Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

Neatkarīgo deputātu frakcija rosinās atbrīvot visu Rīgas domes vadību

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Neatkarīgo deputātu frakcija (NDF) rosinās atbrīvot visu Rīgas domes vadību, pastāstīja NDF frakcijas vadītājs Valērijs Petrovs.

Politiķa vērtējumā, partijas "Gods kalpot Rīgai" (GKR) lēmums pārtraukt sadarbību ar NDF liecina, ka neatkarīgie deputāti nav ērti GKR, jo abām pusēm nav bijusi vienota izpratne virknē jautājumu, tostarp par atkritumu apsaimniekošanu Rīgā, "dažādu līgumu" pagarināšanu Rīgas Centrāltirgū u.tml.

Petrovs paziņoja, ka neesot patiesi bijušo partneru pārmetumi par neatkarīgo deputātu centieniem paralizēt Rīgas domes darbu. "Komiteju un domes sēdes notika. Drīzāk "Saskaņa" "norāva" Finanšu komiteju, aizgāja no Satiksmes komitejas, nepiedalījās Drošības komitejā. Viņiem nepatika, ka mums ir sava nostāja atsevišķos jautājumos," uzsvēra Petrovs.

Komentējot 19.novembrī gaidāmo Rīgas domes ārkārtas sēdi, kurā domnieki lems par Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieka Vadima Baraņņika (NDF) atstādināšanu no ieņemamā amata, Petrovs norādīja, ka viņš un viņa partneri aicinās lemt par visas Rīgas domes vadības atstādināšanu no amata.

"Aicināsim atstādināt Rīgas mēru Oļegu Burovu (GKR) un vicemēru Annu Vladovu (S), jo viņus šajos amatos iecēla ar mūsu balsīm," sacīja Petrovs un piebilda, ka viņš cer uz visas opozīcijas balsīm, lai šī ideja īstenotos.

"Šī koalīcija var noturēties, ja, piemēram, to atbalsta nacionālā apvienība, bet jau vasarā bija redzams, ka neviens no opozīcijas nevēlējās veidot koalīciju. Opozīcija šajā jautājumā ir principiāla. Opozīcijai labākais variants ir pieņemt lēmumu nogāzt visu vadību, un tas ir iespējams. Tas ir ceļš uz ārkārtas vēlēšanām," sacīja Petrovs.

Deputātu bloka "Rīgai" vadītājs Oskars Putniņš aģentūrai LETA atzina, ka viņa pārstāvētais "četrinieks" šodien ticies ar NDF "četrinieku" un puses vienojušās, ka nu vairs jautājums nav tikai par Baraņņika atstādināšanu no amata, bet gan visas līdzšinējās domes vadības atstādināšanu.

"Mēs tikāmies un kopā izdomājām, ka domes vadība ir zaudējusi mūsu uzticību - sākot jau ar spiedienu "Z-torņu" jautājumā, ar "Tīrīgu", 11 miljonu eiro iepirkumu utt. Mēs sapratām, ka jārosina visas vadības atstādināšana," uzsvēra Putniņš.

Tikmēr "lsm.lv" vēsta, ka pēc GKR vadītāja Andra Amerika ziņām, šodien jau bija tapis dokuments "gan par domes priekšsēdētāja Burova noņemšanu, gan par vietnieces Vladovas noņemšanu", kuru parakstījis arī Baraņņiks, kas arī bijis iemesls, kāpēc GKR nolēmusi saraut saistes ar NDF. Baraņņiks šādu informāciju noliedzis.

Putniņš norādīja, ka gadījumā, ja notiks jaunas Rīgas mēra vēlēšanas, bloka "Rīgai" un NDF astoņi deputāti atbalstīšot opozīcijas partiju virzītu kandidātu.

"Ja būs vēlēšanas, tad pirmā roka ir opozīcijas partijām, kurām kopā ir 28 vai 27 balsis. Tādā gadījumā mūsu balsis aizies opozīcijas kandidātam," piebilda Putniņš un norādīja, ka nebūtu vēlamas pirms termiņa domes vēlēšanas, bet šim sasaukumam jānostrādā līdz pilnvaru beigām un pēc tam - lai vēlētāji izdara savu izvēli par nākamo domes sastāvu. Realitātē opozīcijai gan ir tikai 24 balsis, valdošajai koalīcijai - 28, bet pārējās astoņas - neatkarīgajiem deputātiem.

Jau ziņots, ka partija "Gods kalpot Rīgai" (GKR) nolēmusi pārtraukt sadarbību Rīgas domē ar Neatkarīgo deputātu frakciju (NDF), aģentūrai LETA apstiprināja Rīgas domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs (GKR).

Burovs mēra amatā tika ievēlēts šī gada augustā ar "Saskaņas", NDF un neatkarīgo deputātu balsīm. Ar "Saskaņu", kurai ir 17 deputātu vietas, tika noslēgts koalīcijas līgums, bet ar NDF, kurai ir četri deputāti, - sadarbības līgums.

Tomēr šonedēļ "Saskaņa" paziņoja, ka ir gatavi darbu koalīcijā turpināt tikai tad, ja GKR saraus sadarbību ar NDF, jo ar NDF neesot iespējams sastrādāties. NDF deputāti iepriekš pārstāvēja "Saskaņas" frakciju, taču tika no tās izslēgti, pēc Nila Ušakova (S) aiziešanas sākoties varas maiņām domē.

Lai gan līdz šim GKR bija paudusi nostāju, ka lēmumus šajā jautājumā pieņems tikai paplašinātajā valdes sēdē 20.novembrī, tagad ir skaidrs, ka jau 19.novembrī plkst.9 ir sasaukta Rīgas domes ārkārtas sēde, kurā domnieki lems par Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieka Vadima Baraņņika (NDF) atstādināšanu no ieņemamā amata, liecina sēdes darba kārtība.

Vienlaikus domnieki lems arī par Baraņņika atcelšanu no Rīgas Brīvostas valdes locekļa amata.