Departamenta direktors: Ir dažādas iespējas, kā Rīgā pāris gadu laikā likvidēt bērnudārzu rindas

© Romāns Kokšarovs/F64 Photo Agency

Rīgā ir dažādas iespējas, kā pāris gadu laikā likvidēt bērnudārzu rindas, šodien preses konferencē atzina Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta direktors Māris Krastiņš.

Viņš uzsvēra, ka departamenta speciālisti piedāvās šos risinājumus, bet lēmumu pieņemšana būs politiķu rokās.

Daudzi politiskie spēki, kuri startēs Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās, priekšvēlēšanu programmās ir iekļāvuši solījumu likvidēt bērnudārzu rindas.

Krastiņš šodien preses konferencē atzina, ka šis solījums ir izpildāms, tikai esot jāapzinās, ka ceļi, kā līdz rezultātam nonākt, ir dažādi. Tā nav tikai jaunu bērnudārzu izveidošana un jaunu vietu radīšanas bērnudārzos, tās ir arī mājās pieskatīšanas iespējas un sadarbība ar Pierīgas pašvaldībām, lai nodrošinātu mazāku kaimiņu pašvaldību bērnu pieplūdumu Rīgas pirmsskolas izglītības iestādēs.

Katrā ziņā šo solījumu izpildes kontrole ir vēlētāju rokās, piebilda Krastiņš.

Viņš informēja, ka par to, cik liela rinda uz vietām bērnudārzos būs šogad, precīzi varēs pateikt oktobrī, bet pirms gada tika konstatēts, ka rindā uz vietu bērnudārzā gaida aptuveni 2000 bērnu.

Kā liecina Izglītības, kultūras un sporta departamenta informācija, pirmsskolas izglītības pieejamības nodrošināšanai, šogad atvērta jauna pirmsskolas izglītības iestāde “Ligzdiņa” un papildu atvērtas 28 grupas, tādējādi nodrošinot papildu vietas vēl 558 mazuļiem.

Rīgas pašvaldībai ir sadarbības līgumi ar 162 privātām izglītības iestādēm par pirmsskolas izglītības programmas apguvi.

Šogad tika palielināts pašvaldības līdzfinansējums un vienam bērnam vecumā no pusotra līdz četriem gadiem ir 250,61 eiro, savukārt bērnam obligātās izglītības vecumā ir 188,71 eiro liels līdzfinansējuma apmērs mēnesī.

Rīgas pašvaldība līdzfinansē arī privātos bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējus - aukles, kuras par vienu bērnu mēnesī saņem 145,22 eiro.

Rīgas pašvaldības līdzfinansējumam privātajām pirmsskolas izglītības iestādēm un auklēm gadā kopskaitā tiek izmaksāti vairāk nekā 20 miljoni eiro.

Rīgas pašvaldība no sava budžeta sedz arī pirmsskolas izglītības iestāžu audzēkņu ēdināšanas izmaksas. Šim mērķim atvēlēti gandrīz 8 miljoni eiro.

Svarīgākais