Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

Bijusī vicemēre Vladova: Sociālās programmas Rīgā ir apdraudētas

CĪNĪTĀJA. Anna Vladova vairākas reizes uzsver, ka ir cīnītāja, un sevi raksturo kā komandas cilvēku, kas sevi uztver kā daļu no komandas gan skolā, gan partijā, gan Rīgas domē. Viņa bija pirmā sieviete domes priekšsēdētāja vietnieka amatā pēdējo 17 gadu laikā © Renārs KORIS

Pagājušā gada 20. augustā Saskaņas deputāte Anna Vladova tika ievēlēta par Rīgas otro vicemēri. Šajā amatā viņa strādāja līdz 16. janvārim, kad Rīgas domes ārkārtas sēdē abus domes priekšsēdētāja vietniekus atbrīvoja no amata.

Jau kopš gada sākuma Saskaņa neslēpj vēlēšanos nomainīt Rīgas mēru Oļegu Burovu, kurš pārstāv domes koalīcijas partiju Gods kalpot Rīgai. Burovam tiek pārmesta vienpersoniska lēmumu pieņemšana, nerēķinoties ar koalīcijas partneriem. Kurā brīdī starp koalīcijas partneriem pārskrēja melns kaķis, un kādas šī politiskā dueļa sekas izjutīs rīdzinieki?

Intervija ar Annu Vladovu notika 3. februārī, kad bija zināms, ka 6. februārī paredzēta domes ārkārtas sēde, kurā tiktu skatīts tikai viens jautājums - par Oļega Burova atcelšanu no domes priekšsēdētāja amata. Bet vakar notikumi jau vēlās kā lavīna. Oļegs Burovs pavēstīja, ka pašreizējā situācijā par labāko iespēju uzskata domes atlaišanu, jo «rīdzinieki nav pelnījuši deputātus, kuri atsakās strādāt un nostājas pret iedzīvotāju interesēm. Un tas, ko dara mūsu de iure partneri, bet de facto bijušie partneri no partijas Saskaņa, ir nekas cits kā vēršanās pret rīdzinieku interesēm un sabotāža». Viņš Saskaņas kolēģiem pārmeta kaitniecību, bremzējot budžeta pieņemšanu.

- Kā nesaskaņas domes koalīcijā ietekmē Rīgas saimniecisko dzīvi? Ir jāpieņem budžets, būs jāvienojas.

- Ir skaidrs, ka koalīcijā ir krīze. Saskaņa nevar iet pa to ceļu, ko vada Oļegs Burovs. Bet ikdienas darbu darām, problēmu nav, departamenti strādā. Ar saimnieciskām lietām Rīgā viss ir kārtībā.

Stāsts par budžetu ir garāks. Parasti dome sāk strādāt pie budžeta veidošanas septembrī vai oktobrī. Pirmās provizoriskās ziņas bija ne īpaši labas, Finanšu departaments iesniedza informāciju, ka jāsamazina budžets. Un tad mērs sāka stāstīt melus par to, ka jāgriež bezmaksas ēdināšana, jāpārskata atlaižu programma sabiedriskajā transportā, kaut gan, kad kopīgi gatavojām budžetu, Saskaņa panāca no viņa solījumu, ka sociālās programmas neaiztiks.

Decembra beigās Finanšu departaments mūs apsveica jaunajā gadā ar to, ka varam atļauties nesamazināt budžetu. Bet janvāra sākumā parādījās četras piecas budžeta versijas un neviens nevarēja mums paskaidrot, kura no tām būs.

- Kurš piedāvāja versijas?

- Burova kungs. Viņš pieņēma lēmumu izskatīt budžetu vēlreiz komitejās. Joprojām neesam saņēmuši atbildi par skolu nodrošinājumu ar jaunām tehnoloģijām un pedagogu sagatavošanu. No šā gada 1. septembra tiek īstenota mācību satura reforma. Varu atļauties tā teikt, jo esmu skolas direktore - bez jaunām tehnoloģijām, bez izglītotiem pedagogiem reformu nav iespējams realizēt. Izglītības, kultūras un sporta departaments aprēķinājis, ka jaunām tehnoloģijām vajadzīgi trīs miljoni eiro. Visām skolām. Pašlaik budžetā, kas jāizskata, jaunajām tehnoloģijām paredzēts viens miljons eiro. Ar to nepietiek, vajag vismaz pusotru miljonu.

