Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

Rīgas domes vēlēšanas: ko rīdziniekiem sola partijas

© Roberts Jansons/F64 Photo Agency

Pēc nedaudz vairāk nekā mēneša notiks Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas. Vairākas partijas jau paziņojušas, ko gatavas mainīt, uzlabot un ieviest Latvijas galvaspilsētā, ja tik ievēlētas jaunajā domes sasaukumā.

Tiekot ievēlētiem domē, "Saskaņa" rīdziniekiem sola sociālu stabilitāti un starpnacionālu mieru

Partija "Saskaņa", iekļūstot Rīgas domē, vēlētājiem sola strādāt pie sociālās stabilitātes, starpnacionālā miera un jaunas attīstības jautājumiem, liecina politiskā spēka sagatavotā Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu programma.

Programmā akcentēts, ka "Saskaņa" ir vadījusi Rīgu desmit gadus, šajā laikā ieviešot brīvbiļetes sabiedriskajā transportā pensionāriem un skolēniem, brīvpusdienas bērniem, izveidojot parkus un promenādes izgāztuvju vietās, nodrošinot desmitiem izremontētu skolu un bērnudārzu, kā arī ieviešot virkni masu pasākumu, kas piesaista ne tikai pilsētas iedzīvotāju, bet arī viesu uzmanību.

"Pašlaik "Saskaņu" cenšas iznīcināt nevis mūsu kļūdu, bet mūsu panākumu dēļ. Godīgā cīņā "Saskaņu" uzvarēt nav izdevies. Vispirms prettiesiski no amata tika atstādināts Rīgas mērs Nils Ušakovs, pēc tam ar nodevēju palīdzību atlaida domi. Rezultātā Rīga šobrīd nonākusi dubultā krīzē - valdošo partiju mākslīgi izraisītā politiskajā un epidēmijas radītajā ekonomiskajā," uzsvēra partijā.

Politiskais spēks atgādināja, ka 2009.gadā "Saskaņai" izdevās pārvarēt krīzi, tāpēc tā ļoti labi zinot, kas patlaban Rīgai ir nepieciešams.

Sociālās stabilitātes kontekstā partijā uzsvēra, ka tā esot vienīgā partija Latvijā, kas izpildījusi visus savus vēlētājiem dotos solījumus sociālajā jomā. "Neviens, izņemot mūs, nevar saglabāt pilnvērtīgu sociālo atbalstu rīdziniekiem," pauda partijā, solot, ka Rīgā netiks atcelta neviena sociālā programma no tām, kas ieviestas pēdējos desmit gados. Tāpat "Saskaņa" sola ieviest arī jaunas atbalsta formas, piemēram, no 2021.gada Rīgā piešķirt 500 eiro lielu pabalstu katram jaundzimušajam.

Kontekstā ar mērķi nodrošināt starpnacionālu mieru, partijā skaidroja, ka tā desmit gadus pasargāja Rīgu no "jebkādām nacionālisma un šovinisma izpausmēm", solot to darīt arī turpmāk. Partija gatavojas turpināt nodrošināt valsts valodas bezmaksas kursus krievvalodīgajiem rīdziniekiem, ieviestas fakultatīvas programmas dzimtajā valodā galvaspilsētas mazākumtautību skolās.

"Rīga vienmēr būs pilsēta, kurā vienādi komfortabli jutīsies gan rīdzinieki latvieši, gan nelatvieši," akcentēts partijas programmā.

"Saskaņā" pauda, ka Covid-19 pandēmijas izraisītā ekonomiskā krīze vienlaikus gan piespiež, gan sniedz unikālas iespējas pārveidot Rīgu. Partija sola strādāt pie zaļajām zonām pilsētā, turpinot iesākto parku, atpūtas zonu, pludmaļu, bērnu rotaļu un sporta laukumu, pagalmu remontu un attīstības programmu.

"Katrā Rīgas apkaimē jābūt vismaz vienam parkam vai skvēram, visiem pieejamiem bērnu rotaļu un sporta laukumiem," uzskata "Saskaņa", uzsverot, ka Jaunajā zaļās Rīgas izveides programmā lielu uzmanība tiks pievērsta pagalmu labiekārtošanai Rīgas apkaimēs.

Paredzēts arī turpināt uzlabot gan pakalpojumu kvalitāti, gan to pieejamību sabiedriskā transporta jomā. No 2021.gada sabiedriskais transports Rīgā, ja "Saskaņa" vadīs domi, būs bez maksas visiem iedzīvotājiem, kas jaunāki par 24 gadiem un vecāki par 64 gadiem, kā arī bezdarbniekiem 12 mēnešu periodā, teikts programmā.

