Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

Opozīcija nesaprot, ar kādām balsīm Zeps plāno nodrošināt sev mēra amatu

© Ģirts Ozoliņš/F64 Photo Agency

Rīgas domes opozicionāri grib saprast, ar kādām balsīm "Latvijas attīstībai" virzītais mēra amata kandidāts Viesturs Zeps (LA) plāno nodrošināt savu ievēlēšanu amatā, tādēļ vēl nesteidz viņam paust atbalstu.

"Vienotības" frakcijas vadītājs Vilnis Ķirsis sacīja, ka šodien ar Zepu pārrunāta pašreizējā situācija, taču frakcija norādījusi, ka grib saprast - ar kādām balsīm Zeps plāno īstenot savu plānu. "Ja tas notiks ar "Saskaņas", GKR vai izslēgtā četrinieka balsīm - mēs nepiedalīsimies," teica Ķirsis.

Vienlaikus viņš pauda viedokli, ka situācija, kad "puse domes deputātu ir kratīti vai aizturēti", notikumus domē tikai vēl vairāk "saduļķo", tādēļ, viņaprāt, vislabākais variants joprojām būtu ārkārtas vēlēšanas.

Arī nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK frakcijas vadītājs Dainis Locis sacīja, ka sākumā grib saprast - kur Zeps ņems balsis. Ja viņš iecerējis sadarboties ar "Saskaņu", uz apvienības atbalstu viņš varot necerēt. Lai gan Zeps jau sākotnēji norādīja, ka ar "Saskaņu" strādāt neplāno.

Savukārt Jaunās konservatīvās partijas (JKP) frakcijas vadītājs Jānis Ozols stāstīja, ka ar Zepu šodien pārrunāti LA apsvērumi nominēt savu biedru mēra amatam, kā arī turpmākā iespējamā sadarbība, taču patlaban neesot pamata uzskatīt, ka "kāds varētu mainīt viedokli, jo izejas dati ir tie paši."

Proti, JKP uzskata, ka Rīgai labākais variants joprojām ir ārkārtas vēlēšanas, savukārt LA - ka jāmēģina šķelt koalīcija. "Pagaidām gan man šķiet, ka koalīcija ir stiprāka par Zepa centieniem," pauda Ozols.

Taujāts, vai JKP tomēr varētu balsot par Zepa kandidatūru pie nosacījuma, ja viņam izdotos savākt nepieciešamās balsis ar atsevišķu "Gods kalpot Rīgai!" deputātu atbalstu, Ozols norādīja, ka GKR šķelšanās scenārijam netic, tādēļ tāda situācija apspriesta nav.

Arī pats Zeps aģentūrai LETA apstiprināja, ka "neviens viņa apskāvienos neskrēja", taču neviens arī neesot pateicis striktu "nē" viņa plānam.

"Pirmais sarunu raunds iezīmējis partneru sarkanās līnijas, kas ir "Saskaņa" un arī "Neatkarīgo deputātu frakcija". Mans piedāvājums būs līdzīgi kā valdības veidošanas procesā - no sākuma sastādīšu primāri veicamo darbu sarakstu un tad meklēšu sadarbības partnerus," sacīja Zeps.

Viņš norādīja, ka pagaidām neuzsāks sarunas ar GKR, "Neatkarīgo deputātu frakciju" vai citiem domē pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem. "Turklāt, man opozīcijas kolēģi nav devuši mandātu uzsākt šādas sarunas. Pakonsultēšos arī ar savu frakciju un partijas valdi un tad lemsim, kad un ko darīt tālāk," rezumēja Zeps.

Vienlaikus viņš pauda viedokli, ka, lai gan opozīcijas partijas joprojām daļēji sliecas uz ārkārtas vēlēšanām, "viņi kļūst arvien gatavāki", lai savas domas, iespējams, mainītu. "Jāsaprot, ka situācijas maiņa nozīmētu lielas pārmaiņas arī katram individuāli. Būs jāīsteno virkne reorganizāciju domē, būs jāsadala atbildības sfēras. Tās būs lielas pārmaiņas," pauda Zeps.

Kā ziņots, 5.jūlijā LA Rīgas domes frakcija paziņoja, ka mēra amatam nolēmusi virzīt frakcijas vadītāju Zepu. LA ieskatā, pašreizējie domē izveidojušies apstākļi, kad bijusī koalīcija "irst pa vīlēm", dod opozīcijai iespēju pierādīt, ka tai ir spēks un enerģija pildīt tos solījumus, kuri pirms vēlēšanām tika doti vēlētājiem.

Vairums opozīcijas partiju līdz šim iestājās par domes ārkārtas vēlēšanām un savu mēru virzīt nevēlējās, taču aģentūrai LETA atzina, ka LA piedāvājums tiks uzklausīts un vērtēts.

Tikmēr otrs mēra kandidāts ir pašreizējais Rīgas domes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Oļegs Burovs (GKR), kurš atzinis, ka, lai gan Zepu kā jaunu un perspektīvu politiķi vērtē ļoti pozitīvi, GKR viņa kandidatūru neatbalstīs.

Atbalstu Zepam nesola arī "Saskaņa".