Rīgas pašvaldība plāno veidot atsevišķu pārvaldi, kuras uzdevums būs strādāt ar civilās aizsardzības jautājumiem

© Mārtiņš Zilgalvis / F64

Rīgas pašvaldība veidos atsevišķu pārvaldi, kuras uzdevums būs strādāt ar civilās aizsardzības un pilsētvides uzraudzības jautājumiem, ceturtdien žurnālistiem pastāstīja Rīgas domes priekšsēdētāja vietniece Linda Ozola (K).

Pašvaldība pievēršot īpašu uzmanību civilās aizsardzības jautājumiem un līdz šim tā bijusi Rīgas pašvaldības policijai atbildības funkcija, tomēr pašvaldība vēlas vēl pastiprinātāk pievērsties šai jomai.

"Tāpēc Rīgas pašvaldībā šobrīd norit darbs pie tā, lai zem pašvaldības izpilddirektora veidotu atsevišķu pārvaldi, kuras uzdevums būtu strādāt ar civilās aizsardzības un pilsētvides uzraudzības jautājumiem kā prioritāti izvirzot gan mācības, gan atvēlot tam konkrētus resursus veidojot materiālās rezerves pašvaldībā. Lai mēs būtu droši, ka civilā un militārā krīzes situācijā varētu sevi pasargāt un palīdzētu saviem iedzīvotājiem," norādīja Ozola.

Ņemot vērā Krievijas sākto karu Ukrainā un apdraudējumu valstij, galvaspilsētai ir ārkārtīgi svarīgi, ka civilās aizsardzības mācības, iesaistot iedzīvotājus un nevalstiskās organizācijas tiek rīkotas regulāri un tajās tiek pārbaudīta gatavība ne tikai civilām krīzes situācijām, bet arī militārām.

Ceturtdien notikusi galvaspilsētas civilās aizsardzības komisijas mācību sēde, kurā izskatītas Zemessardzes vajadzības, lai nodrošinātu aizsardzību Rīgā.

Rīgas mikrorajonos šodien un turpmākajās dienās norisināsies militāro mācību cikla "Namejs 2022" rudens posms, kura laikā armija veiks praktiskos vingrinājumus pilsētas teritorijā.

2021.gada militārajās mācībās "Namejs" tika organizēts Zemessardzes 1.Rīgas brigādes un Rīgas pilsētas civilās aizsardzības komisijas mācību galda vingrinājums ar mērķi veicināt militāro mācību plānošanu un civilo resursu savietojamību krīzes situācijā. Šogad plānots turpināt un pilnveidot militārā un civilā sektora sadarbību krīzes situācijas pārvarēšanai.

Šodien plānotas 1.Rīgas brigādes un Rīgas pilsētas sadarbības teritorijas civilās aizsardzības komisijas mācības ar mērķi veikt kopīgu plānošanu un praktiski realizēt pretmobilitātes šķēršļu izvietošanu un mobilitātes nodrošināšanu mācību vingrinājuma dalībniekiem.

Mācības ar pretmobilitātes šķēršļiem atbalstīs pašvaldības kapitālsabiedrības "Rīgas satiksme" un "Rīgas meži".

Minēto mācību uzdevumu izpildes laikā pārvietosies militārā tehnika, karavīri un zemessargi formas tērpos ar ieročiem. Karavīri un zemessargi trenējas pēc iespējas realitātei pietuvinātos apstākļos, tādējādi nostiprinot prasmes aizsargāt savu atbildības teritoriju - novadus, pilsētas, pagastus, ciemus.

Militāro mācību cikls "Namejs" visā Latvijā norisinās kopš 2014.gada. Arī iepriekšējos gados zemessargi un karavīri galvaspilsētas ielās veica dažādus praktiskus vingrinājumus.

Svarīgākais