Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

Rīgas budžets: kaut kad būs, bet bez ekstrām

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Rīga ir vienīgā pašvaldība, kas nav apstiprinājusi savu 2020. gada budžetu. Nu vairs nav ne domes priekšsēdētāja, vietnieku un pašvaldības deputātu. Viņi pašlikvidējās no politiskā darba Rīgas pašvaldībā, tā arī nepieņemot tik svarīgo dokumentu. Tagadējā Rīgas domes vadība jeb pagaidu administrācija cieši nesola, ka budžets tiks pieņemts līdz jaunām pašvaldības vēlēšanām šā gada jūnijā.

Iepriekšējā domes sasaukuma Rīgas domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs šajās dienās nācis klajā ar aicinājumu izskatīt iespēju Rīgas pašvaldībai sniegt atbalstu Covid-19 vīrusa izplatības dēļ grūtībās nonākušajiem uzņēmējiem un iedzīvotājiem. Viņš uzskata, ka tūrisma nozarei varētu piedāvāt nekustamā īpašuma nodokļa un nodevu atlaides un, ja nepieciešams, arī telpu nomas maksu atlaides. Nākamais ierosinājums attiektos uz ēdinātājiem, kas strādā mācību iestādēs. Rīgā ir 109 skolas, kurās uz mēnesi ir pārtrauktas mācības, un tas nozīmē, ka uzņēmumi, kuri tur nodrošināja ēdināšanu, ir dīkstāvē. Šajā periodā pašvaldībai vajadzētu atcelt nomas, komunālo maksājumu un citas maksas, kuras ēdinātāji patlaban nespēj nomaksāt. Jau zināms, ka arī 146 Rīgas bērnudārzos apmeklējums ir daudz mazāks, līdz ar to arī tur ēdinātāji nevarēs strādāt tādā apmērā, kā bija plānots, un uzņēmumi cietīs zaudējumus.

O. Burovs arī pieļauj, ka būs nozares, kuras nespēs nodrošināt visiem saviem darbiniekiem darbu, tāpēc viņš pieļauj, ka tuvākajā laikā sociālais atbalsts būs nepieciešams lielākam iedzīvotāju skaitam un pašvaldībai būs jāpārskata savs budžets.

Bet budžets nav pieņemts! Pašlaik pašvaldības darba nodrošināšanai katru mēnesi tiek izmantota 1/12 daļa no pagājušā gada budžeta.

Rīgas attīstībai šāda situācija par labu nenāk, bet, ja tiešām sāks briest sociālais kolapss, jaunajai administrācijai triju ministriju ierēdņu personā vajadzēs atrast naudu, lai to novērstu.

Neatkarīgā noskaidroja, ka pagaidu administrācija šobrīd izskata budžeta pozīcijas un pieļauj, ka varētu apstiprināt tikai budžetu, kas segtu pamatvajadzības. Rīgas pašvaldības pagaidu administrācijas vadītāja padomniece Jana Jentkus sacīja, ka budžets būšot «bez ekstrām», proti, tāds, lai netiktu samazinātas pašvaldības uzņēmumu darbinieku algas, pabalsti un cits sociālais nodrošinājums.

Tomēr vēl nav zināms, kad pagaidu administrācija apstiprinās budžetu, pašlaik notiek konsultācijas ar departamentiem. Kā noprotams, gan budžeta pieņemšanas, gan neapstiprināšanas pozīcijas pašlaik ir līdzvērtīgas. Var būt tā, ka līdz nākamajām pašvaldības vēlēšanām Rīga iztiks ar tā dēvēto pagaidu budžetu, un nav skaidrs, kad un vai tiks izpildīti budžeta veidošanā un apspriešanā izteiktie solījumi. Atgādināsim tos.

O. Burovs, vēl būdams domes priekšsēdētājs, izdeva rīkojumu, ka ir jānodrošina atalgojuma palielināšana izglītības iestāžu medicīniskajiem darbiniekiem, pedagogiem izglītības iestādēs, kurās tiek īstenotas pirmsskolas izglītības programmas, kā arī sociālajiem aprūpētājiem. Bija paredzēts palielināt pabalstu jaundzimušo rīdzinieku vecākiem no 150 uz 250 eiro, sociālo aprūpētāju atalgojumu par 110 eiro mēnesī, nodrošināt brīvpusdienas visiem skolēniem un bērnudārzu audzēkņiem. Un, protams, saglabāt atlaides sabiedriskajā transportā iepriekšējo gadu līmenī. Lai atvērtu 26 bērnudārzu grupas ar apmācībām latviešu valodā, tika aprēķināts, ka būs vajadzīgi 263 000 eiro. Bija plānots nodrošināt veselības polises visiem interešu izglītības pedagogiem, vienu miljonu eiro atvēlēt datortehnikas iegādei.