Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

Kā bijušais Rīgas domnieks, Pūce ir gandarīts par koalīcijas "sabrukšanu"

© F64

Ņemot vērā nu jau divu Rīgas domes mēru Daiņa Turlā (GKR) un Nila Ušakova (S) atcelšanu no amata, ir būtiski saglabāt domes sniegto publisko pakalpojumu nepārtrauktību un pieejamību iedzīvotājiem, aģentūrai LETA teica vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP).

Vienlaikus viņš piebilda, ka no politiķa un Rīgas domes opozīcijas bijušā deputāta viedokļa pauž gandarījumu, ka faktiski ir sabrukusi partijas "Saskaņa" un "Gods kalpot Rīgai" koalīcija, kura pēdējos gados bija vairākumā Rīgas domes sastāvā, un kas, viņaprāt, nodrošināja "ļoti vāju, necaurskatāmu Rīgas domes pārvaldību ar daudziem korupcijas skandāliem un publiskām nepatikšanām".

"Šī koalīcija faktiski ir sabrukusi. Pašlaik tai nav iespēju izveidot vairākumu, kas varētu turpināt pārvaldīt pilsētu ierastajā veidā. Varu paust gandarījumu, ka opozīcija ir spējusi saorganizēties kopējai rīcībai un esošo varu nomainīt," viņš sacīja.

Pūce kā politiķis, nevis vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs izteica aicinājumu Rīgas pašvaldības opozīcijas deputātiem aktīvi sadarboties un būt spējīgiem izvirzīt alternatīvu mēra kandidātu pašreizējam pašvaldības modelim un nomainīt varu Rīgā, pakāpeniski vedot galvaspilsētu normāla, 21.gadsimtam atbilstoša pārvaldības modeļa virzienā.

LETA jau ziņoja, ka Turlais ceturtdien neizturēja uzticības balsojumu, līdz ar to zaudēja galvaspilsētas mēra amatu.

Turlais Rīgas domes priekšsēdētāja amatā tika ievēlēts 30.maijā un īsi pēc koalīcijas šķelšanās, kad no partijas "Saskaņa" tika izslēgti četri deputāti, opozīcija rosināja neuzticības balsojumu Turlajam, lai pārliecinātos, vai viņš joprojām ir spējīgs nodrošināt sev vairākuma atbalstu.

Neuzticību Turlajam izteica 31 deputāts - visa opozīcija, pie frakcijām nepiederošais deputāts Oskars Putniņš un "Neatkarīgo deputātu frakcija", ko veido četri no "Saskaņas" izslēgtie politiķi Valērijs Petrovs, Rosļikovs, Vitālijs Dubovs un Vadims Baraņņiks.

Turlā palikšanu amatā atbalstīja 28 koalīcijas deputāti, bet deputāts Imants Keišs balsojumā atturējās, par ko ceturtdien tika izslēgts no Jaunās konservatīvās partijas un tās frakcijas.

Ja divu mēnešu laikā Rīgai netiks ievēlēts jauns mērs, Saeima būs tiesīga rosināt domes atlaišanu. Tāpat parlaments par to var lemt, ja trīs domes sēdes pēc kārtas nebūs iespējams nodrošināt kvorumu.

Rīgas domes opozīcijas vairākums aizvien vēlas ārkārtas vēlēšanas, vien "Latvijas attīstībai" frakcija uzskata, ka tagad opozīcijai vajadzētu mēģināt virzīt savu mēra kandidātu, izriet no politiķu teiktā aģentūrai LETA.

Arī līdz šim koalīciju biežāk atbalstījušais neatkarīgais deputāts Oskars Putniņš cer uz opozīcijas virzītu mēra kandidātu. "Četriniekam ["Neatkarīgo deputātu frakcijai"] ārkārtas vēlēšanas nav izdevīgas. Opozīcijai tas ir jāapzinās un jāpasaka, ka viņi ir gatavi virzīt savu kandidātu un "Latvijas attīstībai" to ir gatavi darīt. Ja viņi to neizdarīs, viņi atdos varu līdzšinējai koalīcijai, jo viņi atbalstīs jebkuru mēru, lai tikai nebūtu ārkārtas vēlēšanas," aģentūrai LETA teica Putniņš.

Neskatoties uz jauna mēra ievēlēšanu, domi faktiski vada vecā vadība, kura jau kādu laiku atkāpās no saviem amatiem, tā lēmumu atbalstīt Turlā atbrīvošanu no mēra amata aģentūrai LETA pamatoja kādreizējo "Saskaņas" deputātu izveidotā "Neatkarīgo deputātu frakcija". Pagaidām gan nav skaidrs, kāds ir šo frakciju pārstāvošo četru deputātu redzējums par tālāko rīcību.

Savukārt koalīcijā esošā partija "Gods kalpot Rīgai" būtu gatava atkārtoti Rīgas domes priekšsēdētāja amatam virzīt kādu no savas frakcijas biedriem, aģentūrai LETA pauda frakcijas vadītājs Vjačeslavs Stepaņenko (GKR).

Arī Rīgas vicemērs Oļegs Burovs (GKR), kurš tagad atkārtoti uzņemsies domes priekšsēdētāja amata pienākumu pildīšanu, sacīja, ka partijai vajadzētu sasaukt valdes sēdi un lemt par jauna mēra amata kandidāta izvirzīšanu.

Tikmēr "Saskaņas" frakcijas vadītāja Anna Vladova, taujāta, vai "Saskaņa" varētu atbalstīt opozīcijas virzītu mēra kandidātu, atbildēja ar: "Skatīsimies". Vienlaikus viņa pauda gatavību turpināt strādāt kopā ar "Gods kalpot Rīgai".