Saeima sola atbalstu Rīgas Pašvaldības policijai

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija izbraukuma sēdē Rātsnamā tika izskatīts Rīgas Pašvaldības policijas darbs un Rīgas domes priekšlikumi izmaiņām likumos, kas ļautu RPP efektīvāk pildīt savus pienākumus.

Saeimas deputāti atzinīgi novērtēja RPP veikumu, komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis atzīmēja, ka RPP ir viena no tām valsts un pašvaldību struktūrām, kas „strādā patiešām labi” un ir sasniegusi „iespaidīgus rezultātus”.

Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas Dainis Turlais, pēc kura iniciatīvas tika sagatavoti priekšlikumi grozījumiem vairākos likumdošanas aktos, iepazīstināja ar tiem Saeimas komisijas deputātus. Priekšlikumos precizētas Rīgas un citu Latvijas pašvaldību tiesības un pienākumi, ierobežojot trokšņošanu, pornogrāfiju un intīmpakalpojumu sniegšanu, lombardu darbību, kā arī paredzētas Pašvaldības policijas tiesības sastādīt administratīvos aktus tās kompetences ietvaros, tostarp ārvalstu pilsoņiem.

Ņemot vērā, ka Latvijā pašvaldībām nav likumdošanas iniciatīvas tiesību, A.Latkovskis komisijas vārdā apsolīja virzīt priekšlikumus atbildīgajām ministrijām atzinumu saņemšanai, kā arī iesniegt tos attiecīgajām Saeimas komisijām.

Lai risinātu daudzkārt pieminēto problēmu par nespēju cīnīties ar trokšņotājiem, Saeimas deputāti lēma, ka jāatjauno pašvaldības policijas tiesības mērīt trokšņu līmeni.

Rīgas Pašvaldības policijas priekšnieks Jānis Geduševs Saeimas deputātiem skaidroja, ka vasaras sezonā viena no aktuālākajām problēmām ir trokšņu mērīšana. Policija bieži saņem iedzīvotāju sūdzības par pārāk skaļām izklaides vietām, taču saskaņā ar likumu mērīt skaņas stiprumu drīkst tikai sertificēta laboratorija, kas strādā noteiktu darba laiku un par pakalpojumu iekasē 150 latus.

Geduševs uzsvēra, ka iepriekš tiesības izmantot skaņas stipruma mērīšanas ierīces, lai konstatētu pārkāpumu, bijušas arī Pašvaldības policijai, taču Ministru kabinets tās atcēlis.

Rīgas domes pārstāvji uzsvēra, ka patlaban ne Valsts, ne Pašvaldības policijai nav iespēju cīnīties ar trokšņotājiem - ir iespējams noformēt administratīvā pārkāpuma protokolu, taču daudzas izklaides vietas tos krāj kaudzītē un piemērotās naudas sodas nemaksā.

Pašvaldības policijas amatpersonas vairākkārt ir norādījušas, ka Latvijā patlaban ir ačgārna lietu kārtība - policijai ir jācīnās, lai ierobežotu kādu izklaides vietu, nevis uzņēmējam jāpierāda, ka tā darbība atbilst normatīviem.

Latvijā

Valsts vides dienests (VVD) sadarbībā ar Bauskas novada pašvaldības policiju pārkāpumu izdarīšanas laikā pieķēris personas, kas Bārbeles pagastā nelegāli noglabājuši atkritumus, kopumā piesārņojot aptuveni 0,3 hektāru teritoriju, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Svarīgākais