Es daudzreiz runāju, ka algas pielikums pedagogiem ir ļoti labi, bet jāsaprot, ka pedagogu vecums ir ļoti tuvu pensijas vecumam. Kur ņemsim jaunos? Jā, pašvaldība neatbild par šo jautājumu. Pašvaldībai nav pienākums nodrošināt skolotājiem izglītību, bet varam palīdzēt atrisināt šo jautājumu, veidojot programmas jauno skolotāju atbalstam, kursus tiem, kuri grib piedalīties pedagogu apmācības programmā. Pašvaldība var apmaksāt kursus, nodrošināt mentoru skolā. Un man šādu programmu ir daudz. Bet - nē.

Mēs par daudziem miljoniem būvējam laboratorijas pie divām skolām. Rīgā ir 60 000 bērnu, bet šajās abās skolās 3000 līdz 4000. Kur taisnība, godprātīgums? Jā, tās ir labas skolas, bet darām tā: Purvciemā ir laboratorija, kuru var izmantot visas skolas Daugavas labajā krastā, Zolitūdē - visas skolas kreisajā krastā.

Vēl esam apsolījuši, ka būs papildu finansējums visām skolām interešu izglītībai. Uzsveru - visām. Arī pirmsskolas izglītība ir viena no prioritātēm. Bet par to informācija ir tāda: varbūt jā, varbūt nē. Tā nedrīkst.

- Gribat teikt, ka Saskaņas priekšlikumi budžetā tiek ignorēti?

- Tieši tā. Kaut kas ir ietverts, piemēram, jaundzimušo pabalsts. Mēs ieteicām to dubultot līdz

300 eiro. Tagad paredzēts, ka pabalsts būs 250 eiro. Ziniet, arī tādi pustoņi nav pieņemami, vai nu jā, vai nē. Jūrmalā, Daugavpilī, kur budžets ir mazāks nekā Rīgai, pabalstu palielināja līdz 500 eiro. Vai Rīga to nevar atļauties?

Tādā gadījumā pārskatām būvniecības projektus. Piemēram, mēs rakstījām mēram iesniegumus un lūgumus skaidrot situāciju ar būvniecību. Jā, visi saprot, ka Mežaparka estrāde ir ļoti svarīga Rīgai un Latvijai. Esmu ar abām rokām par to, ka Mežaparku vajag sakārtot un dziesmu svētkiem jānotiek sakārtotā vidē. Bet jāsaprot, cik tas maksā. Mērs medijos nosauc dažādus ciparus - 30 miljoni, 45 miljoni, 70 miljoni, tagad lasu, ka izmaksas būs līdz 100 miljoniem. Rīdziniekiem ir jāsaprot, cik projekts maksā, tam jābūt caurspīdīgam, saprotamam. Bet tā nav.

Tāpēc gatavojam priekšlikumus budžetam, lai visi mūsu solījumi tiek izskatīti.

- Budžetu bija paredzēts skatīt šonedēļ.

- Vēl rēķinām un turpinām sarunas ar Finanšu departamentu, jo nevaram tikai pateikt, ka kaut ko gribam. Ir vajadzīgs pamatojums, kur ņemsim naudu un cik daudz līdzekļu būs nepieciešams.

- Ja netiksiet uzklausīti, kāda būs frakcijas deputātu rīcība balsojumā par budžetu?

- Mēģināsim noņemt domes priekšsēdētāju. Pēdējā laikā viņa darbība virzīta uz priekšvēlēšanu kampaņu. Viņš bremzē domes darbu. Mēra darbs nav fotografēties uz katra stūra. Mēra darbs ir organizēt darbu domē, bet tagad ir haoss.

- Nils Ušakovs arī fotografējās uz katra stūra.

- Bet viņam nebija norautu domes sēžu. Es atceros tikai vienu domes sēdi, kurā nebija kvoruma. Bet ļoti gribu uzsvērt, ka Nils pats sasauca trīs vai četras ārkārtas sēdes par uzticības izteikšanu viņam, viņš pats tās sasauca, lai pārliecinātos, ka kolēģi viņam uzticas.

Burova kungs paziņoja, ka Saskaņa visu bremzē, tāpēc nebūs pedagogu algu palielinājuma. Beidzam melot! Mēram bija visas iespējas atkāpties, un tad budžetu pieņemtu jau janvārī. Bet nē, ir jāvelk laiks.

Cilvēki nevar saprast, kas domē notiek, jautā, vai Saskaņa negrib budžetu pieņemt? No mēra nāk tāda informācija, ka Saskaņa vainīga. Muļķības.

- Saskaņai ir pretenzijas pret konkrētu cilvēku, nevis pret Gods kalpot Rīgai?

