Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

Pēdējā diena, kad vēl var mainīt iecirkni vai reģistrēties Rīgas domes vēlēšanām

© Mārtiņš Zilgalvis/F64 Photo Agency

Šodien ir pēdējā diena, kad pirms vēlēšanām var mainīt savu iecirkni vai reģistrēties balsošanai 29. augusta Rīgas domes vēlēšanās tie vēlētāji, kuriem Rīgā pieder nekustamais īpašums. Pēc šī datuma reģistrēties balsošanai, ja Rīgā pieder nekustamais īpašums, vairs nebūs iespējams.

Lai gan šajās vēlēšanās varēs balsot arī jebkurā citā Rīgas vēlēšanu iecirknī, Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) aicina vēlētājus izmantot iespēju mainīt iecirkni iepriekš, ja sākotnēji iedalītais iecirknis nav balsošanai ērts. Savukārt, ja tomēr kādu iemeslu dēļ vēlēšanās būs nepieciešama iespēja balsot citā iecirknī, tad izvēloties šo iespēju, vēlētāji aicināti ieplānot balsošanai vairāk laika, kas būs jāpavada iecirknī, kamēr tiks veikta iecirkņa maiņa, pārliecinoties, vai vēlētājs jau nav nobalsojis savā iecirknī, un iekļaujot vēlētāju jaunā iecirkņa vēlētāju sarakstā.

Mainīt iecirkni vai reģistrēties balsošanai Rīgā rīt vēl būs iespējams Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) mājaslapā, e-pakalpojumā “Vēlēšanu iecirkņa noskaidrošana un maiņa” vai nosūtot iesniegumu Rīgas pilsētas pašvaldībai vai jebkurai Rīgas dzīvesvietas deklarēšanas iestādei e-pastā vai portālā Latvija.lv. Sūtot iesniegumu e-pastā, tam jābūt parakstītam ar drošu elektronisko parakstu, savukārt portālā www.latvija.lv iesniegtais iesniegums ir derīgs bez paraksta. Ja e-pastā vai portālā Latvija.lv sūta iesniegumu reģistrēties vēlēšanām pēc nekustamā īpašuma pazīmes, iesniegumam jāpievieno īpašumtiesības apliecinoša dokumenta kopija.

Rīgas domes vēlēšanās vēlētājiem būs iespēja balsot 156 vēlēšanu iecirkņos. Vēlēšanu iecirkņu saraksts pieejams CVK mājaslapas sadaļā “Vēlēšanu iecirkņi”. Savu vēlēšanu iecirkni vēlētāji var noskaidrot PMLP sagatavotajā vēstulē, kuru saņēma pa pastu, vai e-pakalpojumā “Vēlēšanu iecirkņa noskaidrošana”. Tāpat informāciju par savu vēlēšanu iecirkni var noskaidrot, arī zvanot CVK uzziņu tālrunim 67049999 katru dienu no plkst. 9.00 līdz 20.00.

Vēlēšanu dienā iecirkņi būs atvērti no plkst. 7.00 līdz 22.00. Trīs dienas pirms vēlēšanām varēs nobalsot iepriekš:

trešdien, 26. augustā, no plkst. 16.00 - 21.00;

ceturtdien, 27. augustā, no plkst. 9.00 - 16.00;

piektdien, 28. augustā, no plkst. 12.00 - 20.00.

Vēlēšanās var pieteikt arī balsošanu savā atrašanās vietā, ja veselības stāvokļa dēļ nebūs iespējams nokļūt vēlēšanu iecirknī, un vēlētājs vēlēšanu laikā atradīsies Rīgas teritorijā. Pieteikt balsošanu savā atrašanās vietā varēs arī vēlētāji, kuri ir aizdomās turētās un apsūdzētās personas, kurām kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums, ja tās atrodas apcietinājumā Rīgā.

Balsošana atrašanās vietā jāpiesaka Rīgas pilsētas vēlēšanu komisijā, sūtot iesniegumu pa pastu, e-pastu vai portālā Latvija.lv. Vēlētāja vārdā iesniegumu var nosūtīt arī vēlētāja uzticības persona. Iesniegumā arī jānorāda, vai vēlētājs atradīsies pašizolācijā vai karantīnā. Sūtot iesniegumu pa e-pastu, tam jābūt parakstītam ar drošu e-parakstu.

Tiesības piedalīties Rīgas domes vēlēšanās ir Latvijas un citu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem, sākot no 18 gadu vecuma, kuriem bija reģistrēta dzīvesvieta Rīgas administratīvajā teritorijā 90 dienas pirms vēlēšanu dienas - šā gada 31. maijā vai kuriem Rīgas administratīvajā teritorijā pieder nekustamais īpašums, ja viņi izmantos iespēju reģistrēties vēlēšanām līdz 15. augustam.

Balsošanas dokuments Rīgas domes vēlēšanās būs derīga pase vai personas apliecība (eID). Par dalību vēlēšanās spiedogs pasē netiks likts, un principa “viens vēlētājs - viena balss” nodrošināšanai tiks lietoti vēlētāju saraksti.

Lai mazinātu vīrusa infekcijas Covid-19 izplatības riskus 29. augusta Rīgas domes vēlēšanās, CVK ir apstiprinājusi ieteikumus Covid-19 infekcijas profilaksei Rīgas domes vēlēšanu iecirkņos. Uzturoties iecirknī, vēlētājiem būs jāievēro divu metru distance un jādezinficē rokas. Vēlētāji tiks aicināti lietot mutes un deguna aizsegu, vienreizlietojamās sejas aizsargmaskas būs iespēja saņemt arī vēlēšanu iecirknī. Tāpat vēlētāji aicināti vēlēšanu iecirknī izmantot savus rakstāmrīkus, bet, ja vēlētājam šādas iespējas nav, iecirknī tiks nodrošināta katram vēlētājam sava pildspalva.