot piespiedu naudu. Ja pastāv augsti sabiedriskās kārtības apdraudējuma riski – blakus graustam atrodas sabiedriski nozīmīgi objekti un citi –, pašvaldība iecerējusi nodrošināt piespiedu sakārtošanu (konservāciju) vai nojaukšanu, uzsvērts dokumentos.

Saskaņā ar dokumentiem Rīgas pilsētas izpilddirekcijas savās teritorijās apzināja 558 objektus, iedzīvotāji sniedza informāciju par 48 objektiem, bet, apzinot objektus un veicot fotofiksācijas, RD Īpašuma departaments konstatēja vēl 19 objektu, kuri atbilda sākotnēji noteiktajam apzināšanas uzdevumam. Tādējādi kopumā tika apsekoti vairāk nekā 600 nekustamo īpašumu Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā, tostarp jaunbūves.

Apsekošanas laikā Rīgā konstatētas arī 165 būves, kas kopumā tiek uzturētas, ievērojot normatīvo aktu prasības, ir veikta šo objektu konservācija, kas nodrošina konstrukciju noturību ilgtermiņā, bet ilgstoši netiek veikta to pilna atjaunošana vai ilgstoši pārtraukta būvniecības ieceres realizācija, un 40 būves, kurām ir veikta pilnīga vai daļēja konservācija, tomēr nav novērsta pilsētas ainavu bojājošā ietekme un tās ir būtisks pilsētas ainavu un pilsētvidi ietekmējošs elements.

Graustu sarakstu RD Īpašuma departaments RD Pilsētas īpašuma komitejas sēdē prezentēs pirmdien, 15.augustā. Sanāksmē plānots pārrunāt identificētās problēmas gan saistībā ar īpašuma tiesībām, gan likumdošanu, kā arī izklāstīt turpmāko rīcību šo ēku sakarā.

Jau vēstīts, ka RD priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks pavasarī izdeva rīkojumu pašvaldības izpilddirekcijām un Īpašuma departamentam sākt sistemātisku cīņu pret graustiem Rīgā. Tādēļ Īpašuma departaments maijā aicināja Rīgas iedzīvotājus informēt par ēkām un būvēm pilsētā, kas ir pilnīgi vai daļēji sagruvušas vai nonākušas tādā stāvoklī, ka to lietošana ir bīstama apkārtējo drošībai un dzīvībai un to izskats bojā pilsētas ainavu.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.