- Es ļoti gribu strādāt ar visu Gods kalpot Rīgai, jo kopā strādājam desmit gadus. Jā, ir gājis visādi, bijuši jautājumi, kuri jāapspriež aiz aizvērtām durvīm, bet, ārā ejot, mums bija vienots, saskaņots viedoklis. Bet te parādās mērs un sāk, piedodiet, melot. Viņš nav Rīgas karalis un joprojām nevar saprast, ka viņš kļuva par mēru ar Saskaņas balsīm. Tāpēc nedrīkst ignorēt vislielāko koalīcijas partneri. Vai arī jābūt vīrišķīgam, jāpasaka: es atkāpjos.

- Precizēsim. Saskaņa ir ar mieru sadarboties ar Gods kalpot Rīgai, tikai bez Oļega Burova kā Rīgas mēra. Vai esat gatavi domes priekšsēdētāja amatā redzēt jebkuru citu cilvēku no jebkuras citas partijas vai tikai no koalīcijas?

- Koalīcijā ir 32 cilvēki, un es neredzu problēmu strādāt arī ar 31. Starp citu, Burovs bija ievēlēts ar 35 balsīm. Tagad viņam atbalsts ir tikai savā frakcijā - tie ir 12 cilvēki, bet domē strādā 60. Protams, esam gatavi strādāt ar Gods kalpot Rīgai, problēmas ir tikai ar vienu cilvēku. Man personīgi nav nekas pret Oļegu, man ir pretenzijas, kā viņš vada domi. Nedrīkst nedzirdēt savus kolēģus.

- Un ar Neatkarīgo deputātu frakciju?

- Tā bija Saskaņas iekšējā lieta, kas bija jāsakārto. Mēs esam atvērti visiem, kuri grib strādāt, nevis pļāpāt un melot. Neredzu problēmu, ja mums ir kopīgas vērtības, redzējums, kāpēc ne. Lūdzu! Runājot par jaundzimušo pabalstu, tas bija bloka Rīgai! priekšlikums. Bērnudārzi ir arī viņu prioritāte. Atšķiras politiskas nianses, bet neredzu problēmas strādāt Rīgā, ja viss notiek caurspīdīgi un saprotami.

- Daļai sabiedrības ir interesanti, kāda ir politiskā virtuve domē. Tomēr, jūsuprāt, kā šāda atklātība var ietekmēt vēlētāju nostāju pašvaldību vēlēšanās?

- Es drīkstu jums pajautāt? Vai iepriekš pamanījāt domstarpības domes darbā starp Gods kalpot Rīgai un Saskaņu?

- Publiski nē.

- Tā ir mana atbilde. Protams, ir bijis visādi, diskutējām par dažādiem jautājumiem. Bet mums bija vienots risinājums, abas frakcijas paziņojām par vienu un to pašu. Kā mēs to veidojām, tas ir cits jautājums.

Tagad ir pilnīgs haoss. Vēlreiz - Burovs nav Rīgas karalis. Jāstrādā komandā, jo mērs ir komandas veidotājs un viņa pienākums ir organizēt darbu gan domē, gan frakcijās, gan koalīcijā tā, lai varam turpināt strādāt, pildīt solījumus un lai darbs būtu stabils un saprātīgs. Diemžēl viņam tas neizdodas.

Ja tagad Burova kungs var pateikt - esmu par to, lai atlaistu domi, tad tas ir pārmetums viņam, jo viņš nevarēja izdarīt, lai tā nebūtu. Oļegs Burovs nav politiķis. Lai izveidotu komandu, ir jābūt līdera īpašībām un vērtībām. Ja stāsti, ka esi saimnieks, ka interesē saimnieciskais darbs, tad kāpēc startēji politiskā amatā? Nedrīkst rīkoties tā kā laikā, kad biji Īpašuma departamenta direktors. Viņš kā Īpašuma departamenta vadītājs pozējis pie VEF Kultūras pils, Ziemeļblāzmas, izremontētām skolām. Tas nav viena cilvēka panākums, tas ir koalīcijas darbs. Viņš pildīja Īpašuma departamenta vadītāja pienākumus, bet tad bija ļoti laba politiska vadība. Amerika kungs bija vicemērs un Pilsētas īpašuma komitejas vadītājs, strādāja plecu pie pleca ar Nilu Ušakovu.

- Saskaņa ir gatava pašvaldību vēlēšanām, lai kādas tās būtu - kārtējās vai ārkārtas?

