Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

KNAB liedz korupcijas skandālā iesaistītajam domniekam Tolstojam kontaktēties ar "Saskaņas" vadību

© f64

Rīgas tūrisma attīstības biroja (RTAB) korupcijas skandālā iesaistītajam bijušajam RTAB valdes loceklim un pašreizējam Rīgas domes deputātam Maksimam Tolstojam (S) Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir piemērojis drošības līdzekli - liegumu kontaktēties ar partijas "Saskaņa" Rīgas domes frakcijas vadītāju Annu Vladovu (S).

KNAB norādīja, ka, ievērojot, ka RTAB kriminālprocesā joprojām norisinās aktīvs izmeklēšanas darbs, un, lai nekaitētu izmeklēšanas interesēm, KNAB informāciju par aizdomās turētajām personām un tām piemērotajiem drošības līdzekļiem, tostarp informāciju, uz kurām personām un kādi kriminālprocesuālie ierobežojumi attiecināti, nevar sniegt.

Tolstojam arī ir liegts kontaktēties ar bijušo RTAB valdes locekli un topošo Rīgas domes deputāti Vitu Jermoloviču (GKR).

LETA jau vēstīja, ka 13.maijā KNAB kriminālprocesā par RTAB amatpersonu iespējamiem noziegumiem veica kriminālprocesuālās darbības, tai skaitā vairāk nekā desmit kratīšanas dažādās adresēs, kā arī vairākas izņemšanas.

Šajā dienā KNAB aizturēja gan Jermoloviču, gan RTAB biroja vadītāju Ingunu Priedīti. Pēc divām dienām abas atbrīvoja no izolatora. Dažas dienas vēlāk KNAB publiski paziņoja, ka RTAB amatpersonai piemēroja drošības līdzekļus - aizliegumu ieņemt noteiktu amatu, aizliegumu izbraukt no valsts un aizliegumu tuvoties noteiktām personām.

Šajā kriminālprocesā iesaistīts arī Tolstojs. Arī viņam KNAB piemērojis ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi - noteiktas nodarbošanās aizliegums, aizliegums izbraukt no valsts un aizliegums tuvoties noteiktām personām.

Aģentūra LETA birojā noskaidroja, ka šajā kriminālprocesā iesaistītajām personām nav atcelti vai mainīti piemērotie drošības līdzekļi. Birojā norādīja, ka ikvienai personai, kurai kriminālprocesā ir piemērots kāds noteikts drošības līdzeklis, ir pienākums pašai rūpēties par piemērotā drošības līdzekļa ievērošanu un izpildi. Tāpat KNAB norādīja, ka birojus seko līdzi, kā tiek ievēroti aizdomās turētajām personām piemērotie drošības līdzekļi.

Taujāta, vai piemērotais drošības līdzeklis neliegs viņai ieņemt domes deputāta amatu, Jemoloviča žurnālistiem atbildēja noliedzoši. Viņa gan atzina, ka viņai ir liegts sarunāties ar Tolstoju, taču nav aizliegts atrasties ar viņu vienā telpā, taču plašāku informāciju par sev piemērotajiem drošības līdzekļiem viņai esot liegts teikt.

KNAB izmeklētāju rīcībā esošie fakti liecina, ka RTAB amatpersonas, iespējams, izšķērdējušas nodibinājuma finanšu līdzekļus lielos apmēros, tajā skaitā, noslēdzot fiktīvus sadarbības līgumus, apmaksājot privātus izdevumus, viltojušas un izmantojušas viltotus dokumentus, nodarbinājušas fiktīvus darbiniekus, kā arī prettiesiski izkrāpušas finanšu līdzekļus lielos apmēros. Sākotnējie aprēķini liecina, ka noziedzīgu darbību rezultātā nodarīti zaudējumi ne mazāk kā 300 000 eiro apmērā, tomēr nodarīto zaudējumu apmērs tiks precizēts, veicot grāmatvedības ekspertīzes.

LTV raidījums "De facto" vēstīja, ka izmeklētājiem radušās aizdomas, ka RTAB nauda varētu būt izmantota "Saskaņas" priekšvēlēšanu kampaņai. RTAB pērn bija noslēdzis vairākus līgumus ar sabiedrisko attiecību speciālistu un lobistu no Vācijas Lucu Meieru, kurš ir slavens kā Angelas Merkeles priekšvēlēšanu kampaņas veidotājs 2013.gadā. Šo speciālistu piesaistījusi arī partija "Saskaņa" priekšvēlēšanu kampaņas veidošanai pirms 2018.gada Saeimas vēlēšanām, un tagad esot radušās aizdomas, vai ar RTAB naudu patiesībā nav ticis maksāts par "Saskaņas" priekšvēlēšanu kampaņu.

RTAB bija noslēgti vairāki līgumi ar "Saskaņas" konsultanta Meiera firmām par Rīgas reklamēšanu ārvalstīs, piemēram par tūrisma semināra rīkošanu. Līgumi ir bijuši līdz pat 50 000 eiro vērti, bet kopēja summa, ko Meiers varētu būt saņēmis no Rīgas domes nodibinājuma, ir ap 300 000 eiro.