Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

Aprēķināts, cik viena partija varēs tērēt Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu aģitācijai

© Romāns Kokšarovs/F64 Photo Agency

Viena partija nākamā gada Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu aģitācijai varēs tērēt līdz 157 977 eiro, liecina aģentūras aprēķini.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) mājaslapā atrodamā priekšvēlēšanu izdevumu apmēra formulā tiek ņemts vērā vēlētāju skaits iepriekšējās vēlēšanās, aizpagājušā gada mēneša vidējā bruto darba samaksa un speciāls koeficients.

Ja Saeima vēlēšanas izsludina vēl šogad, tad katra partija Rīgas domes ārkārtas vēlēšanām varēs tērēt 157 977 eiro, bet, ja tās tiks izsludinātas nākamgad, tad viena partija varēs tērēt 171 455 eiro.

KNAB aģentūrai LETA teica, ka birojs priekšvēlēšanu kampaņas limitu vēl tikai rēķinās, jo to noteiks laiks, kad tiks izsludinātas vēlēšanas.

Gadījumā, ja tiks izsludinātas ārkārtas vēlēšanas, KNAB atbilstoši esošajiem resursiem ir gatava kontrolēt partiju finansēšanas noteikumu izpildi un pārbaudīt, kā tiek ievēroti ierobežojumi, kas noteikti priekšvēlēšanu aģitācijai. Atbilstoši Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā noteiktajam, priekšvēlēšanu aģitācijas periods ir no vēlēšanu izsludināšanas dienas līdz vēlēšanu dienai.

Vienlaikus KNAB informēja, ka partijām pirms vēlēšanām trīs darba dienu laikā būs jāiesniedz birojam paziņojumi par noslēgtajiem priekšvēlēšanu aģitācijas līgumiem un 30 dienas pēc vēlēšanām - vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijas. Priekšvēlēšanu aģitācijas izcenojumi ne vēlāk kā trīs darbdienu laikā no vēlēšanu izsludināšanas dienas jāiesniedz KNAB un Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (NEPLP).

Vēlēšanu dienā, kā arī 30 dienas pirms vēlēšanu dienas priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošana elektroniskā plašsaziņas līdzekļa televīzijas programmās un raidījumos ir aizliegta.

Vēlēšanu dienā, kā arī dienu pirms vēlēšanu dienas priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošana elektroniskā plašsaziņas līdzekļa radio programmās un raidījumos, publiskās lietošanas ārtelpās un iekštelpās, preses izdevumos un valsts un atvasinātu publisku personu institūcijās un kapitālsabiedrībās, kā arī internetā ir aizliegta.