Apšauba to, cik tiesiski iecelts Rīgas domes Informācijas tehnoloģiju centra pagaidu vadītājs

© Dmitrijs Suļžics/F64

Saeimā un pēdējā Rīgas domes sasaukumā nepārstāvētā Latvijas Reģionu apvienība (LRA) apšauba to, cik tiesiski par Rīgas domes Informācijas tehnoloģiju centra (ITC) pagaidu vadītāju ir iecelts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) valsts sekretāra vietnieks digitālās transformācijas jautājumos Āris Dzērvāns, informēja partijas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns.

Rīgas domes pagaidu administrācijas izpilddirektora pienākumu izpildītāja Iveta Zalpētere 16.aprīlī pieņēma lēmumu uz laiku no amata atstādināt Rīgas domes ITC vadītāju Ēriku Zēģeli un par šīs struktūrvienības vadītāja pienākumu izpildītāju tika iecelts Dzērvāns.

"LRA neapšauba lēmumu par nepieciešamību uz laiku no amata atstādināt Zēģeli, taču pilnībā neizprot VARAM amatpersonas Dzērvāna iecelšanu ITC vadītāja pienākumu izpildītāja amatā," pauž Smiltēns.

Politiķis atzīmēja, ka saskaņā ar reglamentu ITC ir Rīgas pilsētas pašvaldības centrālās administrācijas struktūrvienība, kas tieši pakļauta pilsētas izpilddirektoram. Savukārt atbilstoši Darba likumam, atstādinātu darbinieku var aizvietot vienīgi cits tās pašas organizatoriskās vienības darbinieks, nevis cita uzņēmuma vai iestādes darbinieks. Tāpat Darba likums pieļauj slēgt darba līgumu uz noteiktu laiku, lai veiktu noteiktu īslaicīgu darbu, ar to saprotot arī promesoša vai no darba atstādināta darbinieka aizvietošanu.

Līdz ar to LRA ar vēstuli vērsusies pie Rīgas pilsētas pašvaldības pagaidu administrācijas vadītāja Edvīna Balševica, kurā lūdz skaidrot, kāpēc atstādinātā ITC vadītāja vietā par viņa pienākumu izpildītāju netika iecelts cits ITC vai Rīgas pilsētas pašvaldības centrālās administrācijas darbinieks un kāds ir domes pamatojums, apstiprinot ITC vadītāja pienākumu izpildītāja amatā Dzērvānu.

LRA vēstulē arī norāda uz iespējamām pretrunām ar likumu "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" un apšauba Dzērvāna likumiskās iespējas apvienot amatus ITC un VARAM, jo ne Darba likums, ne arī citi normatīvie akti neparedz ne publiskas personas iestādes vadītāja vietnieka, ne arī publiskas personas struktūrvienības vadītāja amatus pildīt uz samazinātu slodzes laiku, pauž partijā.

LRA gaidāmajās Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās vienojusies startēt kopā ar apvienību "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK. Plānots, ka abu partiju virzītais mēra amata kandidāts būs bijušais Saeimas deputāts un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Einārs Cilinskis (VL-TB/LNNK).

Kā ziņots, Zēģelis uz laiku no amata tika atstādināts balstoties uz Rīgas domes Audita un revīzijas pārvaldes audita un Valsts reģionālās attīstības aģentūras (VRAA) veiktā resursu vadības sistēmas "ACTO ERP" ieviešanas pašvaldībā izvērtējuma rezultātiem.

Kā informēja domē, Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) resoriskajā pārbaudē konstatēja, ka Zēģeļa vadītais centrs ir piemērojis Publisko iepirkumu likumam neatbilstoši izraudzītu līguma slēgšanas tiesību piešķiršanas kārtību.

IUB uzskata, ka centrs, vispirms organizējot iepirkumu un pēc tam Elektronisko iepirkumu sistēmā (EIS) noslēdzot darījumu, līdzekļus nav izlietojis efektīvi.

Lai izvērtētu audita ziņojumā konstatētos faktus un amatpersonu atbildību, ir izveidota komisija.