Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

Pūce: Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas varētu notikt aprīļa beigās

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Rīgas domes atlaišanas gadījumā galvaspilsētas domes ārkārtas vēlēšanas varētu notikt aprīļa beigās, šodien pēc koalīcijas sanāksmes žurnālistiem pavēstīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP).

Kā stāstīja politiķis, esot sagaidāms, ka koalīcijas deputāti iesniegs lūgumu par to, lai Saeima galīgajā lasījumā par Rīgas domes atlaišanas likumprojektu lemtu vēlāk, lai redzētu, kāda ir vēlētāju griba par parakstu vākšanai nodotajiem diviem likumprojektiem, kas paredz mainīt regulējumu pašvaldības ārkārtas vēlēšanu gadījumā.

Kā ziņots, pēc Saeimas opozīcijas deputātu pieprasījuma Valsts prezidents Egils Levits parakstu vākšanai nodevis likumprojektus, kas paredz izmaiņas pašvaldību ārkārtas vēlēšanu regulējumā. Cita starpā grozījumi paredzētu ārkārtas vēlēšanu gadījumā Rīgas domes ievēlēšanu uz vairāk nekā pieciem gadiem.

Satversme nosaka, ka Valsts prezidentam ir jāaptur likuma publicēšanu uz diviem mēnešiem, ja to pieprasa ne mazāk kā viena trešā daļa Saeimas locekļu.

CVK nolēmusi parakstu vākšanu par apturētajām izmaiņām rīkot no 16.janvāra līdz 14.februārim.

Šādā kārtībā apturētais likums ir jānodod tautas nobalsošanai, ja mēneša laikā to pieprasīs ne mazāk kā viena desmitā daļa vēlētāju jeb šajā gadījumā - 154 868 cilvēku. Ja nepieciešamie paraksti netiks savākti, likums būs jāpublicē.

Saeimas darba kārtībā ar arī likumprojekts par Rīgas domes atlaišanu, par kuru vēl ir jāpieņem gala lēmums.