Uzsverot, ka pēdējo divu gadu laikā Rīgā netiek pilnvērtīgi remontētas ielas, ir pārtraukti lielie projekti, kuriem bija jābūt jau pabeigtiem, "Saskaņa" programmā iekļāvusi mērķi līdz 2021.gada būvdarbu sezonas sākumam izstrādāt jaunu plānu, kas noteiks, kā Rīgā tiks organizēta satiksme, lai gājēji, velosipēdisti, sabiedriskais transports, autobraucēji un visi citi, kas pārvietojas pa Rīgu, justos droši un komfortabli, vienlaikus akcentējot, ka turpmākie remonti un jaunie būvniecības projekti tiks realizēti tikai kopējās pilsētas attīstības vīzijas ietvaros.

Partija arī sola, ka Rīgā tiks nodrošināts pašvaldības atbalsts, lai pilsētas slimnīcas un poliklīnikas būtu sagatavotas cīņai ar jauniem epidemioloģiskajiem draudiem. Tāpat tiktu aktīvi turpināta programma par 50% pašvaldības līdzfinansējuma piešķiršanu māju remontdarbiem.

"Saskaņa" plāno arī turpināt skolu un bērnudārzu labiekārtošanu, nodrošināt mācību iestādes ar jaunu datortehniku, sakārtot attālinātās apmācības procesu un motivēt jaunos pedagogus strādāt galvaspilsētas izglītības iestādēs.

"29.augustā katram rīdziniekam būs jāizdara izvēle. Vienā pusē būs labējās partijas, kas runā par Rīgas restartu, bet patiesībā tām ir cits mērķis - privatizēt pašvaldības uzņēmumus. Otrā pusē - "Saskaņa", kura vienīgā spēj nodrošināt sociālo stabilitāti, starpnacionālo mieru un mūsdienīgu, sabalansētu Rīgas attīstību," uzvērts programmā.

Partijas sarakstu veidos gan līdzšinējie domnieki un parlamentārieši, gan arī politikā iepriekš nebijuši ļaudis. Saraksta līderis un mēra amata kandidāts ir SIA "Latvijas Mobilais Telefons" vecākais sistēmu analītiķis Konstantīns Čekušins. Saraksta otrais numurs ir bijusī domes deputāte Anna Vladova, bet trešajā pozīcijā ir bijušais Saeimas deputāts Andris Morozovs.

Domē cer iekļūt arī Rīgas 28.vidusskolas direktors Guntars Jirgensons, bijušais Saeimas deputāts Romāns Mežeckis, bijušie domes deputāti Eiženija Aldermane, Mihails Kameņeckis, Sandris Bergmanis, kā arī bijušais pašvaldības Satiksmes departamenta direktors Emīls Jakrins. Atšķirībā no vēl pavasarī partijas valdē apstiprinātā saraksta tajā nav ietverts bijušais partijas "Gods kalpot Rīgai" politiķis Vjačeslavs Stepaņenko.

Partijas sarakstā iekļauti 63 cilvēki.

VL-TB/LNNK un LRA apvienotais saraksts apņēmies Rīgā nodrošināt pieejamus īres dzīvokļus

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai" -"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) un Latvijas Reģionu apvienības (LRA) apvienotais saraksts Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās sola nodrošināt pieejamus īres dzīvokļus par saprātīgu cenu jaunajām ģimenēm un pašvaldības speciālistiem, liecina šodien iesniegtā saraksta programma.

Lai to panāktu, partijas apņēmušās nodrošināt pilsētā jaunu mājokļu celtniecības programmu, kur jaunajām ģimenēm un pašvaldības speciālistiem būs pieejami īres dzīvokļi par saprātīgu cenu, kā arī veicināt esošo mājokļu renovāciju. Kopīgā saraksta pārstāvji arī sola samazināt nekustamā īpašuma nodokļa slogu iedzīvotājiem.

Ar pirmo numuru no saraksta kandidēs tā izraudzītais mēra amata pretendents Einārs Cilinskis (VL-TB/LNNK), tālāk sarakstā seko Latvijas Reģionu apvienības valdes priekšsēdētājs Edvards Smiltēns, Valsts prezidenta Egila Levita ārštata padomniece izglītības un zinātnes politikas jautājumos Ieva Siliņa un zemkopības ministra Kaspara Gerharda (VL-TB/LNNK) padomnieks Edvards Ratnieks.

