Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

Alkohola lietošanu uzsāk arvien vairāk jaunu meiteņu, bažijas Rīgas domē

© Ģirts Ozoliņš / F64

Alkohola lietošanu uzsāk arvien vairāk jaunu meiteņu, šodien izskanēja Rīgas domes organizētajā diskusijā par alkohola aprites un pieejamības jautājumiem, informēja Rīgas domes Komunikācijas pārvalde.

Rīgas domes Labklājības departamenta Veselības pārvaldes Sabiedrības veselības veicināšanas un profilakses nodaļas vadītājas vietniece Ieva Grietēna norādīja, ka pēdējo gadu tendences liecina, ka jaunie medijos, sociālajos tīklos - "Tik Tok", "Youtube", "Instagram", tiek popularizēta alkohola lietošana. Kā arī pievērsta uzmanība slavenībām, kas popularizē alkohola lietošanu.

Tendences norāda, ka alkohola lietošanu uzsāk arvien vairāk jaunu meiteņu, jo ir liela "vieglā alkohola" izvēle un viegla pieejamība alkoholam kopumā.

Viņa klausītājus informēja par atkarību profilaksi Rīgā. Galvaspilsētā galvenie sabiedrības veselības veicināšanas un profilakses virzieni ir atkarību profilakse, publiskie pasākumi, ģimenes veselība, reproduktīvā veselība, kaitējuma mazināšana un citi. Pēc Grietēnas teiktā, atkarību profilakse Rīgā tiek īstenota, apzinoties alkohola lietošanas riska un aizsargājošos faktorus, izstrādājot alkohola lietošanas tendencēm atbilstošas intervences un programmas.

Diskusijas nobeigumā tika secināts, ka ir jāveido mērķētas atkarību raisošo vielu profilakses programmas dažādām mērķa grupām, iesaistot gan cilvēkresursus, gan finanses, jāizmanto vairāk laikmeta tendences - IT risinājumus, sociālos tīklus, un jāīsteno informatīvie pasākumi skolās un darba vietās, kā arī jāiegulda resursi, lai radītu alternatīvas brīvā laika pavadīšanas iespējas.

Diskusiju cikla turpinājums notiks 18.oktobrī, kad īpaša uzmanība tiks pievērsta tam, ko iespējams darīt, lai sabiedrībā veicinātu paradumu maiņu.