Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

Baraņņiks VARAM veršanos Ģenerālprokuratūrā sauc par politisku šantāžu

© Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) vēršanās Ģenerālprokuratūrā ar lūgumu izvērtēt Rīgas domes amatpersonu rīcību, lemjot par vēršanos pret bijušo SIA "Rīgas satiksme" valdi, ir politiska šantāža, uzskata uzņēmuma kapitāldaļu turētājs un Rīgas vicemērs Vadims Baraņņiks.

Baraņņiks ierakstā sociālajā vietnē "Facebook" norāda, ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces (AP) paziņojumus uzskata gan par politisko šantāžu, gan par mēģinājumu ietekmēt tiesvedību, jo, viņaprāt, patlaban nav neviena atzinuma, kur būtu pamatoti norādīts, ka bijušie "Rīgas satiksmes" valdes locekļi apzināti pārkāpuši likumu.

"Man kā uzņēmuma kapitāldaļu turētāja pārstāvim ne tikai jāizvērtē formāls pamats saukt iepriekšējo valdi pie atbildības, bet arī jāizvērtē visi riski un zaudējumi, kādi būtu tad, ja uzņēmums zaudētu tiesas prāvu un nāktos kompensēt tiesāšanās un citus izdevumus. Acīmredzami, VARAM pārstāvji negribēs piedalīties to segšanā," komentē Baraņņiks.

Politiķim neesot skaidrs, kā uzņēmums varētu uzvarēt tiesā, jo neesot skaidra "pat eventuālo zaudējumu aprēķināšanas metodika". "Bet, ja es vērsīšos ar apzināti nepamatotu prasību, gan man, gan uzņēmumam par to būs jāatbild," pauž vicemērs.

Viņš norāda, ka tiesībsargājošās iestādes joprojām turpina veikt nepieciešamās operatīvās darbības un, ja pēc to pabeigšanas būs pamats vērsties tiesā, to darīšot prokuratūra. "Un tad kriminālprocesa ietvaros no uzņēmuma puses var tikt iesniegta arī civilprasība. Tādējādi uzņēmums varēs gan aizstāvēt savas intereses, gan pasargāt sevi no iespējamiem zaudējumiem," uzskata Baraņņiks.

Kā ziņots, ņemot vērā publiski izskanējušo informāciju par to, ka Rīgas domes amatpersonas neplāno piedzīt zaudējumus no bijušiem uzņēmuma "Rīgas satiksme" valdes locekļiem, VARAM vērsusies Ģenerālprokuratūrā.

Publiski izskanējusi informācija liecina, ka advokātu biroja "Novius" veiktajā auditā par uzņēmumu "Rīgas satiksme" identificēti vairāki pārkāpumi, kas var kalpot par pamatu, lai pret bijušo uzņēmuma valdi vērstos ar civilprasību tiesā par zaudējumu piedziņu, norādīja ministrijā.

Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likums nosaka, ka valdes un padomes loceklis atbild par kapitālsabiedrībai nodarītajiem zaudējumiem, ja viņš nav rīkojies atbilstoši labas un atbildīgas pārvaldības principiem. Rīgas domes amatpersonām, kas patlaban pilda kapitāla daļu turētāja pārstāvja pienākumus "Rīgas satiksmē", atbilstoši Komerclikumam, ir pienākums celt prasību pret valdes vai padomes locekļiem, kas ir nodarījuši zaudējumus kapitālsabiedrībai "Rīgas satiksme", norādīja VARAM.

Līdz ar to VARAM ieskatā, ja ir konstatēti pārkāpumi bijušo "Rīgas satiksme" valdes locekļu darbībā un tie ir radījuši būtisku finansiālu kaitējumu uzņēmumam, tai skaitā rīdzinieku nodokļu maksātāju interesēm, tad "Rīgas satiksmes" kapitāldaļu turētājam Vadimam Baraņņikam, kuram vienīgajam ir tiesības pieņemt lēmumu, būtu nekavējoties jāvēršas tiesā par zaudējumu piedziņu no bijušajiem valdes locekļiem.

Ja atklāti pārkāpumi un prasība tomēr netiek celta, tad kapitāldaļu turētāja Baraņņika rīcībā ir saskatāms Krimināllikuma pārkāpums, proti, valsts amatpersonas bezdarbība, pārliecināta VARAM.