Sadarbībā ar ārvalstu speciālistiem sakārtos Rīgas apkaimju pilsētvidi

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs šodien Rātsnamā tikās ar Beļģijas augstskolu profesoriem, kas atbraukuši uz Rīgu, lai piedalītos Rīgas apkaimju pilsētvides sakārtošanas un revitalizācijas projektā, radošajā darbnīcā „DO RIGA!”.

Radošās darbnīcas ietvaros pilsētvides eksperti sadarbībā ar Rīgas domi, Latvijas Universitāti, Lēvenes katoļu universitātes mācībspēkiem, kā arī pilsētplānošanas ekspertiem no Dānijas, Francijas un Spānijas izstrādās atjaunošanas stratēģijas sešām publiskām ārtelpām Rīgas apkaimēs.

Darbnīcas uzdevums – ne tikai iepazīties ar inovatīvām projektēšanas praksēm, bet arī, vienojoties par risinājumu ar visām procesā iesaistītām pusēm un nosakot finansiālus instrumentus, sagatavot realizācijai reālās apkaimju identitātei svarīgas publiskās ārtelpas. To paredzēts realizēt līdz 2014.gadam.

„2014.gadā Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta, un arhitektūra un dizains ir viena no būtiskām mūsdienu kultūras sastāvdaļām. Speciālistu un universitāšu profesoru sadarbība, manuprāt, ir labs piemērs tam, kā var iesaistīt sabiedrību procesos, kas ir svarīgi pilsētai un valstij,” norāda Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs.

„Es ceru, ka projekts izdosies un tam sekos arvien jaunas līdzīgas iniciatīvas,” viņš saka.

Sākotnēji projekta realizācijai tika izvēlētas 26 vietas Rīgas apkaimēs, no tām sadarbībā ar priekšpilsētu izpilddirekcijām tiks izvēlētas sešas, kurām tiks izstrādāti revitalizācijas projekti.

Latvijas Universitātes (LU) zinātņu prorektors Indriķis Muižnieks tikšanās laikā atzīmēja, ka šīs projekts ir ļoti interesants universitātei, īpaši Ģeogrāfijas fakultātei, kur ir atvērta jauna nodaļa - Reģionālā plānošana. Viņš norādīja, ka LU ir izveidojusies laba sadarbība ar Rīgas pašvaldību un jauna kopīga projekta realizācija to vēl stiprinās.

Pašlaik radošajā darbnīcā ir iesaistīti 24 LU studenti, plānots piesaistīt vēl sešus.

Sarunā ar domes priekšsēdētāju piedalījās projekta iniciatore, ainavu arhitekte Helēna Gūtmane, Rīgas pilsētas arhitekts Jānis Dripe, un Lēvenes universitātes mācībspēki - profesors Jans Shrjors (Jan Shreurs) – plānošanas un attīstības izpētes grupas Erasmus programmas koordinators, radošās darbnīcas „DO RIGA!” vadītājs, profesors Žefs van den Bruks ( Jef van den Broek) - Flandrijas telpiskās struktūras plāna līdzautors, Antverpenes koledžas goda profesors, sertificēts konsultants pilsētplānošanā, kā arī Briseles Brīvās universitātes (Vrije Universiteit Brussel) profesors Marks Martens (Marc Marten) – arhitekts, pilsētas plānotājs, sertificēts eksperts vides dizainā un telpiskā plānošanā.

Svarīgākais