Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

Rīgas dome sola konsultēties ar biedrību par Zolitūdes traģēdijas vietas tālāko likteni

© Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency

Jautājums par kopīpašuma tiesību izbeigšanu īpašumam Priedaines ielā 20, kur 2013.gadā iegruva lielveikala "Maxima" jumts, Rīgas domes sēdē tiks skatīts tikai pēc biedrības "Zolitūde 21.11." akcepta saņemšanas, norāda domes Pilsētas īpašumu komitejas vadītājs Oļegs Burovs (GKR).

Burovs atvainojas biedrībai par radušos komunikācijas pārpratumu un norādīja, ka domes darba kārtībā jautājums tiks iekļauts tikai pēc tad, ja tiks saņemts biedrības atbalsts.

Kā vēstīts, pirmdien komiteja atbalstīja lēmumu par kopīpašuma tiesību izbeigšanu, kā rezultātā pašvaldība šajā teritorijā varētu ierīkot piemiņas vietu, savukārt otrs zemes īpašnieks - igauņu uzņēmums "Prana property" - realizētu dzīvojamā nama izbūvi. Šis jautājums būtu jāskata Rīgas domes sēdē 10.jūlijā.

Līdz ar komitejas lēmumu, abas puses turpmāk būtu atbildīgas par savu īpašuma daļu un turpmākās apbūves ieceres jāsaskaņo nebūs. Nams Priedaines ielā 20 sastāv no zemesgabala 10 065 kvadrātmetru platībā un nepabeigtas dzīvojamās mājas. Rīgas pašvaldībai piederētu 5782 kvadrātmetri un pazemes autostāvvietas daļa, bet "Prana property" - 4494 kvadrātmetri, kur atrodas dzīvojamā ēka un pazemes autostāvvieta.

Pēc īpašuma sadales, "Prana property" savā īpašumā apņēmusies nodrošināt virszemes daļas, kas ir brīva no apbūves, labiekārtošanu un jaunizveidotā zemesgabala fizisku nošķiršanu. Savukārt dome par saviem līdzekļiem nodrošinātu pazemes autostāvvietas daļas nojaukšanu, lai izveidotu pilnvērtīgu piemiņas vietu traģēdijā cietušajiem un ierīkotu skvēru.

Kā komitejā atgādināja tās vadītājs Burovs, abas puses ilgstoši centās vienoties par teritorijas iekārtošanu. "Prana property" tur vēlējās attīstīt dzīvojamo namu, pirmajos stāvos paredzot iespēju arī komercdarbībai, kā arī labiekārtotu parku ar piemiņas vietu. Savukārt dome vēlējās iekārtot memoriālu bez komerciālās darbības vietām un minimālo apdzīvojamu zonu.

Kā kompromisu ar uzņēmējiem dome panākusi vienošanos, ka ēkas pirmajos divos stāvos nenotiks nekāda veida komercdarbība un tur tiks ierīkotas stāvvietas. Pārējos stāvos ierīkos dzīvojamās platības.

Sēdē izskanēja, ka šādam scenārijam piekrīt arī "Zolitūde 21.11.", taču īsi pēc šīs informācijas izskanēšanas medijos, biedrības vadītāja Regīna Ločmele-Luņova (S) šādu apgalvojumu noliedza.

Viņa stāstīja, ka 17.maijā biedrībai bija sanāksme, uz kuru bija aicināts igauņu uzņēmuma SIA "Prana property" pārstāvis un Burovs, kurš gan sanāksmē nav piedalījies, jo tajā dienā lēmis par tramvaju satiksmes slēgšanu pāri Brasas tiltam.

Sanāksme bijusi ļoti emocionāla un teju visi biedri, izņemot vienu, nobalsojuši, ka dzīvojamā māja ir jānojauc un traģēdijas vietā jāiekārto piemiņas vieta. Tikai tādā gadījumā, ja pašvaldībai nebūtu iespēju "Prana property" kompensēt vai iemainīt pret citu īpašumu, tika pieļauta doma, ka varētu saglabāt esošo dzīvojamo ēku, bet nevienā brīdī netika pausts atbalsts to saglabāt, uzsvēra Ločmele-Luņova.