Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

Tiesa noraidījusi Reinbaha prasību pret Rīgas pašvaldību

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa 25.februārī noraidījusi bijušā Rīgas domes Satiksmes departamenta direktora Vitālija Reinbaha prasība par rīkojuma atcelšanu par viņa atstādināšanu no amata uz laiku līdz pārbaudes pabeigšanai.

Līdz ar to tiesa atzinusi, ka pašvaldības pieņemtais rīkojums ir pamatots un tiesisks.

Rīgas pilsētas pašvaldība 2021.gada maijā uzsāka pārbaudes veikšanu par Reinbaha rīcības izvērtēšanu saistībā ar aizdomām par ilgstošu fiktīvās nodarbinātības pieļaušanu Satiksmes departamentā.

Pārbaudes laikā Reinbahs apzināti esot atteicies sniegt visu pieprasīto informāciju un tādējādi uzsācis darbības ar mērķi apgrūtināt pilnvērtīgu un objektīvu lietas apstākļu izmeklēšanu. Tādēļ pašvaldība nekavējoties pieņēma rīkojumu par viņa atstādināšanu no darba uz pārbaudes laiku.

Pašvaldība sagatavoja darba līguma uzteikumu, bet, ievērojot, ka Reinbahs ir arodbiedrības biedrs un arodbiedrība nepiekrita darba līguma uzteikumam, pašvaldība iesniedza prasības pieteikumu tiesā par darba līguma izbeigšanu.

Vienlaikus tika pieņemts jauns rīkojums par Reinbaha atstādināšanu līdz tiesvedības procesa beigām.

Reinbahs tiesā pārsūdzējis pilnīgi visus pašvaldības pieņemtos lēmumus, atbilstoši kuriem pašvaldība ir nodrošinājusi tiesiskās kārtības ievērošanu Satiksmes departamentā. Līdz ar to pašvaldība ar Reinbahu ir iesaistīta kopumā piecās tiesvedībās.

Jau vēstījām, ka Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa šodien plāno skatīt lietu par Vitālija Reinbaha atlaišanu no Rīgas domes Satiksmes departamenta direktora amata.

Jau ziņojām, ka domes lēmums paredz atbrīvot Reinbahu no amata, ja kaut vienā no pašvaldības iesniegtajiem prasības pieteikumiem par darba līguma izbeigšanu tiesa pieņems domei labvēlīgu spriedumu un tas stāsies spēkā.

Reinbahu nevar atbrīvot bez tiesas lēmuma, jo viņa atbrīvošanai nepiekrīt arodbiedrība, tādēļ dome, lai panāktu viņa atbrīvošanu, vērsusies tiesā.

Kā ziņots, pārbaude par Reinbaha darbu tika sākta, jo, kā vēstīja domes vadība, tikusi saņemta informācija no trauksmes cēlēja par vairākiem pārkāpumiem Rīgas domes Satiksmes departamentā. Iespējams, Satiksmes departamentā pieļauta fiktīvā nodarbinātība, pašvaldības mantas izšķērdēšana un interešu konflikts. Līdz ar to Reinbahs tika atstādināts un sākta pārbaude.

Reinbaham šī nav pirmā atstādināšana no amata. Savulaik viņa atstādināšanu prasīja iepriekšējā domes sasaukuma opozīcijas partija "Vienotība". 2015.gadā deputāti bija saņēmuši vēstuli no Korupcijas novēršanas apkarošanas biroja (KNAB), kurā apliecināts, ka KNAB lietvedībā ir kriminālprocess, kurā Reinbaham piemērots aizdomās turētā statuss.

Savukārt 2016.gada augustā pēc sanāksmes par Rīgas ielu remontdarbu gaitu Reinbahs tika atstādināts no amata. Vēlāk viņu no amata atbrīvoja ar toreizējā domes priekšsēdētāja Nila Ušakova (S) lēmumu.

Reinbahs to pārsūdzēja tiesā, un 2019.gada martā tiesvedība tika izbeigta un Reinbahs atjaunots amatā