- Vienmēr gatavi. Mēs esam gatavi jau divus gadus, kopš bija aicinājums par katru cenu noņemt Ušakovu. Esmu cīnītāja, saprotu, ka jāturas ne sevis dēļ, bet tāpēc, ka labi zinu, kas notiks, ja valdošā koalīcija mainīsies. Diemžēl tad atgriezīsimies pie sociālajām programmām, un neceru, ka būs kāds prātīgs risinājums. Vieglāk ir problēmu nerisināt. Mēs daudz tiekamies ar rīdziniekiem, bet Burova kungs staigā pa ielām ar vienu cilvēku no Pilsēta cilvēkiem. Tā ir priekšvēlēšanu aģitācija.

Manuprāt, panākums ir sadzirdēt cilvēkus un palīdzēt atrisināt kaut nelielu daļu no tā, ko es uzklausu. Ja es varu pateikt pedagogiem, ka būs pielikums 100 eiro apmērā budžetā, tas ir kaut kas. Es kā politiķe nevaru pateikt: simtprocentīgi garantēju. To ietekmē dažādi apstākļi. Pieļauju, ka 2021. gada budžets būs vēl dramatiskāks. Un ko tad darīsi, ja būsi apsolījis, bet nesanāks?

- Kas rīdziniekus satrauc, par ko viņi ir nobažījušies?

- Vispirms - komunālie pakalpojumi, par satiksmi ne tik daudz uztraucas. Pēc tam - sociālie pabalsti. Bērnu ēdināšana skolās. Lai ko teiktu, lielākajai daļai vecāku tas ir svarīgi. Gribu dzirdēt, ko vecāki teiks, ja uzzinās, ka bērniem kādā mikrorajonā nebūs bezmaksas ēdināšana.

- Varat pateikt, kad šķelšanās starp abām frakcijām kļuva publiski redzama?

- Pirmais signāls bija augusta beigās konferencē, kurā piedalījās skolu direktori un bērnudārzu vadītāji. Burovs paziņoja, ka samazinās bezmaksas ēdināšanas programmu, lai palielinātu algas pedagogiem. Cik ir skolotāju un direktoru, un cik ir bērnu skolās un bērnudārzos? Tas nav salīdzināms. Man ir jādomā par to, kas ir svarīgi manai partijai un frakcijai - ir pieņemts lēmums, ka atbalstām sociālās programmas.

Nākamais bija ziņa, ka jāpārskata atlaižu programmas Rīgas sabiedriskajā transportā. Es brīdināju Oļegu, ka nevarēsim pieņemt budžetu ar tādiem nosacījumiem.

Mums daudzus gadus bija ļoti labas attiecības, Oļegs tiešām ir labs profesionālis Īpašuma departamentā, bet komandu viņš nevar vadīt.

Man ļoti žēl, ka tā sanāca, bet, kā krievi saka, cilvēku pārbauda через огонь, воду и медныe трубы*. Un tie медныe трубы… neizturēja viņš pārbaudījumu.

- Bet Rīgas satiksme ir naudu prasošs uzņēmums. Jūs tiešām domājat, ka nevajag pārskatīt atlaižu politiku? Gadiem par to runā, un ticiet, tie, kuri maksā, ir neapmierināti, ka ir tik daudz cilvēku, kuri par braucienu nemaksā vai maksā maz.

- Jā, zinu. Es piekrītu, ka jāmeklē risinājums Rīgas satiksmē. Tagad apvaino Saskaņu par visām neizdarītām vai padarītām lietām Rīgas satiksmē. Bet varbūt ir pienācis laiks runāt par Rīgas karti, kam Rīgas satiksme maksā 25 miljonus gadā par uzturēšanu, ir ļoti daudz pārmetumu, tajā skaitā no tiesībsargājošām institūcijām. Bet vieglāk ir pateikt, ka vainīgi Ušakovs un Vladova, nekā mainīt sistēmu savā dārziņā.**

Burovs saka - viņš nepieļaus situāciju, ka Rīgas dome strādā tā, kā strādāja desmit gadus. Bet kur viņš pats bija tos gadus? Ja redzēja, ka mēs darām nepareizi, varēja oponēt.

* Caur uguni, ūdeni un vara caurulēm (krieviski). Teiciens raksturo grūtību pārvarēšanu, bet vara caurules nozīmē pārbaudījumu ar slavas spozmi.

** SIA Rīgas karte ir bijusi saistīta ar Gods kalpot Rīgai biedru, kukuļošanā vainoto Aleksandru Brandavu.