Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

Pārbaudīs "Rīgas gaisma" 2 miljonu eiro vērto laternu iepirkumu

© F64 Photo Agency

Rīgas domē tiks veikta pārbaude par Rīgas pašvaldība aģentūras "Rīgas gaisma" 2 miljonu eiro vērto laternu iepirkumu, šodien 100 dienu preses konferencē teica Rīgas domes priekšsēdētāja vietniece Linda Ozola (JKP).

Ozola informēja, ka pārbaudi veiks Rīgas domes Birokrātijas apkarošanas centrs.

Ja būs pamats vai tiks iegūti materiāli, kas jānodod Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam, tad tas tiks darīts. Vienlaikus nepieciešamības gadījumā tiks vērtēta arī aģentūras vadība, teica Ozola.

Viņa preses konferencē uzsvēra, ka visas pašvaldības institūcijas un pašvaldības uzņēmumi ir skaidri informēti par to, ka atklātība un caurskatāmība ir absolūta prioritāte un korupcija netiks pieļauta.

Kā nedēļas nogalē ziņoja TV3 raidījums "Nekā personīga", Rīgas pašvaldība aģentūra "Rīgas gaisma" 2.oktobrī noslēgusi 2 miljonus eiro vērtu līgumu par 2700 ielu laternu nomaiņu un viedas vadības sistēmas ieviešanu, taču Rīga par Latvijā ražotām ielu laternām maksā trīs reizes dārgāk nekā Viļņa.

Pirms diviem gadiem Vides investīciju fonds izsludināja konkursu par viedo tehnoloģiju ieviešanu pilsētu apgaismojumā. Pašvaldības varēja pieteikt laternu nomaiņas un to vadības sistēmas uzstādīšanas projektus un saņemt līdz pat 70% līdzfinansējumu.

Par viedajām tehnoloģijām konkursā tiek uzskatīta apgaismojuma sistēma, kas regulē gaismas intensitāti atbilstoši satiksmes vajadzībām. Sensori vāc informāciju par gaisa piesārņojumu, veic video kontroli un ziņo par bojājumiem tiešsaistes režīmā.

Fonda konkursā pieteicās arī "Rīgas gaisma", kas 2700 vecās nātrija augstspiediena lampas pret viedo LED apgaismojumu vēlas nomainīt Pļavniekos, Purvciemā un Juglā.

Lampu piegādātāju aģentūra nevarēja izvēlēties vairāk nekā pusotru gadu. Prasības pretendentiem esot bijušas tik specifiskas, ka par nolikumu nācies taisnoties Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB). Piemēram, Rīga gribēja, lai pretendentam būtu pieredze divos ielu apgaismojuma maiņas projektos, kuru summa pārsniedz pusmiljonu eiro. IUB noskaidroja, ka tādas ir tikai divas firmas un šo prasību atcēla.

2019.gada pavasarī uzsāktais iepirkums noslēdzās 2020.gada 2.oktobrī. Dienā kad uz pirmo sēdi sanāca jaunievēlētā dome, aģentūra Rīgas gaisma parakstīja līgumu ar vienīgo konkursā startējušo pretendentu - firmu "Lucidus" un "RECK" apvienību.

Par 2 miljoniem eiro apvienība apņēmās nomainīt 2716 vecās laternas pret jaunām Latvijas firmas "Vizulo" ražotām, aprīkot tās ar kontroles iekārtām un nodrošināt vadības programmu. Pirms pāris nedēļām apvienība darbu pabeidza.

"Nekā personīga" rīcībā esošā informācija liecinot, ka, salīdzinot vismaz ar diviem citiem laternu nomaiņas projektiem, Rīgas pašvaldība šajā iepirkumā ir pārmaksājusi vismaz pusmiljonu eiro.