Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

Staķis par pirmajām 100 dienām: Palielināts finansējums sociālajai jomai un pirmsskolas izglītībai

© f64.lv, Oksana Džadana

Jaunā sasaukuma domes laikā Rīgā palielināts finansējums sociālajai jomai un pirmsskolas izglītībai, šodien preses konferencē par Rīgas domes darbu pirmajās 100 dienās teica Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (APP).

Politiķis norādīja, ka finansējums piešķirts arī infrastruktūras sakārtošanai, maksātas piemaksas pie algas sociālajiem darbiniekiem, Rīgas pašvaldības policistiem par darbu Covid-19 apstākļos.

Tāpat viņš atzīmēja prēmiju izmaksāšanu uz Ziemassvētkiem 11 000 pedagogu.

Lai uzlabotu domes darbu un nodrošinātu labas pārvaldības principu ievērošanu, tiek rīkoti atklāti konkursi uz vadošajiem amatiem pašvaldībā un tiek vērtēts esošo amatpersonu darbs, turpināja Staķis.

Savukārt, lai veicinātu uzņēmējdarbību un attīstītu biznesa vidi, notiekot darbs pie Rīgas investīciju aģentūras veidošanas.

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Vilnis Ķirsis (JV) stāstīja, ka Rīgai sadarbībā ar Pierīgas pašvaldībām esot izdevies sagatavot pieteikumu iesniegšanu investīciju saņemšanai Rīgas infrastruktūras attīstībai no Eiropas Atjaunošanas un noturības mehānisma (RRF). Runa ir par Rīgas un Pierīgas transporta sistēmas sakārtošanu.

Domei sākot darbu, izdevies samazināt pašvaldības uzņēmuma "Rīgas satiksme" izmaksas par 14 miljoniem eiro, apgalvoja Ķirsis.

Savukārt būvniecības ieceru ātrākai saskaņošanai, Rīgas pilsētas būvvaldē ieviests "zaļā koridora" princips. Viņš arī informēja, ka tiks reorganizēta būvvalde un Pilsētas arhitekta birojs, tos pievienojot Rīgas domes Pilsētas attīstības departamentam.

Kā vienu no paveiktajiem darbiem Ķirsis minēja arī neviennozīmīgi vērtēto Čaka ielas pagaidu velojoslu eksperimentu.

Domes priekšsēdētāja vietniece Linda Ozola (JKP) uzskata, ka Rīgā aktīvi notiekot korupcijas novēršanas sistēmas pārorientēšana uz koruptīvu gadījumu identificēšanu. Turklāt pašvaldības iestādes un uzņēmumi esot skaidri informēti par to, ka atklātība un caurskatāmība ir absolūta prioritāte un korupcija netiks pieļauta.

Ozola informēja, ka Rīgā tiek paplašināta novērošanas sistēma, izvietojot vidē novērošanas kameras. Tas ļauj identificēt pārkāpumu kā arī atklāt, piemēram, stihisko izgāztuvju rašanās vaininiekus.

Savukārt vicemērs Edvards Smiltēns (NA/LRA) norādīja, ka iezīmēti stratēģiski sadarbības un attīstības virzieni, sākts darbs pie konkrētiem sadarbības projektiem, lai piesaistītu RRF līdzekļus.

Tiek atjaunotas uz sadarbību vērstas attiecības ar Pierīgas pašvaldībām un izveidota patstāvīga sadarbības platforma - apvienība "Rīgas metropole".

Tajā apvienotas 15 pašvaldības, kurās dzīvo 886 182 iedzīvotāji un koncentrēta lielākā daļa ekonomikas.