Kāpēc opozīcija nebalsos par Burova atstādināšanu?

© Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency

Rīgas domē strādājošo opozīcijas partiju pārstāvji pagaidām nebalsos par domes priekšsēdētāja Oļega Burova (GKR) atstādināšanu, jo līdz domes atlaišanai palikušas dažas nedēļas un opozicionāri nevēlas "veidot augsni" jaunas koalīcijas izveidei, pastāstīja nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK frakcijas vadītājs Dainis Locis.

Jau ziņots, ka Rīgas domē šodien kvoruma trūkuma dēļ nenotika divas ārkārtas sēdes.

Saskaņā ar likumu "Par pašvaldībām", ja nenotiek trīs sēdes pēc kārtas, Saeimai ir pamats lemt par domes atlaišanu. Patlaban trešā sēde plānota rīt, plkst.10. Savukārt jau plkst.17.30 gaidāma arī sēde par Burova atstādināšanu. Taču arī uz to opozīcijas pārstāvji ierasties neplānojot, tādējādi paredzams, ka Burovs savu amatu saglabās.

Iepriekš opozicionāri bija pauduši nostāju, ka Burova atstādināšanu, visticamāk, atbalstīs. Komentējot "stratēģijas maiņu", Locis pastāstīja, ka opozīcija Burovu neatbalsta, bet gan pieturas pie savas ilgstošās nostājas, ka šādā sastāvā dome strādāt nevar. Proti, opozīcija jau sen cerējusi panākt domes atlaišanu.

"Šobrīd arī GKR, kā viens no līdzšinējiem koalīcijas veidotājiem, ir sapratuši šo bezizejas situāciju un šoreiz ar viņu balsīm mēs varam savu mērķi panākt," atzina Locis.

Locis sacīja, ka "nav lielas starpības" vai Burovs paliek kā tehniskais mērs, jo līdz domes atlaišanai esot vien aptuveni divas nedēļas. "Turklāt mums ir bažas, ka Burovu nogāžot rastos iespēja izveidoties jaunai koalīcijai ar citu "Saskaņas" vai deputātu bloka "Rīgai" mēru," pauda politiķis.

Ja gadījumā domes atlaišana tomēr "ievilksies" un Saeimas opozīcija domes atlaišanas likumprojektu apstrīdēs, opozīcija lems vai arī pēc tam atbalstīt Burova palikšanu amatā.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Burovs, kurš pašvaldībā ir palicis bez koalīcijas partneriem, ir vienojies ar opozīciju pārstāvošajiem politiskajiem spēkiem sasaukt trīs domes sēdes, taču nenodrošināt tajās kvorumu, tādējādi radot tiesisku pamatu domes atlaišanai. Pirmās divas sēdes kvoruma trūkuma dēļ nenotika jau trešdien.

Svarīgākais