Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

Spriežot par Satiksmes departamenta reorganizāciju, Rīgas domnieki ieslīgst savstarpējos apvainojumos

© f64.lv, Kaspars Krafts

Šodien Rīgas domes sēdē, spriežot par Rīgas domes Satiksmes departamenta reorganizāciju, bijušie koalīcijas partneri - "Progresīvie" (P) un "Jaunā vienotība" (JV) - ieslīga savstarpējos apvainojumos.

Iepriekšējā Rīgas domes koalīcijā bija pieņemts lēmums Satiksmes departamentu reorganizēt par Ārtelpas un mobilitātes departamentu, taču pēc varas maiņas Finanšu un administrācijas lietu komitejas sēdē pēc JV ierosinājuma pilsētas izpilddirektoram tika uzdots sagatavot grozījumus domes lēmumā par reorganizāciju, to atliekot un veicot ilgākā laikā.

Bijušais Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (P) atgādināja, ka satiksmes jomas sakārtošana ir ļoti būtiska, un viņa ieskatā, departamenta reorganizāciju vajadzēja veikt agrāk. Viņš atsaucās uz citu valstu galvaspilsētu, piemēram, Stokholmas pieredzi, kur viens no galvenajiem principiem, kā uzlabot darba kvalitāti, esot nodot šo saimniecību vienās rokās, lai ir viens atbildīgais par ietvju un ielu tīrīšanu.

Viņaprāt, reorganizācijas procesa apturēšana "piecas minūtes" pirms reorganizācijas noslēgšanas nav pareiza. Viņš pieļāva, ja 1.septembris nav bijis piemērotākais datums atsevišķu projektu noslēgšanās dēļ, tad varēja atlikt šo procesu, piemēram, uz 1.janvāri, nevis uz diviem gadiem.

"Neesiet balsošanas mašīnas! Ja neko nemainām Satiksmes departamentā, tad problēmas augs augumā," paziņoja Staķis, aicinot deputātus neatbalstīt reorganizācijas atlikšanu.

Vēl asāk izteicās Sociālo jautājumu komitejas vadītājs Viesturs Kleinbergs (P), kurš paziņoja, ka apturēt reorganizāciju dienu pirms tās noslēguma varot tikai tādi cilvēki, kuri nekad nav vadījuši struktūras ar daudziem darbiniekiem, vai arī ieceres virzītājiem esot "oligofrēnija, kas ir smaga plānprātība".

Atbildot uz "Progresīvo" pārmetumiem, Satiksmes komitejas vadītājs Olafs Pulks (JV) nosauca bijušos sabiedrotos par "labās pārvaldības apoloģētiem". "Ja vakar domes sēdē mums būtu jāpieņem jaunā departamenta nolikums, tas būtu labs Skandināvijas piemērs labai pārvaldībai?" retoriski vaicāja Pulks.

Abi deputāti turpināja savstarpējus pārmetumus, piemēram, Pulks pārmeta Kleinbergam, ka viņa pārstāvētā "Latvijas Samariešu apvienība" saņem atbalstu no Rīgas pašvaldības un līdz ar to sanākot, ka rīdzinieki Kleinbergam maksājot divreiz - kā komitejas vadītājam un caur Samariešu kustību, kur Kleinbergs saņemot algu. Pulks izteicās, ka, iespējams, Kleinbergs jau dzīvojot valdības sajūtās, kur cerot iegūt ministra amatu.

Savukārt Kleinbergs atbildēja, ka Pulkam pašam vajadzētu satraukties par to, no kā viņa pārstāvētais futbola klubs "Alberts" saņēmis ziedojumus. "Tas bardaks, ko taisāt, ir vājprātīgs, un es nezinu, vai gribu tajā piedalīties," piebilda Kleinbergs.

Rīgas domes šodien nolēma atlikt Satiksmes departamenta reorganizāciju un īstenot to divu gadu laikā.