Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

Līdz 15. augustam vēlētāji varēs mainīt savu vēlēšanu iecirkni vai reģistrēties balsošanai Rīgā

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

No 30.jūlija līdz 15.augustam vēlētāji, kuriem ir balsstiesības Rīgas domes vēlēšanās, varēs mainīt savu vēlēšanu iecirkni vai reģistrēties balsošanai Rīgas domes vēlēšanās, ja vēlētājam Rīgā pieder nekustamais īpašums.

Rīgas domes vēlēšanās, kas notiks šā gada 29.augustā, vēlētājiem būs iespēja balsot 156 vēlēšanu iecirkņos Rīgā. Šajās vēlēšanās varēs balsot savā vai jebkurā citā Rīgas vēlēšanu iecirknī. Vēlēšanu iecirkņu saraksts pieejams Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) mājaslapas sadaļā "Vēlēšanu iecirkņi". Savu vēlēšanu iecirkni vēlētāji var noskaidrot Pilsonības un migrāciju lietu pārvaldes sagatavotajā vēstulē, kuru saņēma pa pastu, vai e-pakalpojumā "Vēlēšanu iecirkņa noskaidrošana". Tāpat informāciju par savu vēlēšanu iecirkni var noskaidrot, arī zvanot CVK uzziņu tālrunim 67049999 katru dienu no plkst. 9.00 līdz 20.00.

Ja sākotnēji iedalītais vēlēšanu iecirknis nav balsošanai ērts, CVK aicina vēlētājus izmantot iespēju mainīt iecirkni iepriekš līdz 15.augustam. Savukārt, ja tomēr kādu iemeslu dēļ vēlēšanās nepieciešama iespēja balsot citā iecirknī, tas pirmo reizi pašvaldību vēlēšanās arī būs iespējams. Tomēr šajā gadījumā vēlētāji aicināti ieplānot balsošanai vairāk laika, kas būs jāpavada iecirknī, kamēr tiks veikta iecirkņa maiņa, pārliecinoties, vai vēlētājs jau nav nobalsojis savā iecirknī, un ierakstot vēlētāju jaunā iecirkņa vēlētāju sarakstā.

Informatīvās vēstules par Rīgas domes vēlēšanām pa pastu ir nosūtītas tiem vēlētājiem, kuriem bija reģistrēta dzīvesvieta Rīgā šā gada 31.maijā un kuriem šā gada 25.jūlijā bija reģistrēta dzīvesvieta Latvijā. Savukārt, lai izmantotu iespēju vēlēt Rīgas domi, ja vēlētājam Rīgas administratīvajā teritorijā pieder nekustamais īpašums, vēlēšanām jāreģistrējas no 30.jūlija līdz 15.augustam.

Mainīt iecirkni vai reģistrēties balsošanai Rīgā varēs Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes mājaslapā, e-pakalpojumā "Vēlēšanu iecirkņa noskaidrošana un maiņa" vai nosūtot iesniegumu pa pastu, e-pastu, vai portālā Latvija.lv Rīgas pilsētas pašvaldībai vai Rīgas dzīvesvietas deklarēšanas iestādei. Sūtot iesniegumu pa e-pastu, tam jābūt parakstītam ar drošu e-parakstu, savukārt portālā www.latvija.lv iesniegtais iesniegums ir derīgs bez paraksta. Sūtot iesniegumu pa pastu, tas jānosūta ar tādu aprēķinu, lai tas tiktu saņemts ne vēlāk kā 15.augustā (saņemšanas diena). Ja iesniegumu reģistrēties balsošanai vēlēšanās pēc nekustamā īpašumā pazīmes sūta pa pastu, e-pastu vai portālā Latvija.lv, jāpievieno Zemes grāmatas izziņas kopija.

Vēlēšanu dienā iecirkņi būs atvērti no plkst. 7.00 līdz 22.00. Trīs dienas pirms vēlēšanām varēs nobalsot iepriekš:

• trešdien, 26.augustā, no plkst. 16.00 - 21.00;

• ceturtdien, 27.augustā, no plkst. 9.00 - 16.00;

• piektdien, 28.augustā, no plkst. 12.00 - 20.00.

Vēlēšanās būs iespēja pieteikt arī balsošanu savā atrašanās vietā, ja veselības stāvokļa dēļ nebūs iespējams nokļūt vēlēšanu iecirknī, un vēlētājs vēlēšanu laikā atradīsies Rīgas teritorijā. Pieteikt balsošanu savā atrašanās vietā varēs arī aizdomās turētās un apsūdzētās personas, kurām kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums, ja tās atrodas apcietinājumā Rīgā.

Tiesības piedalīties Rīgas domes vēlēšanās būs Latvijas un citu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem, sākot no 18 gadu vecuma, kuriem bija reģistrēta dzīvesvieta Rīgas administratīvajā teritorijā 90 dienas pirms vēlēšanu dienas - šā gada 31.maijā vai kuriem Rīgas administratīvajā teritorijā pieder nekustamais īpašums.

Balsošanas dokuments Rīgas domes vēlēšanās būs derīga pase vai personas apliecība (eID). Par dalību vēlēšanās spiedogs pasē netiks likts, un principa "viens vēlētājs - viena balss" nodrošināšanai tiks lietoti vēlētāju saraksti.

Uzziņai:

• Lai mazinātu vīrusa infekcijas Covid-19 izplatības riskus 29.augustā gaidāmajās Rīgas domes vēlēšanās, CVK ir apstiprinājusi ieteikumus Covid-19 infekcijas profilaksei Rīgas domes vēlēšanu iecirkņos. Uzturoties iecirknī, vēlētājiem būs jāievēro divu metru distance, jādezinficē rokas, jālieto mutes un deguna aizsegs. Vēlētājiem, kuriem nebūs sava sejas aizsega, iecirknī tiks izsniegta vienreizlietojamā sejas aizsargmaska. Vēlētāji aicināti vēlēšanu iecirknī izmantot arī savus rakstāmrīkus, bet, ja vēlētājam šādas iespējas nav, iecirknī tiks nodrošināta katram vēlētājam sava pildspalva.

• Ja vēlētājam veselības stāvokļa dēļ nebūs iespējas nokļūt vēlēšanu iecirknī, būs iespēja pieteikties balsošanai savā atrašanās vietā. Šajā gadījumā vēlētājam vai viņa uzticības personai pa pastu, e-pastu vai portālā Latvija.lv jāiesniedz iesniegums Rīgas pilsētas vēlēšanu komisijai. Sūtot iesniegumu pa e-pastu, tam jābūt parakstītam ar drošu e-parakstu. Balsošanu vēlētāju atrašanās vietā vēlēšanu iecirkņu komisijas varēs organizēt ne tikai vēlēšanu dienā, bet arī iepriekšējās balsošanas dienās.