Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

Turlais: Mēra amata krusts ir smags, taču es varu viņu panest

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Rīgas mērs Dainis Turlais (GKR) ir gatavs turpināt pildīt domes priekšsēdētāja pienākumus un nevēlētos amatu zaudēt "kādas politiskās grupas iegribu dēļ", pauda politiķis.

Taujāts, cik pamatots ir opozīcijas rosinājums par neuzticības izteikšanu, Turlais pauda viedokli, ka "visi politiķi grib būt labi savu vēlētāju priekšā", tādēļ, raugoties no opozīcijas viedokļa, šādas rīcības pamatojums viņam ir saprotams.

"Katrs politiķis lēmumus pieņem, vadoties no savas politiskās pieredzes, izpratnes par politisko kultūru, ētiku un mijiedarbību. Visi politiķi grib būt labi savu vēlētāju priekšā," sacīja mērs.

Viņš pauda viedokli, ka negribētu atstāt amatu "kādas politiskās grupas iegribu dēļ".

"Tā ir viņu atbildība - izdomāt argumentus, kāpēc neesmu piemērots. No savas puses esmu maksimāli skaidri noformulējis savu plānu attiecībā uz domes darbu un cītīgi, soli pa soli, nevienu neaizskarot, to arī īstenoju," pauda domes priekšsēdētājs.

Viņš norādīja, ka, ja gadījumā uzticības balsojumu neizturēs, tas nebūs par pamatu "saiet ragos" ar kādu no kolēģiem un turpmāk nesveicināties. "Tomēr teikt, ka gribētu, lai mani atbrīvo, es nevaru. Šī amata krusts ir smags, taču es varu viņu panest," sacīja mērs.

Viņš pastāstīja, ka joprojām turpina konsultācijas ar visām domes frakcijām, jo principiāli uzskata, ka, lai arī ievēlēto deputātu vidū var būt dažādi uzskati un nostāja jautājumu risināšanā, nedrīkst būt situācija, ka tikai daļa vēlētu deputātu pieņem lēmumus, bet otra puse tikai konstatē pieņemto. Tāpat viņš pauda viedokli, ka koalīcijai nav nekas slēpjams par lietām, kas saistītas ar domes darbu.

"Pats esmu strādājis opozīcijā un apzinos darbu arī no viņu puses. Taču tāda ir politiskā konkurence, ka vieglāk ir cīnīties ar koalīciju tad, ja ir kādi slēpjami jautājumi. Tiklīdz esi atvērts - tevi nav, ar ko baidīt," skaidroja Turlais.

Viņš norādīja, ka nākamnedēļ cer sasaukt sanāksmi, kurā izmēģinātu frakciju padomes darbu, kā arī pārrunātu domes sēdes darba kārtībā iekļaujamos jautājumus. Šādu sadarbības formu izveide ir viens no Turlā solījumiem, kā varētu normalizēt domes darbu, iesaistot visus deputātus.

Pēc mēra teiktā, tas būšot mēģinājums saprast, kā šāda sadarbības forma varētu realitātē izpausties un kā tiktu organizēts darbs. "Ja pieņemam kā faktu, ka tas ir vēl viens domes darba kārtībā ieplānojums pasākums, tad tam ir jāiekļaujas komiteju un domes sēžu grafikā. Tur parādās tehniskas nianses, jo likumā ir atrunāts, cik ilgi pirms domes sēdes jābūt apstiprinātai darba kārtībai, kas nozīmē, ka šim pasākumam jābūt pirms šī termiņa, kā arī ar laika rezervi, lai administrācija varētu sakārtot visus nepieciešamos dokumentus," skaidroja mērs.

To, kad tieši varētu notikt šāda tikšanās, viņš neprognozēja, jo pirms tam par savu ieceri vēlreiz plāno aprunāties ar frakciju vadītājiem, jo "ar varu neviens uz šīm sēdēm vests netiks".

Patlaban plānots, ka Rīgas domes sēde par neuzticības izteikšanu Turlajam notiks 20.jūnijā.

Kā ziņots, opozīcija ir iesniegusi pieprasījumu par neuzticības izteikšanu Rīgas domes priekšsēdētājam.

LETA jau ziņoja, ka pēc jaunā Rīgas mēra ievēlēšanas sašķēlās partijas "Saskaņa" Rīgas domes frakcija. No frakcijas "par rupjiem pārkāpumiem" tika izslēgti četri biedri - Rīgas vicemērs Vadims Baraņņiks un deputāti Valērijs Petrovs, Aleksejs Rosļikovs un Vitālijs Dubovs, kuri vēlāk izslēgti arī no partijas kopumā.

Šie politiķi izveidoja jaunu frakciju, ko nosaukuši par "Neatkarīgo deputātu frakciju". Domnieki norādījuši, ka šī frakcijas gatava sadarboties ar visiem domē ievēlētajiem deputātiem.

Tieši jaunizveidotās frakcijas balsis balsojumā par neuzticības izteikšanu Turlajam varētu būt izšķirošās.