Urbanovičs: Drīz prezentēsim kolēģus, kas veicinās mūsu uzvaru [iespējamās] RD vēlēšanās

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Partija "Saskaņa" šodien plāno sākt apspriedes ar potenciālajiem partneriem iespējamās Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās, pastāstīja partijas līderis Jānis Urbanovičs.

"Ap janvāra vidu varēsim prezentēt visus kolēģus, kas veicinās mūsu uzvaru Rīgas domes vēlēšanās. Mēs noteikti nebūsim vieni, bet saraksts sauksies "Saskaņa"," iepriekš pauda politiķis.

Partija iespējāmo Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu sarakstā vēlas iekļaut nevalstisko organizāciju (NVO) pārstāvjus un ir vairākas NVO, ar ko politiskajam spēkam izveidojušies dažādi sadarbības modeļi, pauda politiķis.

Kopumā patlaban paredzētas piecas sapulces ar dažādām NVO. Tās notiks šodien, 3.janvārī, 5.janvārī, 9.janvārī un 11.janvārī, pastāstīja Urbanovičs, pagaidām gan neatklājot, ar kādām NVO plānots tikties. Urbanovičs gan norādīja, ka tās nav arodorganizācijas.

Jautāts, vai vēlme vēlēšanās startēt kopā ar NVO pārstāvjiem nozīmē, ka partija varētu izvēlēties nestartēt ar citiem politiskajiem spēkiem, Urbanovičs atbildēja, ka "Saskaņa" izskatīs visus priekšlikumus, neizslēdzot iespēju arī pašiem uzrunāt kādu politisko spēku.

Urbanovičs uzskata, ka divos mēnešos savākt gandrīz 155 000 balsis par Valsts prezidenta Egila Levita apturēto likumu grozījumu atcelšanu ir "tuvu neiespējami". Tomēr viņš gan atklāja, ka tiks runāts ar NVO, "kam ir liela vilkme", tās iztaujājot par organizāciju vēlmi un plāniem iesaistīties parakstu vākšanas kampaņā.

Kā ziņots, pēc vismaz trešdaļas deputātu iesniegtās prasības Levits apturējis likumu grozījumus, kas paredzētu Rīgas domes ievēlēšanu uz vairāk nekā pieciem gadiem galvaspilsētas domes ārkārtas vēlēšanu gadījumā.

Grozījumus likumā "Par pašvaldībām" un Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā parlaments pieņēma 19.decembrī, neskatoties uz opozīcijas iebildumiem, par likumprojektiem atbildīgās Valsts pārvaldes un pašvaldību komisijas noraidošo viedokli un arī koalīcijas "KPV LV" pretēju nostāju.

Pēc tam, kad prezidenta paziņojums publiskots oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) divu mēnešu laikā, rīkojot parakstu vākšanu, jānoskaidro, vai apturētie likumprojekti nododami tautas nobalsošanai.

Saskaņā ar Satversmi šādā kārtībā apturētais likums nododams tautas nobalsošanai, ja to pieprasa ne mazāk kā viena desmitā daļa vēlētāju. Ja nepieciešamie paraksti netiek savākti, likums tiek publicēts.

CVK šodien lems par nepieciešamo rīcību, lai uzsāktu parakstu vākšanu, aģentūru LETA informēja CVK priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa.

Paralēli parlamentā aizvien tiek skatīs likumprojekts par Rīgas domes atlaišanu. Aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka šis likumprojekts varētu netikt skatīts tik ilgi, kamēr spēkā nestāsies grozījumi likumā "Par pašvaldībām" un Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā.

Koalīcijas partijas līdz šim gan bijušas izvairīgas, atbildot uz jautājumiem, vai minētie grozījumi virzīti tāpēc, lai nodrošinātu iespēju Rīgas domi tās atlaišanas gadījumā ievēlēt uz vairāk nekā pieciem gadiem.

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes amatpersonas ir pabeigušas izmeklēšanu kriminālprocesā par kara nozieguma publisku slavināšanu Liepājā un nodevušas krimināllietas materiālus prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Svarīgākais