Izpilddirektors – pusmēnesi komandējumos

© F64

Rīgā vēl turpinās pašvaldības namu pārvalžu apvienošana un nav atrisināta arī situācija, lai pie apkures tiktu arī tie daudzie privātā namu apsaimniekotāja ēkās dzīvojošie rīdzinieki, kuri pašreiz salst, taču šonedēļ uz Rīgas sadraudzības pilsētu Taipeju (Taivānā) devās Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs (LPP/LC), kurām šis šomēnes nav vienīgais komandējums, un Rīgas Enerģētikas aģentūras (REA) uzraudzības padomes locekle Ineta Ielīte.

Viņi no 3. līdz 12. novembrim piedalās gan starptautiskā samitā par klimata pārmaiņām, gan pēc Taipejas mēra uzaicinājuma apmeklēs ziedu izstādi. Pagājušajā mēnesī līdzīgs pasākums notika arī Gruzijā, tomēr turp Rīgas domes pārstāvji neaizbrauca.

"Pašvaldības pārstāvji nevarēja doties uz Tbilisi [Gruzijā], jo tajā laikā Rīgā notika starptautiskā Enerģētikas nedēļa, kurā domes pārstāvjiem bija jāpiedalās. Turklāt Gruzijas pasākuma apmeklējums būtu jāapmaksā no pašvaldības budžeta. Taupības nolūkos Rīgas dome ļoti rūpīgi apsver katra iespējamā komandējuma nepieciešamību un lietderību. Šajā gadījumā uzņēmējpuse apmaksā praktiski visus izdevumus," izvēli domes delegācijai doties komandējumā uz Taipeju izskaidro Rīgas pilsētas izpilddirektora preses sekretārs Uģis Vidauskis. Rīgas pārstāvjiem nav jāmaksā par aviobiļetēm, kā arī viesnīcas un uzturēšanās izdevumi. Pašvaldības tēriņi ir 48 lati par apdrošināšanu, 50 lati par suvenīriem un informatīvajiem materiāliem, kā arī komandējuma dienas nauda. Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem dienas naudas norma Taivānā ir 24 lati dienā.

Rīgas domes deputāts Olafs Pulks (JL) bija izbrīnīts, uzzinot par šo komandējumu, jo domes prezidijā tāds jautājums neesot skatīts. "Būtu priecīgs, ja izpilddirektors nokārtotu jautājumus, kas svarīgi Rīgā, – namu pārvalžu apvienošana un problēmas ar apkuri Māju serviss KSA mājās. Aizlidot uz Taipeju tādos apstākļos nav varoņdarbs. Ja jau tādu gaisa gabalu braukuši, jāaiziet arī uz ziedu izstādi," viņš ironizē. Jau 14. novembrī J. Radzevičs dosies komandējuma uz Hamburgu Vācijā, kur uzturēsies līdz 17. novembrim. "Mūsu izpilddirektors acīmredzot orientēts uz starptautisko sadarbību," iedzeļ O. Pulks.

U. Vidauskis pilsētas izpilddirektora prombūtni attaisno ar informāciju, ka J. Radzeviča vadītā darba grupa par pašvaldības namu apsaimniekošanas uzņēmumu apvienošanu ir beigusi savu darbu. Tagad notiekot no izpilddirektora neatkarīgas dažādas juridiskas darbības (jaunā uzņēmuma reģistrācija u.tml). Savukārt apkure ir pieslēgta visām pašvaldības namu pārvalžu ēkām, bet pirms komandējuma izpilddirektors devis skaidru norādījumu Māju servisa KSA vadībai, kas jādara, lai šā apsaimniekotāja namus varētu pārņemt pašvaldība.

REA vadītāja Maija Rubīna atjoko uz Neatkarīgās jautājumu, kāpēc viņa, inženierzinātņu doktore, nav devusies uz starptautisko samitu ar sarežģīto nosaukumu – par klimata pārmaiņām un metropolēm ar zemu oglekļa dioksīda emisiju līmeni. Uzaicinājumu esot daudz, bet uz visiem aizbraukt nevarot, jo neatlikšot laika darbam. Tomēr esot būts Stokholmā, Helsinkos, nākamajā pavasarī braukšot uz Briseli. Savukārt I. Ielīti viņa uzslavē kā augstākās klases starptautisko projektu vadītāju, kura darbojas kā konsultante REA un ir "ļoti informēta par šiem jautājumiem". Rīga pirmā no visām Eiropas galvaspilsētām ir parakstījusi Pilsētu mēru paktu, kura mērķis un būtība ir mainīt vidi un saprātīgāk izmantot enerģiju. Tāpēc, pēc M. Rubīnas vērtējuma, domes amatpersonas dalība starptautiskajā samitā ir būtiska gan no pieredzes iegūšanas, gan no Rīgas prezentācijas viedokļa.

Svarīgākais