Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

Nevienā no KNAB izmeklētām lietām Uškovam nav piemērots procesuālais statuss

© Dāvis Ūlands/ F64 Photo Agency

No amata atstādinātajam Rīgas domes priekšsēdētājam Nilam Ušakovam (S) nevienā no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētajām krimināllietām nav piemērots procesuālais statuss.

Nevienā no sāktajiem kriminālprocesiem KNAB nav piemērojis Ušakovam kādu no procesuālajiem statusiem, aģentūrai LETA norādīja KNAB.

Saskaņā ar likumu procesuālais statuss ir aizdomās turētais, persona pret kuru sākts kriminālprocess, apsūdzētais vai liecinieks.

Jau ziņots, ka KNAB ir sācis kriminālprocesu saistībā ar trim "Rīgas satiksmes" veiktajiem iepirkumiem - par 2016.gada zemās grīdas tramvaju iepirkumu, kura kopējā summa bija 62 597 477 eiro, 2013.gada iepirkumu par trolejbusu piegādi, kura kopējā summa bija 131 646 135 eiro, kā arī 2013.gadā veikto iepirkumu par autobusu piegādi, kura kopējā summa bija 75 808 297 eiro.

Tiesa pērn decembra sākumā aizturēja iggadējo partijas "Gods kalpot Rīgai" biedru, uzņēmēju Aleksandru Krjačeku, toreizējo "Rīgas satiksmes" Infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktors Igoru Volkinšteinu, toreizējo "Rīgas satiksmes" valdes priekšsēdētāju Leonu Bemhenu, kā arī Čehijas uzņēmuma "Škoda Transportation" amatpersonu Vladislavu Kozaku, uzņēmēju Māri Martinsonu, uzņēmēju Edgaru Teterovski un Teterovska dzīvesbiedri Elīnu Kokinu.

KNAB šajā lietā veica kratīšanu Ušakova darbavietā un dzīvesvietā Mežaparkā.

Tāpat nesen KNAB sāka kriminālprocesu par uzņēmuma "Rīgas karte" amatpersonas Aleksandra Brandava izdarītiem, iespējams, noziedzīgiem nodarījumiem, proti, kukuļdošanu un starpniecību kukuļošanā.

KNAB norādīja, ka krimināllietas materiāli satur ziņas par kukuļa nodošanu starpniekam tālākai nodošanai amatpersonām, lai tās, izmantojot savu dienesta stāvokli, izdarītu darbības kukuļa devēja interesēs.

Pēc aizturēšanas Brandavs atkāpās no SIA "Rīgas karte" valdes locekļa amata. 51% "Rīgas kartes" pieder pašvaldības uzņēmuma "Rīgas satiksme", bet 49% - Francijas uzņēmumam "Conduent Business solutions". Tāpat Brandavs līdz 7.martam ieņēma "Rīgas satiksmes" Elektronisko norēķinu projektu daļas vadītāja amatu, tomēr saistībā ar KNAB darbībām uzņēmuma valde viņu atstādināja.

Brandavs ir partijas "Gods kalpot Rīgai" biedrs, kā arī patiesā labuma guvējs pilnsabiedrībā "Rīgas mikroautobusu satiksme".

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) šodien ir izdevis rīkojumu par Ušakova atstādināšanu no Rīgas domes priekšsēdētāja amata pienākumu pildīšanas.

Pūces rīkojumā uzskaitīti vairāki Ušakova kā Rīgas mēra un kā pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" kapitāla daļu turētāja pārstāvja izdarīti pārkāpumi.