Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

Rīgas domē par pusmiljonu eiro nodrošinās algotus amatus divām trešdaļām koalīcijas deputātu

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Jaunizveidotais Rīgas domes varas vairākums nodrošinās atalgotus amatus vairāk nekā divām trešdaļām koalīcijas deputātu. Tam gadā būs nepieciešams nepilns pusmiljons eiro.

Kā ziņots, Rīgas domes koalīcijā darbojas apvienība "Attīstībai/Par" un "Progresīvie" (APP), kas ieguva 18 deputātu mandātus, "Jaunā vienotība" (JV) ar 10 deputātiem, "Nacionālā apvienība/Latvijas reģionu apvienība" (NA/LRA) ar septiņiem deputātiem un Jaunā konservatīvā partija (JKP), kurai ir četri deputātu mandāti.

Līdz ar to šiem politiskajiem spēkiem kopā ir 39 deputātu vietas no 60.

Koalīcijas izveidošanas procesā partijas vienojās palielināt vicemēru skaitu no iepriekšējā sasaukuma diviem domes priekšsēdētāja vietnieku amatiem uz trim šajā sasaukumā.

Turklāt tikai viens domes priekšsēdētāja vietnieks - Linda Ozola (JKP), vienlaikus vada arī komiteju, savukārt Vilnis Ķirsis (JV) un Edvards Smiltēns (NA/LRA) nevada nevienu komiteju, līdz ar to citiem šo politisko spēku pārstāvjiem ir iespēja ieņemt algotos komiteju vadītāju amatus.

Papildus tam koalīcija ir vienojusies, ka katram komitejas vadītājam būs divi vietnieki. Šie amati līdz šim nebija algoti, taču tagad pašvaldības nolikumā ir paredzēts, ka komitejas vadītāja vietnieka amats var tikt atalgots. Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (APP) ir paudis, ka neredz iespēju algot komiteju vadītāju vietniekus no pašreizējā pašvaldības budžeta, taču tam varētu tikt paredzēti līdzekļi nākamā gada Rīgas pašvaldības budžetā.

Koalīcijas vienošanās tiek īstenota un pašlaik komitejas vadītāja vietnieki nav ievēlēti tikai Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejā. Taču to plānots izdarīt kādā no tuvākajām komitejas sēdēm.

Ņemot vērā, ka Ozola vienlaikus pilda divu amatu pienākumus un viens no Sociālo jautājumu komitejas vadītāja vietniekiem ir opozīcijas pārstāvis Ainars Baštiks (GKR), koalīcija nodrošinājusi algotus amatus 26 no 39 domē ievēlētajiem koalīcijas deputātiem jeb nepilnai pusei no kopumā 60 domes deputātiem.

Pēc Rīgas domes sniegtās informācijas Rīgas mērs mēnesī saņem 3554 eiro algu, vicemērs - 3125 eiro, komitejas vadītājs - 2490 eiro pirms nodokļu nomaksas.

Staķis aģentūrai LETA iepriekš teica, ka komiteju vadītāju vietnieki varētu saņemt 600 eiro mēnesī papildus deputāta algai, kas ir noteikta 1172 eiro pirms nodokļu nomaksas.

Ja no nākamā gada komiteju vadītāju vietniekiem tiks maksātas algas, Rīgas domes vadības - mēra, vicemēru, komiteju vadītāju un viņu vietnieku - algošanai būs nepieciešams nepilns pusmiljons eiro gadā - 479 500 eiro.