Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

Četru sarakstu pārstāvji paraksta sadarbības līgumu par koalīciju Rīgas domē

© Rūta Kalmuka/F64 Photo Agency

Šodien Rīgas Rātsnamā četru sarakstu pārstāvji parakstīja koalīcijas sadarbības līgumu.

Jaunajā koalīcijā darbosies "Attīstībai/Par"/"Progresīvie" (APP), "Jaunā vienotība" (JV), Nacionālā apvienība/Latvijas Reģionu apvienība (NA/LRA) un Jaunā konservatīvā partija (JKP) jeb kopumā septiņas dažādas partijas.

Koalīcijas partneri vienojās, ka Rīgas domes priekšsēdētājs būs Mārtiņš Staķis (APP), viņam būs trīs vietnieki, kas pārstāvēs pārējos koalīcijas sadarbības partnerus.

APP vadīs Finanšu un administrācijas lietu komiteju, Izglītības, kultūras un sporta komiteju, Vides un mājokļu komiteju un Sociālo jautājumu komiteju. JV vadīs Pilsētas attīstības komiteju un Satiksmes un transporta lietu komiteju.

NA/LRA pārstāvis vadīs Pilsētas īpašuma komiteju, bet JKP - Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komiteju.

Sadarbības līgums paredz, ka partneri savā starpā ievēro vispārpieņemtās ētikas normas - savstarpēju cieņu, uzticību, koleģialitāti un godprātības principus. Paredzēts, ka šīm normām jāvalda ne tikai savstarpējā sadarbībā, bet arī attiecībās ar sabiedrību, masu medijiem un opozīciju.

Līgumā rakstīts, ka Rīgas domes vadībai ar savu labo piemēru ir jārāda solidaritātes paraugs - jāmazina gan sabiedrības sašķeltība, gan plaisa starp pašvaldību un sabiedrību.

Paredzēts, ka koalīcijas partneri uzņemsies solidāru atbildību par to, lai domes lēmumi tiktu "izsmeļoši, atklāti un racionāli pamatoti un argumentēti sabiedrībai un medijiem". "Atklātība un rūpes par visu domes lēmumu izsmeļošu atspoguļošanu un izskaidrošanu ir katra domes vadības locekļa pienākums," teiks līgumā.

Vienošanās paredz, ka katram koalīcijas partnerim jāuzņemas atbildība par savu izvirzīto vadītāju atbilstību augstiem ētikas standartiem.

Domes darba rezultāti būs visu koalīcijas partneru solidāra atbildība. Lai veicinātu koalīcijas partiju frakciju sadarbību, paredzēts izveidot sadarbības padomi, kurā darbosies Rīgas domes priekšsēdētājs, trīs domes priekšsēdētāja vietnieki un divi pārstāvji no katras koalīcijas politiskā spēka frakcijas.

Sadarbības padome izskatīs jautājumus, kas ir domes kompetencē, vai arī, ja jautājuma izskatīšanu pieprasīs domes priekšsēdētājs vai kāds no koalīcijas partneriem. Sadarbības padome sanāks pirms katras Rīgas domes sēdes. To vadīs domes priekšsēdētājs, bet viņa prombūtnē - pilnvarots sadarbības padomes loceklis.

Koalīcijas sadarbības līgums nosaka, ka sadarbības padomē lēmumi par budžetu būs jāpieņem vienprātīgi. Katrai frakcijai padomē būs tik balsu, cik frakcijā deputātu. Lēmumi tiks pieņemti ar vismaz 31 pozīcijas balsi, frakcijām balsojot "par" vai "pret".

Jautājumi, kuros frakciju nostājas "par" un "pret" sadalās līdzīgi - divas frakcijas "par", divas "pret", tiks iekļauti izskatīšanai nākamajā plānotajā Sadarbības padomes sēdē. Līgumā noteikts, ka ikvienai sadarbības padomes frakcijai ir tiesības lūgt atlikt domē izskatāmo jautājumu vienu reizi, kuru tādā gadījumā pārceļ uz nākamo sēdi. Atlikto jautājumu nevarēs lūgt atlikt atkārtoti.

Ja kāds no sadarbības partneriem vai atsevišķiem frakcijas deputātiem būs izlēmis balsot citādi nekā pārējie partneri, tad par to savlaicīgi būs jāinformē sadarbības padome.

Koalīcijas partneri ir apņēmušies bez iepriekšējas saskaņošanas sadarbības padomē neiesniegt domē un neatbalstīt lēmumu projektus, kas skar Rīgas pilsētas budžetu, kā arī neierosināt un neatbalstīt deputātu pieprasījumus par domes priekšsēdētāja, priekšsēdētāja vietnieku, domes komiteju vadītāju nomaiņu. Tāpat koalīcijas partneri nedrīkstēs atbalstīt opozīcijas ierosinātu domes ārkārtas sēžu sasaukšanu.

Paralēli koalīcijas frakciju sadarbības padomei, tiks izveidota frakciju padome, kurā darbosies arī opozīcijas frakcijas.