Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

Vairākas partijas iebilst, ka galvaspilsētas pagaidu administrācija pieņem politiskus lemumus

© Vladislavs Proškins/F64

Vairākas Rīgas domes vēlēšanās startējošās partijas iebilst pret politisku lēmumu pieņemšanu galvaspilsētas pašvaldības pagaidu administrācijā, aģentūru LETA informēja partiju pārstāvji.

Paziņojumā galvaspilsētas pagaidu administrācijai vienojušies nacionālās apvienības "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK un Latvijas Reģionu apvienības, "Jaunās vienotības", Jaunās konservatīvās partijas, "Attīstībai/Par!" un partijas "Progresīvie" pārstāvji.

Viņi uzskata, ka vēlēšanu priekšvakarā nebūtu pieļaujami tādi esošās Rīgas domes pagaidu administrācijas lēmumi, kas skartu pašreizējās Rīgas domes pārvaldes struktūru konceptuālās un funkcionālās pakļautības izmaiņas.

Politiķi uzsvēra, ka Rīgas pagaidu administrācijas loma ir nodrošināt Rīgas pašvaldības struktūrvienību darbības nepārtrauktību, nevis pieņemt politiskus lēmumus par atsevišķu struktūrvienību slēgšanu, reorganizāciju vai jaunu struktūrvienību izveidi.

Domnieka amata kandidāti aicina Rīgas domes pagaidu administrāciju neizmantot savas tiesības, apstiprinot pastāvīgos amatos pašvaldības departamentu, pārvalžu, aģentūru un kapitālsabiedrību amatpersonas.

"Šie lēmumi būtu jāpieņem jaunajam Rīgas domes deputātu sasaukumam pēc 29.augustā gaidāmajām vēlēšanām. Līdz vēlētas Rīgas domes izveidošanai kapitālsabiedrību pārvaldes institūciju izveidei jānotiek saskaņā ar likumu, valdes locekļi atlasāmi tikai atklātos konkursos, bet kapitālsabiedrību valžu locekļu skaita samazināšana var notikt, tikai balstoties uz neatkarīgu auditoru ieteikumiem un stingri ievērojot OECD vadlīnijas," pārliecināti politiķi.

LRA līderis Edvards Smiltēns aģentūrai LETA skaidroja, ka tas ir proaktīvs ziņojums pagaidu administrācijai, lai tā pēdējā darbības mēnesī nepieņemtu politiskus lēmumus. Vienlaikus viņš atklāja, ka esot indikācijas par to, ka "savās interesēs" varētu būt vēlme mainīt kapitālsabiedrību pārvaldību.

Rīgas domes pagaidu administrācija skaidroja, ka pildīs savus pienākumus atbilstoši normatīvajos aktos norādītājam un labās pārvaldības principiem tā, lai nodrošinātu pašvaldības nepārtrauktu darbu.

Administrācija neplāno pieņemt nekādus lēmumus par struktūrvienību slēgšanu, reorganizāciju, jaunu struktūrvienību izveidi u.c., atstājot šos lēmumus jaunās domes pārziņā, aģentūru LETA informēja pagaidu administrācijas padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Jana Jentkus.