Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

Izmeklē iespējamu neierašanos pie cilvēkiem, kuri bija pieteikuši balsošanu atrašanās vietā

© Ģirts Ozoliņš/F64

Valsts drošības dienests (VDD) sācis skaidrot apstākļus pēc kādas rīdzinieces iesnieguma par to, ka vēlēšanu komisijas pārstāvji Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu dienā, 29.augustā, nav ieradušies pie vairākiem cilvēkiem, kuri bija pieteikuši balsošanu savā atrašanās vietā.

VDD apliecināja, ka dienests ir informēts par minēto un pašlaik veic apstākļu noskaidrošanu. Patlaban plašākus komentārus dienestā nesniedza.

Kāda rīdziniece aģentūru LETA iepriekš informēja, ka 27.augustā portālā "Latvija.lv" iesniegusi iesniegumu Rīgas pilsētas vēlēšanu komisijai par to, ka savas veselības stāvokļa dēļ vēlas balsot dzīvesvietā. No portāla tika iegūts apstiprinājums, ka iesniegums saņemts un nodots vēlēšanu iecirkņa komisijai.

Taču 29.augustā pie vēlētājas neviens neesot ieradies. Viņa vairākkārtīgi zvanījusi pa Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) informatīvo tālruni, lai painteresētos, kad ieradīsies kāds no komisijas. Katru reizi saņemta atbilde, ka tas notiks vēlāk. Tomēr līdz pat plkst.22 neviens nav ieradies un viņa nav nobalsojusi.

Minētā sieviete uzskata, ka viņai nav bijusi iespēja realizēt savas vēlēšanu tiesības, par ko ir paredzēta kriminālatbildība. Viņasprāt, ar šādu rīcību no Rīgas pilsētas Vēlēšanu komisijas puses viņa tikusi diskriminēta veselības stāvokļa dēļ.

Viņa arī informē, ka aptaujājusi vairākas paziņas, kas iesniedza iesniegumus par balsošanu atrašanās vietā, un uzzinājusi, ka arī pie citām personām Rīgas pilsētas Vēlēšanu komisija nav ieradusies.

Tāpat dienestā apliecināja, ka VDD ir saņēmis no Valsts policijas vēlēšanu dienā ierosināto kriminālprocesu par gadījumu, kad kādai sievietei šodien ir liegts realizēt savas vēlēšanu tiesības, jo viņas paraksts par dalību vēlēšanās ir jau reģistrēts citā vēlēšanu dienā. Plašākus komentārus par šo kriminālprocesu dienestā nesniedza.

VDD arī patlaban neatklāja, vai pēc Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) iesnieguma, kurā VDD lūgts izvērtēt divos Rīgas ārkārtas vēlēšanu iecirkņos konstatētos gadījumus ar neapzīmogotām vēlēšanu aploksnēm, sākts kriminālprocess vai pārbaude. Dienestā gan iepriekš paziņoja, ka dienests sācis izvērtēt neapzīmogoto aplokšņu incidentus.

Jau ziņots, ka partija "Jaunā saskaņa" vērsusies Administratīvajā apgabaltiesā, apstrīdot Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu rezultātus. CVK iepriekš nolēma noraidīt visas iesniegtās sūdzības par Rīgas domes vēlēšanu rezultātu apkopošanu un neatcēla vēlēšanu rezultātus gan atsevišķajos iecirkņos, gan galvaspilsētā kopumā.

"Jaunā saskaņa" tiesā apstrīdējusi šo CVK lēmumu un prasa atcelt arī divu vēlēšanu iecirkņu komisiju lēmumus, izsludināt jaunas vēlēšanas šajos iecirkņos, pārskaitīt balsis visos Rīgas vēlēšanu iecirkņos, kā arī izsludināt Rīgā jaunas ārkārtas vēlēšanas vai pārbalsošanu.

CVK priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa aģentūrai LETA iepriekš skaidroja, ka galvenais arguments, kādēļ CVK noraidīja visas iesniegtās sūdzības, bija tas, ka CVK pilnvaras nav tik plašas, lai noskaidrotu, kāds ir 627 neapzīmogoto un līdz ar to vēlēšanu rezultātos neieskaitīto aplokšņu saturs.

Jaunievēlētā dome nevarēs sākt darbu, kamēr nebūs attiecīgā tiesas lēmuma.