Mežaparka estrādes atjaunošanai Rīgas dome pieteikusi aizņēmumu 87,8 miljonu eiro apmērā

© Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency

Mežaparka Lielās estrādes atjaunošanai Rīgas dome no Valsts kases ir pieteikusi aizņēmumu 87,8 miljonu eiro apmērā, Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde pavēstīja Rīgas domes Īpašuma departamenta direktore Aija Rimcāne.

Viņa norādīja, ka faktiski līdz šim ir izlietoti 74,8 miljoni eiro un realizēta tehniskā projekta izstrāde, rekonstrukcijas pirmā kārta, kas ietvēra skatītāju laukuma izbūvi un teritorijas labiekārtošanu, rekonstrukcijas otrās kārtas "B1" posms - tās estrādes daļas izbūve, kas iziet uz skatuves laukumu. Rimcāne uzsvēra, ka priekšā vēl ir "B2" posms, kura laikā plānota saimniecisko un biroja ēku izbūve, kā arī teritorijas labiekārtošana.

Runājot par būvniecības izmaksām, Rimcāne sacīja, ka pirmās kārtas īstenošanas finansējums bija mazliet vairāk par 46 miljoniem eiro, otrajā kārtā aizņēmuma summa bija 41 miljons eiro, un 40 miljoni ir jau izlietoti. Viņa paskaidroja, ka nākamajai kārtai vajadzīgi 23 miljoni eiro, lai varētu pabeigt būvniecību kopumā.

Rīgas domes Īpašuma departamenta vadītāja vietnieks un Būvniecības pārvaldes priekšnieks Rihards Rusins norādīja, ka "B2" posmu plānots pabeigt līdz nākamā gada beigām. Tā laikā tiks ieklāts kupola membrānas jumts, izbūvēta ēkas fasāde un iekštelpas, saimniecības pagalms, labiekārtota teritorija, sagatavota ekspozīcija, vēsturiskais parks un paviljons.

Rusins akcentēja, ka notiek iepirkums par Mežaparka Lielās estrādes noslēdzošiem pārbūves darbiem. Viņš sacīja, ka kopējās estrādes rekonstrukcijas izmaksas varētu sasniegt 81 miljonu eiro bez pievienotās vērtības nodokļa, savukārt ar - 98 miljonus eiro, kas ir kopējā pašvaldības aizņēmuma summa.

Finanšu ministrijas Pašvaldību finansiālās darbības uzraudzības un finansēšanas departamenta direktore Inta Komisare akcentēja, ka objekts jau sākotnēji ir finansēts no pašvaldības aizņēmuma. Patlaban Kultūras ministrija ir vērsusies Ministru kabinetā, informējot par nākamajām kārtām, kuras ir plānots īstenot. Komisāre norādīja, ka ministrija ir gatava saņemt Rīgas domes pieteikumu aizdevuma izsniegšanai.

Arī Valsts kases pārstāvis Armīns Gasjūns sacīja, ka viņa pārstāvētā institūcija tāpat kā Finanšu ministrija ir gatava aizdevuma pieprasījumam, solot nodrošināt nepieciešamos finanšu resursus, lai segtu projekta izmaksas.

LETA jau vēstīja, ka Mežaparka Lielās estrādes atjaunošana aizsākās 2016.gada 11.martā, kad Rīgas pašvaldība un Latvijas Nacionālais kultūras centrs parakstīja līgumu ar Jura Pogas un Austra Mailīša arhitektu birojiem par būvprojekta izstrādi.