Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

Rīgas mēram un vicemēriem kopā būs 11 padomnieki; komiteju vadītājiem būs divi apmaksāti vietnieki

© F64

Rīgas mēram un viņa vietniekiem kopumā būs 11 padomnieki, šodien pirmajā Rīgas domes sēdē atklāja Rīgas mēra amata kandidāts Mārtiņš Staķis (APP).

Pēc viņa izvirzīšanas mēra amatam, opozīcijas deputāti uzdeva dažādus jautājumus par mēra amata kandidāta un koalīcijas plāniem Rīgas domes darba organizēšanās un izvirzīto mērķu sasniegšanā.

"Saskaņas" deputāts Andris Morozovs jautāja par to, cik padomnieku būs topošajam mēram un iecerētajiem vicemēriem.

Staķis atbildēja, ka viņam būs pieci padomnieki, domes priekšsēdētāja vietniekam Vilnim Ķirsim (V) - trīs, Edvardam Smiltēnam (NA/LRA) - divi, Lindai Ozolai (JKP) - viens.

Staķa biroju vadīs Evija Celma, kura līdz šim bijusi "Accenture Latvia" un partneru dibinātā IT Izglītības fonda "Start(IT)" izpilddirektore. Celma amata pienākumus sāks pildīt oktobra vidū. Nākamajai Rīgas domes priekšsēdētāja biroja vadītājai ir maģistra grāds politoloģijā, kas iegūts Latvijas Universitātē, kā arī apmaiņas studiju pieredze Upsalas Universitātē Zviedrijā.

Iepriekš Celma ir strādājusi Zviedrijas vēstniecībā Latvijā, biedrībā "Quo tu domā?" un biedrībā "Sabiedrība par atklātību - Delna".

Staķa padomniece sadarbībai ar pašvaldības institūcijām būs Ieva Graudiņa, kurai ir darba pieredze Rīgas domē. Graudiņai profesionālais maģistra grāds sabiedriskajās attiecībās un sabiedrisko attiecību struktūrvienības vadītāja kvalifikācija.

Rīgas domes priekšsēdētāja padomniece juridiskos jautājumos būs Dace Spaliņa, kura ir "juriste ar lielu pieredzi valsts pārvaldē", iepriekš bijusi aizsardzības ministra padomniece juridiskos jautājumos. Spaliņa piedalījusies arī publiskas personas kapitālsabiedrību pārvaldības reformas īstenošanā. Maģistra grādu tiesību zinātnē un jurista kvalifikāciju viņa ieguvusi Latvijas Universitātē.

Savukārt Rīgas domes priekšsēdētāja padomnieks komunikācijas jautājumos būs Aleksis Zoldners.

Staķis uzsvēra, ka atšķirībā no "Saskaņas", kas dažādās iestādēs un pašvaldības uzņēmumos slepus iecēla fiktīvus konsultantus, padomnieki tiks darbā pieņemti oficiāli uz skaidriem noteikumi un noteiktu atalgojumu.

LETA jau ziņoja, ka jaunajā Rīgas domes koalīcijā darbosies "Attīstībai/Par"/"Progresīvie" (APP), "Jaunā vienotība" (JV), Nacionālā apvienība/Latvijas Reģionu apvienība (NA/LRA) un Jaunā konservatīvā partija (JKP) jeb kopumā septiņas dažādas partijas.

Koalīcijas partneri vienojās, ka Rīgas domes priekšsēdētājs būs Staķis, viņam būs trīs vietnieki, kas pārstāvēs pārējos koalīcijas sadarbības partnerus.

APP vadīs Finanšu un administrācijas lietu komiteju, Izglītības, kultūras un sporta komiteju, Vides un mājokļu komiteju un Sociālo jautājumu komiteju. JV vadīs Pilsētas attīstības komiteju un Satiksmes un transporta lietu komiteju.

NA/LRA pārstāvis vadīs Pilsētas īpašuma komiteju, bet JKP - Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komiteju.

Saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas datiem, Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās no APP ievēlēti 18 deputāti, no "Saskaņas" - 12, no JV - desmit, no NA/LRA - septiņi, no "Gods kalpot Rīgai" - pieci, bet no Latvijas krievu savienības un JKP - pa četriem deputātiem.