Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

Noraida visus opozīcijas priekšlikumus Rīgas budžetam

© Oksana DŽADANA, F64 Photo Agency

Skatot pašvaldības 2019.gada budžetu, Rīgas domes valdošā koalīcija noraidīja visus 67 opozīcijas partiju iesniegtos priekšlikumus, vienlaikus atbalstot vienu pie partijām nepiederošā deputāta Oskara Putniņa ieceri.

Kopumā opozīcijas deputāti bija iesnieguši 67 priekšlikumus, koalīcijas deputāti - vienu, bet Putniņš - vēl vienu. Putniņš pēc "Latvijas attīstībai" rindu pamešana neoficiāli tiek pieskaitīts valdošās koalīcijas atbalstītājiem.

Putniņš piedāvāja 27 000 eiro no domes budžeta novirzīt Rīgas jauno uzņēmēju apmācībai Kembridžā. Finansējums paredzēts neformālas izglītības programmai Latvijas augstskolu studentiem, ar mērķi veicināt uzņēmējdarbības prasmes starptautiskā mērogā. Apmācības plānots rīkot divos ceturkšņos, Rīgā un Lielbritānijā, laika posmā no septembra līdz februārim.

Atbalstīts tika arī deputāta Vjačeslava Stepaņenko (GKR) priekšlikums, kas paredz 55 000 eiro novirzīt teritorijas sakārtošanai Rumbas ielā, kur ilgstoši nelegāli uzglabāti būvgruži.

Tehniskas kļūmes dēļ pašvaldības elektroniskajā sistēmā uzrādījās, ka atbalstīts ir arī "Vienotības" frakcijas priekšlikums 2,6 miljonus eiro novirzīt ieguldījumiem, kas palīdzētu mazināt rindas pašvaldības bērnudārzos, šim mērķim naudu ņemot no domes Sabiedrisko attiecību nodaļas budžeta un dotācijas nodibinājumam "Riga.lv". Kā aģentūrai LETA skaidroja Juridiskās pārvaldes vadība, tas gan esot tehniska rakstura pārpratums, kas tikšot novērsts.

Līdz ar to visi opozīcijas deputātu priekšlikumi tika noraidīti. Piemēram, partijas "Latvijas attīstībai" (LA) frakcija rosināja 8 miljonus eiro atvēlēt pilsētas ielu seguma atjaunošanai, bet vēl 14 miljonus eiro atvēlēt Satiksmes departamentam, lai segtu Brasas tilta un Krasta ielas remontdarbu izmaksas bez aizņēmumiem no valsts kases.

Vēl LA rosināja atvēlēt miljonu eiro, lai ieviestu izcilo studentu atbalsta programmu. Tā paredzētu, ka Latvijas pilsonis, kurš kvalificējas un studē kādā no pasaules TOP10 labākajām augstskolām, saņem Rīgas pašvaldības atbalstu izdevumu segšanai, ja apņemas dzīvot un strādāt Rīgā nākamos 10 gadus pēc studiju beigšanas.

Vēl 10 miljonus eiro partija rosināja atvēlēt "viedās pilsētas" risinājumu sagatavošanai un izstrādei "Rīgas attīstības programmas Rīcības plānā 2019.-2020.gadam", tai skaitā, inteliģentās satiksmes plūsmu uzraudzības sistēmas izveidei un inteliģentās apgaismojumu sistēmas izveidei.

Tikmēr visnaskākā frakcija priekšlikumu iesniegšanā bija apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK" - kopumā šīs frakcijas pārstāvji bija izstrādājuši 42 priekšlikumus. Deputāti 400 000 eiro rosināja atvēlēt Arkādijas parka estrādes drupu izpētei un parka teritorijas labiekārtošanai, bet vairāk nekā vienu miljonu eiro - pašvaldības pārziņā esošo skolu tehnisko darbinieku un pedagogu veselības apdrošināšanas polišu iegādei. Vēl frakcija piedāvāja 352 400 eiro atvēlēt, lai no 150 līdz 200 eiro palielinātu vienreiz izmaksājamo pabalstu jaundzimušajiem rīdziniekiem, bet 140 000 eiro piešķirt jauno uzņēmēju "Rīgas drosmes grants" atbalsta programmai.

Tāpat teju divus miljonus eiro šī opozīcijas partija rosināja atvēlēt stāvparku izbūvei dažādās Rīgas apkaimēs, 1,2 miljonus eiro - veloceliņa "Centrs-Ziepniekkalns" 1.kārtas būvniecībai, 2,16 miljonus eiro - iekškvartālu atjaunošanai, bet 200 000 eiro - Esplanādes parka sabrukušo gājēju celiņu atjaunošanai.

Savukārt "Vienotības" frakcija rosināja 2000 eiro atvēlēt jauna kabineta iekārtošanai Rīgas domē, lai tur varētu izmitināt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbiniekus. Tāpat frakcija rosināja atcelt 1,7 miljonus eiro lielo dotāciju nodibinājumam "Riga.lv" un 600 000 eiro novirzīt neatkarīga audita veikšanai visās pašvaldības kapitālsabiedrībās. Vēl divus miljonus eiro frakcija piedāvāja izmantot, lai vērstos ar regresa prasību tiesā pret personām, kas bijušas, iespējams, fiktīvi nodarbinātas "Rīgas satiksmē".

Tikmēr Jaunās konservatīvās partijas deputāti rosināja 59 500 eiro atvēlēt invalīdu pacēlāju uzstādīšanai, apkopei un remontam, 517 100 eiro novirzīt dzīvokļu rindu samazināšanai, lai ģimenēm, kuras audzina bērnus ar invaliditāti nodrošinātu atbilstošu dzīvesvietu, kā arī atvēlēt līdzekļus ietves, noteku un ūdens kanalizāciju sistēmu sakārtošanai teritorijā pie Botāniskā dārza.

Vēl 2,47 miljonus JKP rosināja paredzēt Rīgas Jāņa Poruka vidusskolas rekonstrukcijai, 70 000 eiro - bērnu un jauniešu centra "Daugmale" riteņbraukšanas komandas atbalstam, bet vēl 70 000 eiro - lai izstrādātu informatīvos bukletus iedzīvotājiem par sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības saņemšanas iespējām.