Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

Rīgas domē jau 5 stundas diskutē par šī gada budžetu

© Oksana DŽADANA, F64 Photo Agency

Rīgas domē izskatot pašvaldības šī gada budžeta projektu, pēc teju piecu stundu ilgas jautājumu sesijas domnieki ir tikuši līdz debašu sadaļai.

Kā ziņotāja budžeta jautājumos tradicionāli ir Rīgas domes Finanšu departamenta vadītāja Ilga Tiknuse, un dienas gaitā domnieki viņai uzdeva dažādus tehniska rakstura jautājumus, kā arī interesējās par atsevišķu budžeta programmu izlietojumu.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, iepriekšējos gados opozicionārus visvairāk interesēja dotācija pašvaldības uzņēmumam "Rīgas satiksme", taču šogad domnieki pārsvarā uzdeva jautājumus, kas saistīti ar citiem pilsētas tēriņiem.

Piemēram, deputāte Eva Mārtuža (JKP) taujāja, kādēļ kultūras jomai šogad tiekot atvēlēti vien 5% no kopējā budžeta. Tiknuse gan norādīja, ka pērn kultūras nozarei bija tikai par 0,7% lielāks finansējums, ko galvenokārt radīja izmaksas, kas bija saistītas ar simtgades pasākumiem. Tāpat Mārtuža taujāja, vai nebūtu vērtīgāk pārtraukt sadarbību ar visiem "Saskaņai" un "Gods kalpot Rīgai" pietuvinātajiem konsultantiem un šo naudu novirzīt kultūras aktivitātēm. Uz to deputāte saņēma atbildi, ka daudzi visi par nelietderīgiem dēvētie līgumi aizvadītā gada beigās esot pārtraukti.

Tikmēr deputāts Uģis Rotbergs (V) interesējās, kādi instrumenti šogad paredzēti uzņēmējdarbības veicināšanai, kā arī ārvalstu investoru piesaistei. Domes galvenā finansiste atzina, ka konkrēti uzņēmējdarbības atbalstam ir paredzēta tikai viena programma ar 134 000 eiro lielu finansējumu. Vienlaikus viņa vērsa uzmanību, ka uzņēmējiem atbalstu sniedz arī dažādi nodokļu atvieglojumi, kā arī iespēja iegūt līdzekļus no infrastruktūras fonda.

Savukārt deputāts Jānis Ozols (JKP) prasīja, kuras domes kapitālsabiedrības strādā ar zaudējumiem, un vai ir arī tādas, kuras pilsētai nes peļņu. Tiknuse atzina, ka dividendes pašvaldība līdz šim ir saņēmusi tikai no "Rīgas siltuma" un "Rīgas ūdens", jo pārsvarā, ja kāda no kapitālsabiedrībām strādā ar peļņu, tā tiekot novirzīta uzņēmuma attīstībai.

Tāpat Ozols prasīja, ko īsti Rīga darot nepareizi, ja reiz vidējais budžeta deficīts citās Latvijas pašvaldībās ir 7%, bet, piemēram, Ventspilij esot pat budžeta pārpalikums. Departamenta vadītāja gan norādīja, ka tik rožaini citās pašvaldībās gan neiet, un, ka lielai daļai vietvaru deficīts esot vēl lielāks kā Rīgai.

Patlaban budžeta sēdē līdz plkst.18.30 ir izsludināts pārtraukums. Atgriežoties sanāksmē deputāti pāries pie debatēm.