Tāpat no saraksta kandidēs juriste Ieva Brante, Rīgas 96.vidusskola skolotājs Dainis Locis, Latvijas Lielo pilsētu asociācijas padomnieks Aivars Draudiņš, SIA "New Rosme" valdes loceklis Edgars Štelmahers, Saeima deputātes palīdze Ieva Holma un Nacionālā veselības dienesta Pakalpojumu attīstības nodaļas vadītājs Ģirts Lapiņš.

Kā ziņots, apvienotais saraksts sola strādāt arī pie Lielrīgas politikas ieviešanas.

Cilinskis iepriekš, prezentējot vēlēšanu programmu, uzsvēra, ka, apvienojot savus spēkus, viņi ir pierādījuši savu spēju sadarboties, kas būs arī viņu princips pašvaldībā. Vienlaikus viņš pauda, ka domē ieklausīsies arī opozīcijas spēkos, kas līdz šim tikuši ignorēti.

Partijas sola veidot konstruktīvu dialogu ar valdību un Pierīgas pašvaldībām, attīstot vienotu Lielrīgas politiku satiksmes, izglītības, uzņēmējdarbības, vides un citās jomās. Partijas vēlas, lai Lielrīga kļūtu par Latvijas attīstības motoru, solot uzklausīt uzņēmēju intereses, piesaistīt investīcijas un uzlabojot pašvaldības kapitālsabiedrību pārvaldību.

Savukārt nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars paudis, ka augusta beigās gaidāmajās vēlēšanās rīdziniekiem būs jāizvēlas, vai pilsēta kļūs par praida un varavīksnes, 9.maija vai 18.novembra Rīgu.

Ja "Attīstībai/Par!" un "Progresīvo" apvienotais saraksts vadīs Rīgu, "tad tā būs varavīksnes un praida Rīga. Ja Maskavas-Austrumu bloks vadīs Rīgu, tad tā būs 9.maija Rīga. Bet, ja Rīgu vadīs VL-TB/LNNK, tad tā būs 18.novembra Rīga," teica politiķis.

Iekļūstot Rīgas domē, "Jaunā vienotība" sola nekavējoties sākt Rīgas ielu, ietvju un tiltu kapitālo remontu

Iekļūstot Rīgas domē, partiju apvienība "Jaunā vienotība" (JV) sola nekavējoties sākt Rīgas ielu, ietvju un tiltu kapitālo remontu, aģentūra LETA noskaidroja partijā.

JV Rīgas mēra amata kandidāts Vilnis Ķirsis ceturtdien, 16.jūlijā, plkst.13 pilsētas vēlēšanu komisijā iesniegs sarakstu Rīgas domes ārkārtas vēlēšanām, aģentūru LETA informēja partijā. No plkst.12 JV kandidāti darbam Rīgas domē pulcēsies pie Rīgas Kongresu nama, lai mediju pārstāvjus un citus interesentus iepazīstinātu ar partiju apvienības programmu jeb 15 punktu plānu Rīgas izaugsmei.

Ķirša plānā darbam Rīgā galvenās prioritātes ir turpināt izskaust korupciju pilsētas domē, tās struktūrās un kapitālsabiedrībās, nekavējoši sākt Rīgas ielu, ietvju un tiltu kapitālo remontu, padarīt pilsētu draudzīgāku jaunajām ģimenēm, būvējot īres dzīvokļus un izskaužot galvaspilsētā rindas uz bērnudārziem.

"Mums ir reāls plāns, kā piesaistīt Rīgai investīcijas un kā kopumā padarīt Rīgu par cilvēkiem draudzīgu 21.gadsimta Eiropas metropoli, kurā pašvaldības darbs notiek bez skandāliem, ir noregulēts kā precīzs mehānisms, kas darbojas caurspīdīgi, labi nostādītā ritmā, droši un ilgi," skaidroja Ķirsis.

Partiju apvienības JV saraksta līderis Rīgā ir Ķirsis, viņa komandā vēlēšanās startēs valsts un pašvaldību pārvaldē pieredzējuši cilvēki, to vidū līdzšinējie Rīgas domes deputāti Inese Andersone, Olafs Pulks, Lauris Ērenpreiss un Uģis Rotbergs, ģenerālis Ints Ķuzis, bijušie ministri Kārlis Šadurskis un Ints Dālderis, bijušais Saeimas frakcijas vadītājs Hosams Abu Meri un citi. JV komandai pievienojušies Rīgas apkaimju biedrību pārstāvji Rita Eva Našeniece un Kaspars Spunde.