Rīgas budžeta ieņēmumi pirmajā pusgadā pildās ar uzviju

Kopējie Rīgas pašvaldības budžeta ieņēmumi 2011.gada pirmajā pusgadā palielinājušies gandrīz par 15 procentiem.

Pašvaldības ieņēmumi kopumā sastāda 236,8 miljonus latu, kas ir par 30,7 miljoniem (14,9%) latu vairāk nekā budžetā plānots šajā periodā. Salīdzinot ar attiecīgo laika periodu 2010.gadā, pašvaldības budžeta kopējie ieņēmumi šogad ir par 24,8 miljoniem (11,7%) latu lielāki.

Tādējādi pirmajā pusgadā Rīgas pašvaldības budžeta ieņēmumu pārsniegums pār izdevumiem sastāda nedaudz vairāk par 23 miljoniem latu (9,7% pret ieņēmumiem).

„Budžeta proficīts ir izveidojies pateicoties pašvaldības piesardzīgai politikai plānojot pilsētas budžetu”, norāda Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs.

Pēc pēdējās apkopotās informācijas kopējie nodokļu ieņēmumi Rīgas pašvaldības budžetā šī gada pirmajā pusgadā bija gandrīz 160 miljoni latu, kas ir par apmēram 12,3 miljoniem (8,4%) latu vairāk, nekā budžetā plānots šajā periodā.

Pamatā ieņēmumi palielinājušies, pateicoties lielākiem ieņēmumiem no iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) un nekustamā īpašuma nodokļa.

IIN ieņēmumu izpilde šī gada pirmajā pusgadā sastādīja 127,7 miljonus latu, kas ir par 5,8 miljoniem (par 4,8%) vairāk nekā budžetā sākotnēji plānots. Kā vienu no prognozes pārpildes iemesliem var minēt straujāku darba samaksas pieaugumu, kas š.g. pirmajā ceturksnī pret attiecīgā iepriekšējā gada ceturkšņa rādītāju pilsētā palielinājās par 5,5 procentiem.

Nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumi pirmajā pusgadā sastādīja 31 miljonu latu, kas ir par 6,4 miljoniem (26%) vairāk nekā tika plānots šajā laika posmā. Šo pārpildi var izskaidrot ar izmaiņām nodokļa aprēķināšanā. Ja 2010.gadā, kad tika veikta ar nodokli apliekamo objektu bāzes paplašināšana, nodokļa paziņojumi par īpašumu tika sūtīti divas reizes gadā (attiecīgi līdz 15.februārim un līdz 15.septembrim), tad šogad visi nodokļu paziņojumi izsūtīti gada pirmajā ceturksnī un jau pirmajā nodokļu maksāšanas termiņā daļa maksātāju nodokļa maksājumus veikuši pilnā apjomā.

Svarīgākais