Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

Topošais Rīgas izpilddirektors pie 2438 eiro algas saņems arī tikpat lielu piemaksu

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

SIA "Latvijas valsts ceļi" (LVC) valdes priekšsēdētājs, partijas "Vienotības" biedrs Jānis Lange pēc kļūšanas par Rīgas izpilddirektoru papildus 2438 eiro lielajai izpilddirektora algai saņems arī tikpat lielu piemaksu, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" atklāja Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis (PP).

Viņš norādīja, ka galvaspilsētas pašvaldības izpilddirektora atalgojums - 2438 eiro - "nav pārāk motivējošs", taču likums atļauj tiem darbiniekiem, kas pilda stratēģisku funkciju, piemēram, uzrauga kapitālsabiedrības, maksāt 100% piemaksu. "Jau tagad varu pateikt, ka to mēs pilnīgi noteikti darīsim," apliecināja Rīgas mērs.

Viņš pauda viedokli, ka būtu jāmaina vienotās atlīdzības likums, lai domes izpilddirektora pamatalga būtu motivējošāka. Attiecīgs likuma izmaiņu projekts jau ir sagatavots, taču tā virzība patlaban nenotiek, un, visticamāk, Covid-19 pandēmijas laikā arī nenotiks, sacīja Staķis.

Vienlaikus viņš apliecināja, ka Lange pēc kļūšanas par Rīgas pašvaldības izpilddirektoru varēs saglabāt savu amatu arī VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) padomē, ja šādu amatu apvienošanu atļaus gan Rīgas dome, gan Satiksmes ministrija. "Tas ir iespējams, ja viņš ir padomes loceklis, jo padome parasti sanāk ne biežāk kā reizi mēnesī, ja nav vajadzības sanākt biežāk, līdz ar to tie ir apvienojami amati," skaidroja Rīgas mērs.

Kā ziņots, Rīgas pilsētas izpilddirektora amatam konkursa komisija virzīs LVC valdes priekšsēdētāju Langi.

2013.gada pašvaldību vēlēšanās Lange tika ievēlēts Jelgavas domē no partijas "Vienotība" saraksta.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvā pieejamā informācija, Lange 2002.gadā Latvijas Lauksaimniecības universitātē ieguvis bakalaura grādu ekonomikā, bet 2004.gadā Latvijas Universitāte maģistra grādu vadības teorijā.

Viņš arī papildinājis savu izglītību citās augstākajās izglītības iestādēs.

2013.gadā Lange kļuva par LVC valdes priekšsēdētāju. Kopš 2018.gada Lange ir valsts LDz padomes priekšsēdētājs.

Kā liecina Langes amatpersonas deklarācija, 2020.gadā viņš no LDz kā padomes priekšsēdētājs saņēmis algu 29 448 eiro, bet kā LVC valdes priekšsēdētājs - 74 644 eiro.

Jau ziņots, ka Rīgas dome pērn 2.decembrī nolēma atbrīvot no amata Rīgas pilsētas izpilddirektora pienākumu izpildītāju Ivetu Zalpēteri. Zalpētere jau agrāk paziņoja, ka personīgu apsvērumu dēļ nolēmusi atstāt amatu un vienojusies par darba attiecību izbeigšanu ar Rīgas domi.

Pēc tam tika rīkots konkurss uz Rīgas pašvaldības izpilddirektora amatu. Konkursā kopumā saņemti 37 pretendentu pieteikumi.

Kandidātu atlasei piesaistītais augstākā līmeņa vadītāju atlases uzņēmums SIA "Pedersen & Partners" veica tehnisko darbu - apkopoja saņemto informāciju un pārbaudīja kandidātu atbilstību minimālajām prasībām.

Rīgas domes izpilddirektora pienākumus pašlaik pilda Rīgas domes Apmeklētāju pieņemšanas centra vadītāja Elīna Trautmane.